نقش میانجی دلبستگی شغلی در رابطه میان ویژگی شخصیت فعال و هویت سازمانی حسابرسان
آریا امین پور حسن‎ کیاده1 ، دکتر مهدی مرادزاده فرد 2، دکتر اعظم شکری چشمه سبزی3 ، دکتر سیدحسین حسینی4
1- دانشجوی دکتری حسابداری، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران(Ariaaminpoor@gmail.com)
2- دانشیار گروه حسابداری، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران (نویسنده مسئول) ، Moradzadehfard@yahoo.com
3- استادیار گروه حسابداری، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران. Azam_shokri@yahoo.com
4- استادیار گروه حسابداری، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران. H.hoseiny@yahoo.com
هدف این مطالعه بررسی تأثیر  مستقیم ویژگی شخصیت فعال بر هویت سازمانی حسابرسان و بررسی این رابطه بصورت غیرمستقیم از طریق نقش میانجی دلبستگی شغلی میباشد. نمونه آماری پژوهش متشکل از 225 نفر از حسابرسان شاغل در مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1399 است که با استفاده از روش غیر احتمالی نمونه در دسترس انتخاب شده اند. در این پژوهش مبانی نظری از طریق مطالعات کتابخانهای و روش جمعآوری داده ها، پیمایشی از نوع پرسشنامهای می باشد. فرضیههای پژوهش بر اساس روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی اثر غیرمستقیم متغیر میانجی در این پژوهش از آزمون سوبل استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان میدهد ویژگی شخصیت فعال حسابرسان بر هویت سازمانی و دلبستگی شغلی آنها تأثیر  مثبت و معنادار دارد. همچنین دلبستگی شغلی حسابرسان بر هویت سازمانی آنها تأثیر  مثبت و معنادار دارد. به علاوه نتایج با استفاده از آزمون سوبل نشان میدهد دلبستگی شغلی در تأثیر  شخصیت فعال حسابرسان بر هویت سازمانی، نقش میانجیگری ایفا میکند. با توجه به نتایج میتوان بیان کرد شخصیت فعال منجر به دلبستگی شغلی در حسابرسان میشود که این امر خود بر هویت سازمانی آنها تأثیر گذار خواهد بود. از این رو نتایج این پژوهش میتواند به مؤسسات حسابرسی کمک نماید تا افراد با صلاحیت را استخدام نمایند و نیز کارکنان فعلی خود را با در نظر گرفتن ویژگیهای شخصیتی ارزیابی و جهت همسویی با منافع مؤسسه تشویق نمایند.

