دکتر غلامحسین مهدوی 1، رضا بهمنی2 ، دکتر نویدرضا نمازی3
1- استاد حسابداری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران (نویسنده مسئول) ، ghmahdavi@rose.shirazu.ac.ir
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد، حسابداری دانشگاه شیراز، شیراز، ایران (reza.b1374567@yahoo.com)
3- استادیار حسابداری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران (nnamazi@rose.shirazu.ac.ir)
این پژوهش به دنبال بررسی تأثیر دین‏داری و تعهد حرفه ‏ای بر کیفیت حسابرسی است. هم­چنین، نقش تعدیلی رفتار ناکارآمد حسابرس نیز بر این رابطه بررسی می­ شود. جامعه آماری پژوهش را کلیه حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی را تشکیل می ‏دهد. داده‏ هـای مـورد نیـاز بـا استفاده از پرسش‏نامه تکمیل‏ شده به‏ وسیله 385 نفر از کارکنان مؤسسه‏ های حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1400 جمع‏ آوری شد و با استفاده از روش‏های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون‏ خطی چندگانه به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون فرضیه ‏های پژوهش نشان می­دهد که دین‏داری و تعهد حرفه‏ای تأثیر مثبت و معنی ‏داری بر کیفیت حسابرسی دارد. بنابراین، هر چه حسابرس پایبندی بیشتری به دین­داری و هم­چنین تعهد حرفه­ ای بالاتری داشته باشد، حسابرسی انجام شده کیفیت بالاتری خواهد داشت. هم­چنین، رفتار ناکارآمد حسابرس تأثیر منفی و معنی‏ داری بر کیفیت حسابرسی دارد. کاهش رفتار ناکارآمد حسابرس، نیز منجر به افزایش کیفیت حسابرسی می­شود. دیگر یافته پژوهش این بود که دینداری و تعهد حرفه­ ای بر رفتار ناکارآمد حسابرس تأثیر ندارد، از این رو، رفتار ناکارآمد حسابرس بر رابطه بین دین‏داری و تعهد حرفه ‏ای با کیفیت حسابرسی نقش میانجی‏گری را ندارد. بنابراین، حسابرس متعهد، رفتار ناکارآمد را از خود نشان نخواهد داد. با افزایش دین‏داری و تعهد حرفه ‏ای، کیفیت حسابرسی افزایش می‏یابد.
واژه‌های کلیدی: تعهد حرفه‌ای، دین‌داری، رفتار ناکارآمد حسابرس و کیفیت حسابرسی.
دریافت: 1400/10/18 | پذیرش: 1401/4/30 | انتشار: 1401/6/31
1. اباذری محمودآباد، علی محمد. (1394)، رابطه معنویت محیط کار و تعهد سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، پایان‌ نامه کارشناسی‌ ارشد علوم تربیتی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، مرودشت.
2. اکرامی، محمود؛ خطیبانی، محمدمهدی؛ فردوسی، ناهید. (1387)، ‌پیش‌بینی ‌تعهد ‌سازمانی‌ بر ‌پایه ‌باورهای‌ کارکنان نسبت ‌به ‌جوّ ‌سازمانی. فرایند مدیریت و توسعه، سال 21، شماره 1، صص 89-105.
3. حاجیها، زهره. (1394)، تأثیر رفتار اخلافی هیأت مدیره بر کیفیت حسابرسی. نظریه‌های نوین حسابداری، سال 5، شماره 1، صص 1-22.
4. خدایاری‌فرد، محمد. (1388)، آماده‌ سازی مقیاس دین‌داری و ارزیابی سطوح دین‌داری اقشار مختلف جامعه ایران. گزارش طرح پژوهش تحقیقی، دانشگاه تهران.
5. دهقانی، سعیده. (1397)، بررسی تأثیر مسئولیت اجتماعی، روابط سیاسی و معاملات با اشخاص وابسته شرکت‌ها بر کیفیت حسابرسی. پایان‌ نامه کارشناسی ارشد حسابداری. دانشگاه شیراز، شیراز.
6. رضادوست، کریم؛ حسین زاده، علی حسین؛ مصطفایی‌ دولت‌آباد، حلیمه. (1389)، بررسی جامعه‌شناسی برخی از عوامل مؤثر بر میزان دین‌داری. برنامه‌ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، شماره 10، دوره 4، صص 1-38.
7. رنجبران، هادی. (1398). آمار و احتمال و کاربرد آن در مدیریت و حسابداری، تهران: انتشارات اثبات.
8. طباطبائی، سیدمحمدحسین (1362)، آموزش دین، (سیدمهدی آیت‌اللهی، مترجم). قم: انتشارات اسلامی.
