محمدرضا تات1 ، دکتر منصور گرکز 2، دکتر محمدرضا عبدلی3 ، دکتر سعید براتی4
1- دانشجوی دکتری حسابداری، گروه حسابداری، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران (tat_mreza@yahoo.com)
2- دانشیار، گروه حسابداری، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران (نویسنده مسئول) ، m.garkaz@yahoo.com
3- دانشیار، گروه حسابداری، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران(mrab830@yahoo.com)
4- استادیار، گروه حسابداری، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران(sabaalah1@yahoo.com)
تصمیم­ گیرندگان به عنوان یک انسان در پردازش اطلاعات محدودیت دارند. شیوه ­های جدیدی برای غلبه بر این محدودیت­ها به وجود آمده­ اند. یکی از این روش­ها استفاده از شکل­های مختلف ارائه اطلاعات است. با این حال، همیشه تفسیر غلطی در نمایش تصویری وجود دارد که می­تواند به تصمیمات ضعیفی منجر شود. این تصمیم ضعیف می­تواند ناشی از توهم بصری باشد که تصمیم ­گیرندگان هنگام خواندن اطلاعات حسابداری با آن مواجه می شوند. بنابراین تحقیق حاضر، تاثیر شکل ارائه اطلاعات و توهم بصری را در دقت تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی دانشجویان حسابداری را بررسی می­ کند. این پژوهش، کاربردی از نوع توصیفی و نیمه تجربی می­باشد. جامعه آماری آن دانشجویان کارشناسی ­ارشد و دکتری حسابداری در سال 1400 می­ باشند که به روش نمونه­ گیری در دسترس با فرض جامعه نامعلوم تعداد 198 نفر انتخاب شده ­اند. برای آزمون فرضیه ­ها از آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و برای تفسیر تفاوت میانگین گروه­ ها از آزمون تعقیبی LSD (روش کمترین تفاوت معنادار) استفاده گردید. نتایج این مطالعه نشان می ­دهد تفاوت معناداری بین شکل­های مختلف ارائه اطلاعات در دقت تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی وجود دارد. دقت تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی ارائه شده بصورت جدول، نسبت به نمودار­های خطی و ستونی بالاتر و بهتر می باشد. همچنین اطلاعات مالی نمایش داده شده به صورت گرافیک سه بعدی، بدون خطوط شبکه ایجاد توهم بصری می­ نماید و منجر به کاهش دقت تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط خوانندگان اطلاعات مالی می­گردد. نتایج این مطالعه با ارائه شواهد تجربی از نحوه تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی توسط استفاده­ کنندگان به توسعه پیشینه پژوهشی موجود پیرامون  نحوه ارائه اطلاعات کمک می­ نماید.
واژه‌های کلیدی: برجسته سازی، تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی، توجه انتخابی، توهم بصری، شکل ارائه اطلاعات مالی.
دریافت: 1400/6/20 | پذیرش: 1400/10/5 | انتشار: 1400/12/11
1. اسفندی، خدیجه و باقرزاده، سودابه. (1391)، تأثیر شکل ارائه اطلاعات بر قضاوت و تصمیم‌گیری، حسابداری و منافع اجتماعی, 2(3)، صص 17-41.
2. بنی‌مهد، بهمن؛ عربی، مهدی؛ حسن پور، شیوا. (1396)، پژوهش های تجربی و روش شناسی در حسابداری، انتشارات ترمه.
3. پسندیده فرد، فایزه؛ وادی زاده، کاظم؛ سپاسی، سحر. (1399)، شناسایی عوامل مؤثر بر گزارشگری مالی متقلبانه و نادرست با استفاده از روش فراترکیب، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، ۵ (۹)، صص ۳۰۱-۳۳۴.
4. پله، مولود؛ ایزدی نیا، ناصر؛ امیری، هادی. (1398)، بررسی تأثیر لحن گزارش‌های فعالیت هیئت‌مدیره بر عملکرد آتی شرکت‌ها مبتنی بر دو دیدگاه علامت‌دهی و رفتار فرصت‌طلبانه مدیران، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، ۴ (۸)، صص ۱-۳۱.
5. حاجیان، نجمه؛ انواری‌رستمی، علی اصغر؛ رحمانی، علی؛ آذر، عادل. (1394)، بررسی عوامل مؤثر بر سطح افشای اطلاعات شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران، پژوهش های حسابداری مالی، 7(1)، صص 71-92.
6. حسین پور، یعقوب؛ ایزدی نیا، ناصر؛ محمدی خشوئی، حمزه. (1400)، تاثیر شاخص های عملکرد مالی و پیامدهای حسابرسی برخوانایی گزارشگری مالی در شرکتهای پذیرفته شده دربازار سرمایه ایران. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. ۶ (۱۱)، صص ۲۷۵-۲۵۱.
7. زارع، حسین؛ مرادی، کبری؛ قاضی، شیرین؛ صفری، نوش آفرین؛ لطفی، راضیه. (1393)، مقایسه توجه انتخابی بین بیماران افسرده، وسواسی، اضطرابی و افراد عادی، مجله علمی پژوهشی یافته، ۱۶(۳)، صص ۶۲-۶۹.
8. موسوی شیری، محمود؛ سلیمانی، حمید؛ مومنی، یوسف؛ سلیمانی، حجت. (1394)، رابطه بین کیفیت افشای اطلاعات حسابداری و نوسان پذیری بازده سهام، پژوهش های تجربی حسابداری، 5(4)، صص 131-144.
9. مهرانی، ساسان و فرجی، امید. (1396)، تاثیر رفتار نامتقارن هزینه‌ها و شکل ارائه اطلاعات بر دقت پیش‌بینی هزینه‌ها: تبیین مدل عدسی برانزویک، پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی، 6(1)، صص 7-34.

tat M, garkaz, abdoli M, baraty S. Impact of Information Presentation Form and Visual Illusion In the Accuracy of Financial Information Analysis Accounting Students. aapc 2022; 6 (12) :278-307

تات محمدرضا، گرکز منصور، عبدلی محمدرضا، براتی سعید. تاثیر شکل ارائه اطلاعات و توهم بصری در دقت تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی دانشجویان حسابداری. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1400; 6 (12) :278-307

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645