واژه‌های کلیدی: شخصیت فعال، دلبستگی شغلی، هویت سازمانی، جامعه حسابداران رسمی ایران.
دریافت: 1400/10/15 | پذیرش: 1401/2/9 | انتشار: 1402/5/29
1. اربابسلیمانی، عباس. (1393). آیین رفتار حرفه‎ای برای حسابداران حرفه‎ای، مرکز آموزش و تحقیقات حسابداری و حسابرسی حرفه‎ای جامعه حسابداران رسمی ایران، صص 181-1.
2. آغاز، عسل، هاشمی، امین. (1391)، بررسی تجربی مدل بسط یافته هویت سازمانی با توجه به ویژگی‎های شخصیتی کارکنان، چشم انداز مدیریت دولتی، دوره سوم، شماره 4، صص 87-104.
3. اللهیاری، محبوبه؛ حمیدی، مهرزاد؛ همتی نژاد، مهر. (1390)، رابطه هویت سازمانی و عوامل اجتماعی-جمعیت‌شناسی با رفتار شهروندی سازمانی در ورزش، مطالعات مدیریت ورزشی، دوره سوم، شماره 9، صص 95- 112.
4. امین پور، آریا؛ مرادزاده فرد، مهدی؛ شکری، اعظم؛ حسینی، سیدحسین. (1400)، خودارزیابی، سرمایه روانشناختی، دلبستگی شغلی و رفتار ناکارآمد حسابرسی، دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، (در حال چاپ).
5. بنیمهد ، بهمن؛ عربی، مهدی؛ حسن پور، شیوا. (1395)، پژوهش های تجربی و روش شناسی در حسابداری، انتشارات ترمه، چاپ دوم، تهران.
6. تابع بردبار، فریبا، آقایی، مریم. (1393)، نقش خودارزیابی در پیش بینی توانمندسازی و تعهد سازمانی کارکنان، رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، دوره پنجم، شماره 2، صص 59-72.
7. حسینی، سیدحسین، ذکریایی، مهران. (1398)، تأثیر دیدگاههای تردید حرفه‎ای خنثی و سوگیرانه بر پیامدهای شغلی حسابرس، حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره چهارم، شماره 7، صص 103-134.
8. داوری، علی، رضازاده، آرش. (1392). مدلسازی معـادلات سـاختاری بـا نـرم افزار PLS، سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی. تهران. رامینمهر، حمید، چارستاد، پروانه. (1394)، روش تحقیق کمی با کاربرد مدل سازی معادلات ساختاری، انتشارات ترمه، چاپ دوم.
9. رحیم نیا، فریبرز، راهنما، سیده نرگس. (1396)، نقش میانجی مسرت کارکنان در رابطه میان فرح بخشی در کار و رفتار شهروندی سازمانی، مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)، سال بیست و ششم، شماره 84، صص 1-32.
10. رضازاده، فرزانه؛ رضایی، فرزین؛ حمیدی، ناصر. (1399)، تأثیر خودکارآمدی، منبع کنترل و ویژگیهای تاریک شخصیت بر گزارشگری مالی متقلبانه، حسابداری ارزشی و رفتاری، سال پنجم، شماره 10، صص 131-167.
11. سربلند، خیراله. (1396)، بررسی رابطه بین ویژگی‎های شخصیتی با عملکرد شغلی کارکنان با نقش میانجیگری هویت سازمانی آموزش و پرورش استان اردبیل، نوآوری‎های مدیریت آموزشی، دوره سیزدهم، شماره 1، صص 7-19.
12. سعیدی گراغانی، مسلم، ناصری، احمد. (1396)، تأثیر تیپ شخصیتی بر قضاوت حرفهای حسابرس در تخصیص بودجه زمانی به حسابهای حاوی برآورد، حسابداری ارزشی و رفتاری، سال دوم، شماره 3، صص 169-184.
13. شاوردی، تهمینه، حیدری، حسین. (1395)، تحلیل و بررسی هویت شغلی با تاکید بر شناسایی ابعاد و مولفه‎های آن، مشاوره شغلی و سازمانی، دوره هشتم، شماره 3، صص 114-141.
14. طباطبایی‌نسب، سیدمحمد؛ سبک رو، مهدی؛ فلاحی، محمد باقر. (1396)، تأثیر سرمایه روانشناختی بر دلبستگی کاری با نقش میانجی تعارض کار- خانواده در پرستاران، مدیریت پرستاری، دوره ششم، شماره 1، صص 20-31.
15. غلامرضایی، محسن، حسنی، محمد. (1398)، تأثیر اختلالات شخصیت بر تردید حرفه‎ای حسابرسان مستقل، دانش حسابداری، دوره دهم، شماره 2، صص 43-76.
16. قاسم زاده، ابوالفضل، ملکی، شیوا، حبیبی، حمداله. (1393). هویت تیمی و هویت سازمانی بر عملکرد شغلی و مسئولیت اجتماعی، مدیریت سازمانهای دولتی، دوره دوم، شماره 4، صص 95-110.
17. مهدوی، غلامحسین، زمانی، رضا. (1397)، بررسی تأثیر ویژگی‎های فردی حسابرسان بر رضایت شغلی آنان، دانش حسابرسی، دوره هجدهم، شماره 71، صص 37-56.
18. نیلی احمد آبادی، محمد رضا. (1382)، نقش رسانه‎های جمعی در شکلگیری هویت، پژوهش‎های روانشناسی بالینی و مشاوره، دوره چهارم، شماره 1، صص 91-112.

Aminpoor Hasankiadeh A, Moradzadehfard M, Shokri Cheshmeh Sabzi A, Hosseini S H. The Mediating Role of Work Engagement in the Relationship Between Proactive Personality and Auditors' Organizational Identification. aapc 2023; 7 (14) :253-286

امین پور حسن‎ کیاده آریا، مرادزاده فرد مهدی، شکری چشمه سبزی اعظم، حسینی سیدحسین. نقش میانجی دلبستگی شغلی در رابطه میان ویژگی شخصیت فعال و هویت سازمانی حسابرسان. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1401; 7 (14) :253-286

Persian site map - English site map - Created in 0.14 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645