9. علوی، محمد؛ قربانی، بهزاد؛ رستمی، وهاب. (1394)، بررسی عوامل مؤثر بر کیفیت حسابرسی در مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران. دانش حسابرسی، شماره 60، دوره 15، صص 47-70.
10. کهدویی، میلاد. (1396)، رابطه بین سهم از بازار حسابرسی با هزینه حسابرسی و کیفیت حسابرسی. پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد حسابداری. دانشگاه علامه طباطبایی، تهران.
11. مطهری، مرتضی. (1369)، فطرت. تهران: انتشارات صدرا.
12. مطهری، مرتضی. (1384)، امدادهای غیبی در زندگی بشر. تهران: انتشارات صدرا.
13. ملانظری، مهناز و گرامی‌راد، فاطمه. (1400)، تحلیل جریان علمی پژوهش‌های حسابداری رفتاری در پایگاه‌های اطلاعاتی وب آو ساینس. فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، شماره 12، دوره 6، صص 27-55.
14. موسوی‌ شیری، محمود؛ کهیانی، شفیع؛ ستوده، رضا. (1392)، بررسی دوره تصدی حسابرسی، رفتارهای ناکارآمد و تعهد حرفه‌ای حسابرس بر کیفیت حسابرسی در دیوان محاسبات کشور. یازدهمین همایش ملی حسابداری ایران، مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد، 17 و 18 مهر ماه 1392.
15. موسوی‌ شیری، محمود؛ ‌صالحی، مهدی؛ احمد‌نژاد، محمد. (1394)، بررسی رابطه تعهد حرفه ای و تعهد سازمانی حسابرسان با رفتار حسابرسی ناکارآمد. تحقیقات حسابداری و حسابرسی، شماره 25، صص 34-53.
16. مومنی، منصور و فعال‌قیومی، علی. (1394)، تحلیل آماری با استفاده از SPSS. تهران، ایران: گنج شایگان.
17. مهدوی، غلامحسین و زمانی، رضا. (1397الف)، تأثیر ویژگی‌های فردی حسابرسان بر رضایت شغلی آن‌ها. دانش حسابرسی، شماره، 71، دوره 18، صص 37-56.
18. مهدوی، غلامحسین و زمانی، رضا. (1397ب)، بررسی تأثیر منبع کنترل، تجربه و میزان تحصیلات حسابرسان بر تعهد حرفه‌ای آن‌ها. فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، شماره 5، دوره 3، صص 131-150.
19. مهدوی، غلامحسین و زمانی، رضا. (1397پ)، تأثیر ویژگی‌های فردی و سازمانی بر پذیرش کمتر از واقع گزارش‌کردن زمان از جانب حسابرس. بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، شماره 25، دوره 4، صص 555-570.
20. مهدوی، غلامحسین و هوشمند، عبدالحمید. (1392)، بررسی تأثیر فرهنگ اخلاقی سازمان بر رفتار حسابرس. دانش حسابرسی، شماره 13، صص 1-24.
21. میناوند، فاطمه. (1396)، بررسی تأثیر انحراف در استراتژی شرکت بر رابطه بین تخصص حسابرس در صنعت و کیفیت حسابرسی. پایان‌ نامه کارشناسی‌ارشد حسابرسی، دانشگاه خاتم، تهران.
22. هوشمند، عبدالحمید. (1392)، بررسی دیدگاه حسابرسان ارشد در خصوص تأثیر رهبری صحیح و فرهنگ اخلاقی سازمان بر رفتار غیرعادی آن‌ها. رساله دکتری، دانشگاه شیراز: شیراز.
23. ‌مهرانی، ساسان و نعیمی، مهدیس. (1382)، تئوری اخلاقی و تأثیر فشار بودجه زمانی بر رفتار ناکارآمد حسابرسان مستقل. بررسی‌ های حسابداری و حسابرسی، شماره 32، دوره 10، صص 43-61.

Mahdavi G, Bahmani R, Namazi N R. The Mediating Role of Auditor's Dysfunctional Behavior in Explaining the Relationship between Religiosity and Professional Commitment with Audit Quality. aapc 2022; 7 (13) :117-153

مهدوی غلامحسین، بهمنی رضا، نمازی نویدرضا. نقش میانجی‌گری رفتار ناکارآمد حسابرس در تبیین رابطه بین دین‌داری و تعهد حرفه‌ای با کیفیت حسابرسی. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1401; 7 (13) :117-153

Persian site map - English site map - Created in 0.12 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645