منصور سرفراز1 ، دکتر غلامحسین اسدی2 ، دکتر رافیک باغومیان 3، دکتر حمیده اثنی‌عشری4
1- دانشجوی دکتری حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. m.sarfaraz3640@gmail.com
2- دانشیار حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. assadi4@gmail.com
3- استادیار حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران (نویسنده مسئول). ، rafikba@yahoo.com
4- استادیار حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. h_asnaashari@sbu.ac.ir
پژوهش حاضر با هدف بررسی گزارشگری اقدام‌های مسئولیت اجتماعی شرکت‌های دارویی در مواجهه با ویروس کرونا انجام شده است، بدین‌منظور با استفاده از روش تحلیل محتوا طی بازه زمانی اسفند 1398 الی مهر 1400به بررسی گزارش‌های شرکت‌های دارویی در این زمینه پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش شامل 38 شرکت دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می‌باشد که با پالایش جامعه مذکور با استفاده از روش حذفی سیستماتیک، تعداد 29 شرکت انتخاب شده است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد گزارشگری اقدام‌های مسئولیت اجتماعی شرکت‌های دارویی در مواجهه با ویروس کرونا بر افشای اقدام‌های مرتبط با بعد کارکنان متمرکز بوده است. همچنین بیشتر گزارش‌های منتشرشده در این زمینه به‌صورت گذشته‌نگر، با محتوای کیفی، به‌صورت متنی و از طریق سامانه کدال انجام شده است. نتایج آزمون فرضیه‌های پژوهش نیز اگرچه حاکی از نبود تفاوت معنادار بین افشای اطلاعات ابعاد مختلف اقدام‌های مسئولیت اجتماعی شرکت‌های دارویی (ابعاد جامعه، کارکنان و اقتصادی) در مواجهه با ویروس کرونا است اما، تفاوت معناداری در افشای اطلاعات مذکور بین افق‌های زمانی مختلف، بین معیارهای اندازه‌گیری متفاوت، بین نحوه افشای مختلف و بین محل افشای مختلف وجود دارد. نتایج پژوهش می‌تواند به نهادهای نظارتی در زمینه شناسایی نقاط ضعف و قوت موجود در گزارشگری اقدام‌های مسئولیت اجتماعی شرکت‌های دارویی در مواجهه با ویروس کرونا یاری رساند.
واژه‌های کلیدی: مسئولیت اجتماعی شرکت، ویروس کرونا، گزارشگری، شرکت‌های دارویی
دریافت: 1401/2/5 | پذیرش: 1401/5/14 | انتشار: 1401/6/31
1. اخترشناس، داریوش؛ خدامی‌پور احمد؛ پورحیدری، امید. (1400)، تدوین و ارزیابی مدل موانع اجرا، افشا و استانداردگذاری پایداری شرکتی در ایران. حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره ششم، شماره ۱۱، صص 217-249.
2. توسلی، شکیبا. (1400)، بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها در بهبود کسب و کار در دوران بحران کرونا، اولین کنفرانس بین‌المللی آزمایشگاه مدیریت و رویکردهای نوآورانه در مدیریت و اقتصاد.
3. حاجیان‌نژاد، امین؛ پورحیدری، امید؛ بهار مقدم، مهدی. (1394)، تدوین چهارچوبی برای گزارشگری غیرمالی شرکت‌ها بر مبنای چهارچوب مفهومی حسابداری، دانش حسابداری مالی، دوره پنجم، شماره 2، صص 7-31.
4. حیدری‌چروده، مجید؛ فروغ‌زاده، سیمین. (1389)، راهنمای کاربردی نرم افزار SPSS با تاکید بر روش تحقیق و آمار براساس سرفصل‌های مصوب آموزش عالی همراه با نمونه تفاسیر متعدد از آزمون‌های آماری، انتشارات جامعه‌شناسان، تهران.
5. زارعی، قاسم؛ رحیمی‌کلور، حسین؛ حق‌وردی‌زاده، ابوالفضل. (1399)، بحران ویروس کرونا و سوء مدیریت مسئولیت اجتماعی شرکت: تحلیل واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به اخبار منفی حول مسائل CSR، مدیریت کسب و کارهای بین‌المللی، 3(10)، صص 33-52.
6. طالب‌نیا، قدرت‌ا...؛ علی‌خانی، مرضیه؛ مران‌جوری، مهدی. (1391)، ارزیابی کمیت و ماهیت افشای اطلاعات حسابداری زیست‌محیطی و اجتماعی در ایران، بررسی‌‌های حسابداری و حسابرسی، دوره نوزدهم، شماره 3، صص 60-43.
7. محمودخانی، مهناز؛ رحمانی، علی؛ همایون، سعید؛ نیاکان، لیلی. (1400)، شناسایی مؤلفه‌های گزارشگری پایداری در صنعت بیمه. حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره ششم، شماره ۱۱، صص ۱۸۷-۲۱۶.

Sarfaraz M, Assadi G, Baghoumian R, Asnaashari H. Social Responsibility and its Reporting in Pharmaceutical Companies: With Focus on Responsible Actions in Related to Coronavirus. aapc 2022; 7 (13) :361-398

سرفراز منصور، اسدی غلامحسین، باغومیان رافیک، اثنی‌عشری حمیده. مسئولیت اجتماعی و گزارشگری آن در شرکت‌های دارویی: با تاکید بر اقدام‌های مسئولیت‌پذیرانه مرتبط با ویروس کرونا. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1401; 7 (13) :361-398

Persian site map - English site map - Created in 0.17 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645