:: مقالات آماده انتشار(دوره 8شماره 16)- پاییز و زمستان1402 - ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
اثر تجدید ارائه صورت های مالی بر کیفیت و افشای فعالیت های داوطلبانه گزارشگری مسئولیت اجتماعی شرکت های بورسی
ساره جبار عبد علی العتبی1 ، دکتر اکبر زواری رضایی 2، دکتر پری چالاکی3
1- دانشجوی دکتری حسابداری، گروه حسابداری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. sarahjabbar1985@gmail.com
2- استادیار، گروه حسابداری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، a.zavarirezaei@urmia.ac.ir
3- استادیار، گروه حسابداری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. p.chalaki@urmia.ac.ir
مسئولیت اجتماعی موجب افزایش اعتماد اجتماعی، بهبود شرایط کسب و کار، ارتقا برند، حفظ محیط زیست و مدیریت بحران­های آتی می­شود. در این راستا با توجه به این پیامد­های مثبت و الزامی شدن گزارشگری مسئولیت اجتماعی برای شرکت‌های بورسی در ایران، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تجدید ارائه صورتهای مالی بر کیفیت و افشای فعالیتهای داوطلبانه گزارشگری مسئولیت اجتماعی در قالب نظریه مشروعیت و علامت­دهی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه شرکت­های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده که با استفاده از روش غربال­گری هدفمند، نمونه­ای شامل اطلاعات مربوط به 100 شرکت، طی سال­های 1396-1400 از جامعه مذکور گردآوری و مورد بررسی قرار گرفته است. جهت آزمون فرضیه­های پژوهش از مدلِ لجستیک و همچنین مدل رگرسیونِ خطی استفاده شده است. نتایج بررسی­ها نشان می­دهد که شرکت­هایی که صورت­های مالی خود را تجدید ارائه­ نمی­کنند، انگیزه­ بیشتری برای فعالیتهای داوطلبانه گزارشگری مسئولیت اجتماعی دارند که این یافته سازگار با نظریه علامت­دهی بوده و نشان می­دهد که واحد­های تجاریِ دارایِ مشکلاتِ کم نمایندگی و عدم تقارن اطلاعاتی، بیشتر تمایل به انجام اقداماتِ داوطلبانه­ گزارشگری مسئولیت اجتماعی دارند. بنابراین شرکت­ها بهتر است به انجام فعالیت­های داوطلبانه­ گزارشگری مسئولیت اجتماعی روی آورند تا نه تنها از مزیت رقابتی و علامت­دهی آن استفاده کنند بلکه از مزیتِ افزایش عملکرد آتی نیز بهره­مند شوند.
واژه‌های کلیدی: افشا گزارش مسئولیت اجتماعی شرکت، تجدید ارائه صورت های مالی، کیفیت گزارشگری مسئولیت اجتماعی شرکت، عدم تقارن اطلاعاتی، نظریه علامت دهی

دریافت: 1402/6/2 | پذیرش: 1402/12/29
1. اخگر، محمد امید و ده ده جانی، راضیه. (1394)، رابطه بین تجدید ارائه صورتهای مالی و عدم تقارن اطلاعاتی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران. حسابداری مالی، سال 7، شماره 28، صص 79-104.
2. اخگر، محمد امید؛ امینی، پیمان؛ مرادی، آزاده. (1402)، بررسی تاثیر عملکرد زیست محیطی بر ریسک سقوط قیمت سهام با تاکید بر محافظه کاری حسابداری در بورس اوراق بهادار تهران. پژوهش‌های تجربی حسابداری، سال 13، شماره 1،صص 121-140.
3. اعتمادی، حسین؛ ساری، محمد علی؛ جوانی قلندری، موسی. (1397)، احتمال تجدید ارائه صورت‌های مالی با تاکید بر نقش حسابرس. پژوهش‌های حسابداری مالی و حسابرسی، سال 10، شماره 37، صص 85-106.
