دکتر محمدرضا نیک بخت 1، امیرحسین حسین پور2
1- دانشیار گروه حسابداری، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران (نویسنده مسئول) ، mnikbakht@ut.ac.ir
2- دانشجوی دکتری حسابداری، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران(amhosseinpour@Yahoo.Com)
با افزایش تاکید از طرف قوانین و مقررات داخلی (منشور کمیته حسابرسی) و خارجی (استانداردهای هیئت نظارت بر حسابداری شرکت­های سهامی عام) نسبت به ارتباط کمیته حسابرسی با حسابرس مستقل، به جهت بهبود عملکرد حسابرس مستقل و کیفیت گزارشگری مالی، در این پژوهش اثر انگیزه­ های مدیریت نسبت به مدیریت سود و ارتباط کمیته حسابرسی با حسابرس مستقل بر کیفیت قضاوت حسابرس مورد بررسی قرار گرفته است. لازم به توضیح است، روش پژوهش به صورت آزمایشی می­باشد، که از طریق یک آزمایش بین آزمودنی 2*2، با طرح آزمایشی پس آزمون با گروه کنترل، متشکل از متغیرهای "انگیزه­ های مدیریت نسبت به مدیریت سود" و "ارتباط کمیته حسابرسی با حسابرس مستقل" صورت گرفته است. شرکت­ کنندگان در آزمایش، مدیران موسسات حسابرسی می­ باشند و این پژوهش در سال 1398 انجام شده است. همچنین روش آزمون آماری MANCOVA می­باشد.
نتایج حاصل از تحلیل بر روی داده­های استخراج شده از 64 نفر از مدیران موسسات حسابرسی، حاکی از آن است که "انگیزه­های مدیریت نسبت به مدیریت سود" بر کیفیت قضاوت حسابرس" تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین متغیر "ارتباط کمیته حسابرسی با حسابرس مستقل" بر کیفیت قضاوت حسابرس نیز تاثیر مثبت و معناداری دارد . بعلاوه، هنگام وجود" انگیزه ­های بالا در مقابل انگیزه­های پایین مدیریت نسبت به مدیریت سود"، تاثیر "ارتباط داشتن کمیته حسابرسی با حسابرس مستقل "بر"کیفیت قضاوت حسابرس" مثبت و معناداری دارد. در نهایت، از نتایج پژوهش پی برده شد، طبق تئوری اعتبار منبع، هنگام وجود انگیزه­های بالا مدیریت نسبت به مدیریت سود، ارتباط کمیته حسابرسی با حسابرس مستقل بر کیفیت قضاوت حسابرس تاثیر مثبت و معناداری دارد.
واژه‌های کلیدی: انگیزه‌ مدیریت نسبت به مدیریت سود، کمیته حسابرسی، کیفیت قضاوت حسابرس، ترجیحات رقابتی، اعتبار منبع اطلاعاتی.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/8/12 | پذیرش: 1398/10/13 | انتشار: 1399/6/1
1. ادوادز، جک ئی؛ تامس، ماری دی؛ روزنفلد، پل؛ کیولی، استفانی بوث. (1379). تحقیق پیمایشی. (سید محمد اعرابی و داود ایزدی). تهران: دفتر پژوهش‌های فرهنگی.
2. ارل ببی. (1381). روش‌های تحقیق در علوم اجتماعی. (رضا فاضل). تهران: انتشارات سمت.
3. ازکیا، مصطفی و دربان، علیرضا. (1382). روش‌های کاربردی تحقیق. تهران: انتشارات کیهان.
4. ایزاک، استفان. (1384). راهنمای تحقیق و ارزشیابی در روانشناسی و علوم تربیتی. (علی دلاور). تهران: انتشارات ارسباران.
5. بادپا، بهروز؛ پور حیدری، امید؛ خدامی پور، احمد. (1398)، اثر نگرش‌های حمایتی و آشنایی حسابرس با صاحبکار بر قضاوت اولیه حسابرس و استراتژی جستجوی شواهد، پژوهش-های کاربردی در گزارشگری مالی، سال هشتم، شماره 14، صص 7-42.
6. بیداری، محمدعلی؛ حجازی، رضوان؛ مشایخی، بیتا. (1397)، شناسایی و بررسی روابط درونی بین عوامل موثر بر استقرار کمیته حسابرسی اثربخش به منظور ارتقا سطح حاکمیت شرکتی در بانک‌ها، فصلنامه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، سال هفتم، شماره 28، صص 51-63.
7. پاشا شریفی، حسن و شریفی، نسرین. (1383). روش‌های تحقیق در علوم اجتماعی. تهران: انتشارات سخن.
