تحلیل کتاب‌شناختی و مصورسازی پژوهش‌های کشف تقلب و ناهنجاری
امیر مرادی1 ، دکتر حمیده اثنی عشری 2، دکتر محمدحسین رهبان3 ، دکتر محمد عرب مازار یزدی4 ، دکتر محمدحسین صفرزاده بندری5
1- دانشجوی دکتری، گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران، am_moradi@sbu.ac.ir.
2- استادیار گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران، (نویسنده مسئول) ، h_asnaashari@sbu.ac.ir
3- استادیار گروه مهندسی کامپیوتر، دانشکده مهندسی کامپیوتر، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران، rohban@sharif.edu.
4- دانشیار گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران، marabmazar@sbu.ac.ir.
5- استادیار گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران، m_safarzadeh@sbu.ac.ir.
کشف تقلب و ناهنجاری به ­عنوان یکی از حوزه‌های پژوهشی فعال در ادبیات رشته‌های مختلف به­ ویژه حسابرسی به شمار می‌رود. مقتضای اهمیت علمی و کاربردی پژوهش‌های این حوزه، تحلیل کتاب‌سنجی آن با هدف ترسیم نمایی از وضعیت و روند، عوامل و روابط کتاب‌شناختی آن، ضرورتی است که تاکنون به­ طور دقیق بدان پرداخته نشده است. پژوهش حاضر در راستای پوشش این خلاء انجام شد. پس از گردآوری، پالایش و آماده‌سازی داده‌های کتاب‌شناختی مشتمل بر 430 سند (شامل کتاب، مقاله مجله و همایشی، مرور، نامه و یادداشت سردبیر) مربوط به بازه زمانی 1979 الی 2022 از پایگاه داده اسکوپوس، از روش تجزیه‌وتحلیل هم‌ واژگانی و شبکه‌های اجتماعی، برای شناخت ساختار فکری و مفهومی این حوزه استفاده شد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که ادبیات کشف تقلب و ناهنجاری، به­ ویژه در حدود نیم‌دهه اخیر، با رشد قابل ملاحظه‌ای مواجه بوده، به­ طوری که بیش از پنجاه درصد از کل تولیدات پژوهشی متعلق به این بازه زمانی است. اصلی­ ترین و غالب­ ترین موضوعات شامل «تقلب و ناهنجاری»، «حسابرسی و حسابداری قضایی»، «داده­ کاوی، یادگیری ماشین و تحلیل­ شناسی داده‌ها»، «ارزیابی ریسک» و «کنترل‌های داخلی و حاکمیت شرکتی» می­ باشد. همچنین، مقاله «تحلیل تجربی رابطه بین ترکیب هیئت مدیره و تقلب صورت­های مالی» اثر بیسلی (1996) با دریافت 1977 استناد، پُراستنادترین سند علمی، پیتر گاتچالک با 6 مقاله، کشور امریکا با 150 سند، مجله «حسابرسی مدیریتی» با انتشار 22 مقاله و دانشگاه «تکنولوژی مارا» از کشور مالزی با انتشار 13 سند، پُرکارترین‌ها در این حوزه پژوهشی شناخته شدند. یافته مهم این مطالعه، آشکارسازی گذار به موضوعات تکنیکی در حوزه کشف تقلب و ناهنجاری است که با بهره‌برداری از فناوری‌های نوین نظیر هوش مصنوعی و روش‌های پیشرفته تحلیل‌شناسی داده‌ها، به ­عنوان موضوعات نوظهور در سال‌های اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش حاضر، ضمن مصورسازی ساختار فکری حاکم بر پژوهش‌های کشف تقلب و ناهنجاری، جهت‌گیری‌های این حوزه را نمایان ساخته و از این طریق، ضمن ترسیم چشم ­اندازی برای پژوهشگران، می‌تواند مبنای سیاست‌گذاری نهادهای علمی در راستای مدیریت بهینه فعالیت‌های پژوهشی در این حوزه قرار گیرد تا از این رهگذر نقش خود را در مبارزه با تقلب به نحوی اثربخش و کارامد ایفا نمایند.

واژه‌های کلیدی: کشف تقلب، کشف ناهنجاری، کتاب‌سنجی، تجزیه و تحلیل هم‌واژگانی، تجزیه و تحلیل شبکه‌های اجتماعی.
دریافت: 1402/3/11 | پذیرش: 1402/5/5 | انتشار: 1401/12/29
1. برنا، محمدرضا؛ برادران حسن زاده، رسول؛ فضل زاده، علیرضا؛ باد آور نهندی، یونس. (1400)، تبیین ابعاد مفهوم، مصادیق و قرائن تقلب در صورت‌های‌مالی: براساس روش تحلیل مضمون (تم)، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال ششم، شماره 12، صص۳۷۳-۴۰۶.
2. حسینی، سید علی؛ گرامی راد، فاطمه؛ زارع زردینی، طیبه. (1399)، تحلیل جریان علمی پژوهش‎های حسابداری مدیریت در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس، حسابداری مدیریت، سال سیزدهم، شماره 47، صص 125-142.
3. دیانتی دیلمی، زهرا؛ سلطانی، اصغر؛ عمرانی، حامد. (1397)، تدوین برنامه درسی کارشناسی ارشد رشته حسابداری قضایی(دادگاهی) وضد تقلب، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال سوم، شماره 5، صص۴۱-۱۰۰.
4. کرمی، غلامرضا؛ دولت زارعی، احسان؛ فرجی، امید. (1401)، بیست‌ویک سال تحقیقات رفتاری حسابداری: تجزیه‌وتحلیل کتاب‌شناختی، مطالعات تجربی حسابداری مالی، سال نوزدهم، شماره 75.
5. محمودخانی، مهناز. (1400)، بررسی وضعیت تولیدات علمی و هم‌رخدادی واژگان کلیدی حوزه مالیات بر اساس مقالات نمایه‌شده در پایگاه وب آو ساینس، پژوهش نامه علم سنجی، سال دوم، شماره 7.
6. ملانظری، مهناز؛ گرامی راد، فاطمه. (1400)، تحلیل جریان علمی پژوهش‎های حسابداری رفتاری در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال ششم، شماره 12، صص ۲۷-۵۵.

Moradi A, َAsnaashari H, Rohban M H, Arab Mazar Yazdi M, Safarzadeh Bandari M H. fraud and anomaly detection research: a bibliometric study. aapc 2023; 7 (14) :1-31

مرادی امیر، اثنی عشری حمیده، رهبان محمدحسین، عرب مازار یزدی محمد، صفرزاده بندری محمدحسین. تحلیل کتاب‌شناختی و مصورسازی پژوهش‌های کشف تقلب و ناهنجاری. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1401; 7 (14) :1-31