دکتر شکراله خواجوی 1، فرشید احمدی فارسانی2
1- استاد حسابداری دانشگاه شیراز (نویسنده مسئول) ، shkhajavi@gmail.com
2- دانشجوی دکتری حسابداری دانشگاه شیراز، مربی حسابداری دانشگاه پیام نور(ahmadi.farshid2@gmail.com)
   جنسیت تاثیر قابل توجهی بر شیوه ای که در آن اطلاعات جمع آوری و پردازش می شوند دارد. همچنین شیوه های پردازش اطلاعات در زنان نسبت به مردان متفاوت است. هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر جنسیت بر خنثی نمودن مدیریت حسابرسی صاحبکار و کشف مدیریت سود توسط حسابرسان است. مدیریت حسابرسی وقتی اتفاق می افتد که صاحبکار تلاش کند با استفاده از روش هایی چون تاکتیک های انحرافی و توجه برگردان ها توجه حسابرسان به بخش های دیگر (بخش های که در آن مدیریت سود و یا تقلب صورت نگرفته است) منحرف کند. جامعه آماری پژوهش سرپرستان ارشد سازمان حسابرسی در تابستان سال 1397 می باشد که در یک شیوه نیمه -آزمایشی سناریوهای پژوهش بین 120 سرپرست ارشد سازمان حسابرسی توزیع گردید. در این پژوهش از نمونه گیری در دسترس استفاده شده است. در پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر جنسیت در کنترل مدیریت حسابرسی از آزمون تی و آزمون تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که تفاوتهای جنسیتی تاثیر معناداری بر خنثی نمودن اثر مدیریت حسابرسی و کشف مدیریت سود توسط حسابرسان دارد به طوری که حسابرسان زن عملکرد بهتری در کشف مدیریت سود و خنثی نمودن اثر مدیریت حسابرسی صاحبکار از خود نشان می دهند. این یافته ها می تولند تاثیر با اهمیتی در نحوه تعیین اعضای تیم حسابرسی، تقسیم وظایف بین اعضای تیم و دستمزد پرداختی به آنان داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: جنسیت حسابرس، مدیریت حسابرسی، مدیریت سود
دریافت: 1400/4/15 | پذیرش: 1400/6/25 | انتشار: 1400/6/30
1. ایمانی برندقی، محمد، کاظمی علوم، مهدی؛ عبدی، مصطفی. (1397)، بررسی تاثیر تنوع جنسیتی در هیئت مدیره بر احتمال وجود ضعف در کنترل‌های داخلی، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره سه، شماره 5، صص 263-285.
2. خراشادی، محمد؛ مرادی، محمدعلی؛ پایان، علی. (1398)، اثربخشی کمیتۀ حسابرسی و ضعف در کنترل‌های داخلی: آیا جنسیت اعضای کمیتۀ حسابرسی اهمیت دارد؟، دانش حسابرسی، دوره بیست، شماره 79، صص 219-240.
3. رحیمیان، نظام الدین. (1387)، کاربرد روش‌های تحلیلی در حسابرسی صورت‌های مالی، بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، دوره پانزده، شماره 53، صص53-66 .
4. شهرابی، شاهرخ. (1393)، تاثیر عامل جنسیت بر قضاوت حرفه‌ای حسابرسان داخلی، فصلنامه حسابرسی: نظریه و عمل، شماره2، صص117 – 132.
5. صالحی حیدر آبادی، مجتبـی؛ پوراسـماعیلی، اصـغر؛ عنـدلیب کـورایم، مرتضـی. (1389)، بررسی ارتباط حساسیت بین فردی، گرایش نقش جنسی با توانایی حـل مسـئله در دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی، ارایه شده در اولین همایش کشوری دانشـجویی عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت.
6. علوی طبری، سید حسین؛ مجتهد زاده، ویدا؛ بختیاری، نغمه. (1391)، تأثیر جنسیت حسابرس بر کیفیت حسابرسی مستقل، پژوهش‌های حسابداری مالی و حسابرسی، دوره جهار، شماره 13، صص21-43.
7. فرج زاده دهکردی، حسن. (1398)، رابطه ویژگی‌های شخصیتی و جنسیت با قضاوت اخلاقی حسابداران: شواهدی مبتنی بر رشته تحصیلی، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره چهار، شماره 7، صص 181-208.
8. قاسمی نژاد، احسان؛ بنی مهد، بهمن؛ بشکوه، مهدی. (1399)، تأثیر جنسیت، تحصیلات و ذهنیت توطئه بر تردید حرفه‌ای حسابرس: آزمونی از نظریه نگرش. دانش حسابرسی. دوره بیست، شماره 78، 261-281.
9. نوبخت، ارمین؛ کردستانی، غلامرضا؛ حقیقت، حمید؛ دریائی،عباسعلی. (1400)، تأثیر انحراف توجه حسابرسان و ارزش‌های شخصی بر کشف مدیریت سود، پژوهش‌های حسابداری مالی13، دوره سیزده، شماره 1، صص25-44.

khajavi S, Ahmadi farsani F. Investigating the effect of gender on the neutralization of client audit management and Auditor Earning Management Discovering Capability. aapc 2021; 6 (11) :307-340

خواجوی شکراله، احمدی فارسانی فرشید. بررسی تاثیر جنسیت برخنثی نمودن مدیریت حسابرسی صاحبکار وکشف مدیریت سود توسط حسابرسان. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1400; 6 (11) :307-340