8. توانگر حمزه کلایی، افسانه و اسکافی اصل، مهدی. (1397)، ارتباط بین قدرت مدیر عامل، ویژگی‌های کمیته حسابرسی و کیفیت کنترل داخلی، پژوهش‌های حسابداری مالی و حسابرسی، سال دهم، شماره 38، صص 187- 207.
9. حجازی، رضوان و مختاری نژاد، حمیدرضا. (1396)، رابطه ساختار حاکمیت شرکتی با احتمال گزارشگری مالی متقلبانه، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال دوم، شماره 3، صص 33-60.
10. حساس یگانه، یحیی و آذین فر، کاوه. (1389)، رابطه بین کیفیت حسابرسی و اندازه موسسه حسابرسی، بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، سال هفدهم، شماره 61، صص 85-98.
11. حساس یگانه، یحیی و مقصودی، امید. (1390)، ارزش‌های اخلاقی در قضاوت حرفه‌ای حسابرس، اخلاق در علوم و فناوری، سال ششم، شماره 1، صص 63-74.
12. حساس یگانه، یحیی؛ خیرالهی، فرشید؛ رشیدی باغی، محسن. (1392)، آگاهی از نگرش شرکا و تحریف قضاوت حسابرسی در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران، دانش حسابرسی، سال سیزدهم، شماره 53، صص 1-25.
13. خواجه نصیری، سمیه و جعفرزاده بی شک، محمد صادق. (1398)، ارتباط کمیته حسابرسی با تقلب در گزارشگری مالی، فصلنامه چشم انداز حسابداری و مدیریت، سال دوم، شماره 11، صص 76- 92.
14. رامین مهر، حمید و چارستاد، پروانه. (1392). روش تحقیق کمی. تهران: انتشارات ترمه.
15. سرمد، زهره؛ بازرگان، عباس؛ حجازی، الهه. (1387). روش‌های تحقیق در علوم رفتاری. تهران: انتشارات آگاه.
16. فخاری، حسین و رضایی پیته نوعی، یاسر. (1397)، تاثیر کمیته حسابرسی بر محیط اطلاعاتی شرکت، حسابداری مدیریت، سال یازدهم، شماره 36، صص 63-79.
17. کاظمی علوم، مهدی؛ رضازاده، جواد؛ کردستانی، غلامرضا. (1398)، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر اتخاذ استراتژی امتیازدهی در مذاکرات حسابرس و صاحبکار، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. سال چهارم، شماره 8، صص 12- 13.
18. کریستینسن، لاری بی. (1387). روش شناسی آزمایشی. (علی دلاور). تهران: انتشارات رشد.
19. مشایخ، شهناز؛ اربابی، زهرا؛ رحیمی فر، معصومه. (1392)، بررسی انگیزه‌های مدیریت سود، پژوهش حسابداری و حسابرسی، سال سوم، شماره 2، صص 53-70.
20. منشور نمونه کمیته حسابرسی. (1391). سازمان بورس و اوراق بهادار. قابل دسترس به آدرس سایت:https://tse.ir/cms/Portals/1/Hesabresi%20Dakheli/manshor-komiteh-hesabresi-%5B91-11-23%5D45_1.pdf.
21. نصیرزاده، فرزانه؛ اورادی، جواد؛ رجبعلی زاده، جواد. (1396)، تاثیر ویژگی‌های کمیته حسابرسی بر محافظه کاری شرطی، دانش حسابرسی، سال هفدهم، شماره 68، صص 83-105.
22. نوروش، ایرج؛ سپاسی، سحر؛ نیک بخت، محمدرضا. (1384)، بررسی مدیریت سود در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تهران، پیشرفت‌های حسابداری، سال بیست و دوم، شماره 2، صص 165-177.

Nik Bakht M R, Hossein Pour A H. The Impact of Management Incentives on Earnings Management and Audit Committee Communication with the Auditor on the Quality of Auditor's Judgment. aapc 2020; 5 (9) :189-224

نیک بخت محمدرضا، حسین پور امیرحسین. تاثیر" انگیزه های مدیریت نسبت به مدیریت سود" و "ارتباط کمیته حسابرسی با حسابرس مستقل" بر کیفیت قضاوت حسابرس. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1399; 5 (9) :189-224

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642