دکتر شهناز مشایخ 1، مهین خوئینی2
1- دانشیار گروه حسابداری دانشگاه الزهرا (نویسنده مسئول) ، sh.mashayekh@alzahra.ac.ir
2- دانشجوی دکتری حسابداری دانشگاه الزهرا. (mahinkhoeini@yahoo.com )
افراد در جستجوی شغلی هستند که به آن علاقه‌مند باشند و تلاش می‌کنند تا توانایی‌های خود را با وظایف شغل موردنظر تطابق دهند. در این پژوهش با استفاده از مدل پنج عاملی شخصیت، این مفهوم که تناسب فرد-شغل نامیده می‌شود، مورد توجه قرار گرفته و تمایل دانشجویان حسابداری به شغل حسابرسی بررسی شده است. پژوهش حاضر از نوع کمی است و در دسته مطالعات توصیفی قرار می‌گیرد. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت گلدبرگ استفاده شده است. نمونه مورد بررسی متشکل از 146 نفر از دانشجویان حسابداری نیمسال آخر کارشناسی و نیمسال اول کارشناسی ارشد در سال تحصیلی 97-98 بوده و داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و تجزیه و تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می‌دهد شکاف اساسی بین توصیفی که دانشجویان از شخصیت خود ارائه می‌دهند و توصیفی که از یک حسابرس ایده‌آل دارند، وجود دارد. دانشجویانی که حسابرسان را به عنوان افرادی با گشودگی نسبت به تجربه بالا و ثبات احساسی کمتر می‌بینند، تمایل بیشتری دارند که به عنوان یک حسابرس مشغول به کار شوند. همچنین دانشجویانی که ویژگی‌های وظیفه‌مداری و گشودگی نسبت به تجربه را به عنوان ویژگی‌های اصلی شخصیت دارا هستند، بیشتر حسابرسی را به عنوان شغل ایده‌آل خود انتخاب نمودند. در نهایت چگونگی توصیف یک حسابرس ایده‌آل از دیدگاه دانشجویان بررسی شده است و نتایج حاکی از این است که دانشجویان علاقه‌مند به شغل حسابرسی، حسابرسان را برون گراتر، سازگارتر و با گشودگی نسبت به تجربه بالاتر می‌شناسند و به نوعی داشتن این عامل‌های شخصیتی را در انجام کارهای حسابرسی لازم و مهم تلقی می‌کنند.
واژه‌های کلیدی: تناسب فرد- شغل، مدل پنج عاملی شخصیت، تمایل شغلی، حسابرسی
دریافت: 1398/2/26 | پذیرش: 1398/4/11 | انتشار: 1398/11/19
1. اکبری، محمدرضا؛ علم بیگی، امیر و موسوی، سید سعادت (1393). بررسی عوامل مؤثر بر انتخاب ‌شغل در بین دانشجویان کشاورزی دانشگاه تهران (مطالعه موردی: دانشکده اقتصاد و توسعه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران). تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 45(2)، 323-331.
2. باغومیان، رافیک؛ رجب دری، حسین و خرمین، منوچهر (1396). بررسی رابطه میان عوامل شخصیتی و یادگیری دانشجویان حسابداری. مطالعات تجربی حسابداری مالی، 55(14)، 125-143.
3. پورکیانی، مسعود و جلالی جواران، مرتضی (1388). تحلیلی بر تناسب شغل با شخصیت. ماهنامه میثاق مدیران، 44، 65-69.
4. حاجی‌ها، زهره و گودرزی، سعید (1396). رابطه ویژگی‌های شخصیتی با شکل‌گیری قضاوت اخلاقی. فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، 12(4)، 167-173.
5. حسن‌زاده، رسول؛ فتاحی اصل، بهرام و ابوالحسن زاده، سودا (1392). بررسی تاثیر تیپ‌های شخصیتی حسابرسان بر محتوای گزارش حسابرسی. دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، 6(2)، 89-100.
6. حسینی، فریده و لطیفیان، مرتضی (1388). پنج عامل بزرگ شخصیت و نیاز به شناخت. روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی، 6(21)، 61-68.
7. جان‌نثاری، سیدامیر (1391). ویژگی‌های حسابرس موفق. حسابدار رسمی، 32(6)، 89-94.
8. خرمایی، فرهاد (1384). بررسی مدل علی ویژگی‌های شخصیتی، جهت گیری انگیزشی و سبک‌های شناختی. پایان نامه دکتری، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه شیراز.
9. گروسی فرشی، میرتقی (1381). رویکردهای نوین در ارزیابی شخصیت، تهران، دانیال
10. محسنی، عبدالرضا؛ قاسمی، مصطفی و کرمی، محسن (1396). بررسی رابطه بین ویژگی‌های شخصیتی و نیت اخلاقی حسابرسان. دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، 6(24)، 177-189.
11. مدرس، احمد و رحمانی، ملیحه (1390). ویژگی‌های شخصیتی حسابداران ایرانی. پژوهش‌های تجربی حسابداری، 2(1).127-150.
12. ملانظری، مهناز و اسماعیلی کیا، غریبه (1393). شناسایی ویژگی‌های روان‎شناختی اثرگذار بر مهارت حسابرسان در انجام قضاوت‌های حسابرسی. فصلنامه بررسی‌‌های حسابداری و حسابرسی، 21(4)، 505-526.
13. مومنی، منصور و فعال قیومی، علی (1389). تحلیل‌های آماری با استفاده از SPSS، تهران، انتشارات کتاب نو.
14. ناصری، احمد و سعیدی گراغانی، مسلم (1396). تاثیر تیپ شخصیتی بر قضاوت حرفه ای حسابرس در تخصیص بودجه زمانی به حسابهای حاوی برآورد. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، 3(1). 169-184.
15. ناظمی اردکانی، مهدی و جمالی، زهرا (1394). مهارتهای مورد نیاز دانشجویان حسابداری برای ورود به حرفه. دوماهنامه حسابرس، 81(17). 106-111.

mashayekh S, khoeini M. Investigation of the Effect of Accounting Student's Personality Characteristics on Career Interests in Auditing and their perceptions of the ideal auditor. aapc 2020; 4 (8) :371-403

مشایخ شهناز، خوئینی مهین. بررسی تاثیر ویژگی‌های شخصیتی دانشجویان حسابداری بر تمایل به شغل حسابرسی و توصیفشان از حسابرس ایده آل. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (8) :371-403

Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645