[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
هدف و چشم انداز نشریه ::
هیات تحریریه مجله::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
نمودار فرآیند داوری::
برای داوران::
داوران تخصصی مجله::
منشور اخلاقی مجله::
پایگاه های نمایه کننده::
ثبت نام و اشتراک::
تسهیلات پایگاه::
پرسش های متداول::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
لینکهای مرتبط

پایگاه داده های تحقیقاتی مالی ایران

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۳ نتیجه برای خواجوی

دکتر شکراله خواجوی، بهنام کرمشاهی،
دوره ۳، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

    هدف این پژوهش کیفی بررسی نقش رابطه نگرش فردی و اخلاق مالیاتی منجر به تمکین مالیاتی از دید مودیان مالیاتی از بعد متغیرهای درونی می باشد. مشارکت کنندگان در این تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری با حداکثر تنوع انتخاب شده اند و شامل ۲۱ مصاحبه شونده از مودیان مالیاتی شهر کرمان در سال ۱۳۹۶ می باشند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که میزان اعتقادات افراد به دین و مذهب و میهن پرستی افراد تا حد زیادی مانع از فرار مالیاتی آنها می شود و در عین حال تعداد زیادی از مصاحبه شوندگان معتقدند که شفافیت دولت و پاسخگویی آن به عموم مردم مانع از فرار مالیاتی می شود. اما در عین حال برخی معتقدند که دولت¬ها شفاف نبوده و رانت خواری و فساد موجود در اقتصاد ایران سبب بی اعتمادی عمومی به عملکرد دولت شده است. از دیدگاه برخی از افراد وجود نظام مالیاتی عادلانه و منصفانه نیز به پرداخت مالیات توسط افراد و جلوگیری از فرار مالیاتی کمک شایانی می کند. اما به اعتقاد  برخی آنان قوانین مالیاتی موجود کارآ و عادلانه نیستند و بسیاری از کسبه و مشاغل با درآمدهای زیاد می توانند با مخفی کاری و دور زدن قانون از پرداخت مالیات فرار کنند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، می توان نتیجه گیری کرد که اگر دولت به مردم اطمینان دهد که منابع مالیاتی گردآوری شده در راستای خدمت رسانی بیشتر به آن¬ها و سایر بخش¬های مولد اقتصاد پرداخت می شود، می تواند نگرش مودیان مالیاتی را اصلاح کند و مودیان مالیاتی فرار از پرداخت مالیات را رفتاری بدون از ارزش های اخلاقی خواهند دانست.

دکتر شکراله خواجوی، تابنده صالحی،
دوره ۴، شماره ۸ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

حسابرسی به‌عنوان حرفه‌ای مستقل، وظیفه خطیری در جهت اعتباردهی صورت‌های مالی برای استفاده‌کنندگان اطلاعات مالی دارد. از طرفی حسابرسان در محیطی فرسایشی کار می‌کنند. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر فرسایش شغلی بر عملکرد در انجام وظایف پیچیده حسابرسی است. همچنین نقش میانجی متغیر پردازش پرزحمت در رابطه بین تردید حرفه‌ای و هویت حرفه‌ای بر عملکرد در انجام وظایف پیچیده حسابرسی نیز بررسی ‌شده است. برای بررسی این تأثیر از روش آزمایشی استفاده‌ شده است. برای آزمون فرضیه‌های پژوهش از رگرسیون سلسه‌مراتبی و تجزیه‌وتحلیل مسیر در دو نرم‌افزارspssو smart-pls استفاده ‌شده است.
یافته‌ها نشان می‌دهد تأثیر مثبت بین تردید حرفه‌ای و هویت حرفه‌ای بر عملکرد در انجام وظایف پیچیده حسابرسی، در شرایط فرسایش شغلی کاهش می‌یابد. همچنین، تأثیر مثبت بین تردید حرفه‌ای و هویت حرفه‌ای بر پردازش پرزحمت در فرآیند حسابرسی، در شرایط فرسایش شغلی کاهش می‌یابد. علاوه بر این، پردازش پرزحمت، متغیر میانجی در رابطه مثبت بین هویت حرفه‌ای و تردید حرفه‌ای با عملکرد در انجام وظایف پیچیده حسابرسی است.
درنتیجه شرکت‌کنندگانی که دارای سطح بالاتری از ویژگی‌های پیش‌بینی کننده‌ پردازش پرزحمت، همچون هویت حرفه‌ای قوی‌تر و تردید حرفه‌ای بالاتر هستند، به میزان بیشتری تحت تأثیر فرسایش شغلی قرار می‌گیرند.

دکتر شکراله خواجوی، فرشید احمدی فارسانی،
دوره ۶، شماره ۱۱ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

   جنسیت تاثیر قابل توجهی بر شیوه ای که در آن اطلاعات جمع آوری و پردازش می شوند دارد. همچنین شیوه های پردازش اطلاعات در زنان نسبت به مردان متفاوت است. هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر جنسیت بر خنثی نمودن مدیریت حسابرسی صاحبکار و کشف مدیریت سود توسط حسابرسان است. مدیریت حسابرسی وقتی اتفاق می افتد که صاحبکار تلاش کند با استفاده از روش هایی چون تاکتیک های انحرافی و توجه برگردان ها توجه حسابرسان به بخش های دیگر (بخش های که در آن مدیریت سود و یا تقلب صورت نگرفته است) منحرف کند. جامعه آماری پژوهش سرپرستان ارشد سازمان حسابرسی در تابستان سال ۱۳۹۷ می باشد که در یک شیوه نیمه -آزمایشی سناریوهای پژوهش بین ۱۲۰ سرپرست ارشد سازمان حسابرسی توزیع گردید. در این پژوهش از نمونه گیری در دسترس استفاده شده است. در پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر جنسیت در کنترل مدیریت حسابرسی از آزمون تی و آزمون تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که تفاوتهای جنسیتی تاثیر معناداری بر خنثی نمودن اثر مدیریت حسابرسی و کشف مدیریت سود توسط حسابرسان دارد به طوری که حسابرسان زن عملکرد بهتری در کشف مدیریت سود و خنثی نمودن اثر مدیریت حسابرسی صاحبکار از خود نشان می دهند. این یافته ها می تولند تاثیر با اهمیتی در نحوه تعیین اعضای تیم حسابرسی، تقسیم وظایف بین اعضای تیم و دستمزد پرداختی به آنان داشته باشد.


صفحه 1 از 1     

دوفصلنامه علمی حسابداری ارزشی و رفتاری journal of Value & Behavioral  Accounting
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4666