4. پناهیان، محمدرضا؛ قدرتی، حسن؛ پناهیان، حسین؛ عرب زاده، میثم. (1402)، ارزیابی مدل های دلفی در تبیین الگوی روابط بین محدودیت‌های مالی، چرخه عمر و مسئولیت پذیری اجتماعی در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران. مهندسی مالی و مدیریت اوراق بهادار. سال 14، شماره 54، صص 43-62.
5. تهرانی، رضا و حصارزاده، رضا. (1388)، تاثیر جریان های نقدی آزاد و محدودیت در تامین مالی بر بیش سرمایه گذاری و کم سرمایه گذاری. تحقیقات حسابداری و حسابرسی، 1سال 1، شماره 3، صص 50-67.
6. خواجوی، شکراله و صالحی نیا، محسن. (1396)، بررسی رابطه‌ بین تجدید ارائۀ صورت‌های مالی و رشد شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران. پژوهش های حسابداری مالی، سال 1، شماره 9، صص 1-20.
7. خواجوی، شکراله؛ نصیری فر، هاشم؛ قدیریان آرانی، محمدحسین. (1400)، ارتباطات سیاسی و کیفیت اطلاعات حسابداری: شواهدی از تجدید ارائه صورت‌های مالی. مطالعات تجربی حسابداری مالی، سال 18، شماره 71، صص 1-32.
8. دعائی، میثم و روحانی، امین. (1399)، مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها و محدودیت مالی با توجه به چرخۀ عمر و نقش تعدیل‌گری شرکت‌های وابسته به دولت. نشریه علمی-برنامه ریزی و بودجه، سال 25، شماره 4، صص 147-178.
9. رفیعی، افسانه و صفر زاده، محمدحسین. (1393)، تجدید ارائه صورت‌های مالی و عوامل موثر بر آن در صنایع مختلف. دانش حسابرسی، سال 14، شماره 55، صص ۱۷۵-۱۹۴.
10. سرلک، نرگس؛ زارع بهنمیری، محمد جواد؛ رامشه، منیژه و میرزائی، بهاره. (1402). بررسی رابطه گزارشگری مسئولیت اجتماعی و عملکرد شرکت‌ها با رویکرد فراتحلیل. دو فصلنامه علمی حسابداری ارزشی و رفتاری, سال 8، شماره 15، آماده برای انتشار.‎
11. علی محمدی، پروانه؛ یوسفی، ‌امین و حسینی، سیده عاطفه. (1402). تبیین الگوی گزارشگری مسئولیت اجتماعی در ایران با استفاده از روش نظریه بنیاد. دو فصلنامه علمی حسابداری ارزشی و رفتاری، سال6، شماره 15، آماده برای انتشار.‎
12. کاردان، بهزاد؛ لاری دشت‌بیاض، محمود؛ منصوری، مرتضی. (1395)، بررسی تأثیر تجدید ارائۀ صورت‌های مالی بر رشد شرکت‌ها. مجله دانش حسابداری، سال 7، شماره 24، صص 91-111.
13. گرامی، امنه؛ یوسفی، سیده نرگس؛ خرمی حقیقی، فریده؛ رنجبر، زهرا. (1401)، بررسی رابطه بین مسئولیت های اجتماعی و ریسک درماندگی مالی باتوجه به نقش سهامداران نهادی. چشم انداز حسابداری و مدیریت، سال 5، شماره 66، صص 103-120.
14. منصورفر، غلامرضا؛ جودی، سمیرا؛ پورسلیمان، احسان. (1399)، نقش تعدیلگری ابعاد درونی و بیرونی حاکمیت شرکتی بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و کارایی سرمایه‌گذاری. تحقیقات مالی، سال 22، شماره 2، صص 227-248.
15. نیکبخت، محمدرضا و رفیعی، افسانه. (1391)، تدوین الگوی عوامل مؤثر بر تجدید ارائه صورتهای مالی در ایران. مجله علمی-پژوهشی دانش حسابداری، سال 3، شماره 9، صص 167-194.

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645