:: مقالات آماده انتشار(دوره 8شماره 16)- پاییز و زمستان1402 - ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر نقطه نظر شریک موسسه حسابرسی از احتمال تقلب و جهت‌گیری تردیدگرایانه حسابرسان بر تردید حرفه‌ای حسابرسان
محبوبه جعفری1 ، دکتر امید پورحیدری 2، دکتر احمد خدامی‌پور3
1- دانشجوی دکتری حسابداری، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. M.jafari@aem.uk.ac.ir
2- استاد حسابداری، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران (نویسنده مسئول). ، opourheidari@uk.ac.ir
3- استاد حسابداری، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. khodamipour@uk.ac.ir
تردید حرفه‌ ای نوعی نگرش دربرگیرنده ذهنی پرسشگر است که باعث هوشیاری نسبت به شرایطی می‌شود که نشان‌دهنده تقلب، سوگیری مدیریت و ناسازگاری بین شواهد است. سطح مناسبی از تردید حرفه‌ای برای یک حسابرسی با کیفیت بالا ضروری است، برای این منظور، پژوهش حاضر با چشم‌انداز بهبود تردید حرفه‌ای حسابرسان به بررسی تأثیر نقطه نظر شریک موسسه حسابرسی از احتمال تقلب و جهت‌گیری تردیدگرایانه حسابرسان بر سطح تردید حرفه‌ای در قضاوت‌های حسابرسان پرداخته است. در همین راستا، نقطه نظر شریک موسسه حسابرسی از احتمال تقلب در سه سطح (بیان دیدگاه شریک موسسه حسابرسی، بیان دیدگاه مدیر شرکت مورد رسیدگی و بیان نکردن هیچ دیدگاهی) و جهت‌گیری تردیدگرایانه حسابرس در دو سطح (جهت‌گیری بیرونی نسبت به صحت اظهارات مدیر شرکت مورد رسیدگی و یا جهت‌گیری درونی نسبت به صحت فرآیندهای قضاوت حسابرس) مورد دستکاری قرار گرفت تا اثر آن‌ها بر تردید حرفه‌ای حسابرسان مورد بررسی قرار گیرد. در پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی به منظور بررسی تأثیر نقطه نظر شریک موسسه حسابرسی از احتمال تقلب و جهت‌گیری تردیدگرایانه حسابرسان بر سطح تردید حرفه‌ای در قضاوت‌های حسابرسان انجام گرفت. نمونه آماری پژوهش شامل 185 حسابرس شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی معتمد بورس اوراق بهادار در سال 1402 است که با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. تحلیل داده‌ها و بررسی فرضیه‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS، آزمون تحلیل واریانس و مقایسه میانگین انجام شده است. نتایج نشان می‌دهد، هنگامی که شریک موسسه حسابرسی، دیدگاه مدیر شرکت مورد رسیدگی را در خصوص پایین بودن احتمال تقلب بیان می‌کند در مقایسه با زمانی که دیدگاه خود (شریک موسسه حسابرسی) یا زمانی که هیچ دیدگاهی را بیان نمی‌کند، حسابرسان سطوح بالاتری از تردید حرفه‌ای را نشان می‌دهند. همچنین مشخص شد که تأکید بر جهت‌گیری تردیدگرایانه درونی برای افزایش تردید حرفه‌ای در قضاوت‌های حسابرسی مؤثرتر از تأکید بر جهت‌گیری تردیدگرایانه بیرونی نیست
واژه‌های کلیدی: تردید حرفه‌ای، نقطه نظر شریک موسسه حسابرسی از احتمال تقلب، جهت‌گیری تردیدگرایانه درونی و جهت‌گیری تردیدگرایانه بیرونی.

دریافت: 1402/8/18 | پذیرش: 1403/1/20
1. امانی، کوروش؛ نیکو مرام، هاشم؛ بنی مهد، بهمن. (1396). عواطف فردی و تردید حرفه ای حسابرس، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره ۵، شماره 9، صص ۳۵-۵۳.
2. بامری، مرضیه؛ صفری گرایلی، مهدی؛ ولیان، حسن. (1398). بررسی تاثیر حمایت ادراک شده شریک حسابرس بر نگرش‌های مبتنی بر بی‌طرفی و شک در تردید‌ حرفه‌ای و پیامدهای رفتاری حسابرس، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره ۴، شماره 8 ، صص ۹۳-۱۲۹.
3. جعفری، محبوبه؛ پورحیدری، امید؛ خدامی‌پور، احمد. (1402). اثر اتخاذ دیدگاه و انگیزه‌ها بر تردید حرفه‌ای حسابرسان، پیشرفت‌های حسابداری، دوره 15، شماره 2، در نوبت چاپ.
4. دلاور، علی. (1397). روش تحقیق در روانشناسی و علوم رفتاری (چاپ 49)، تهران: انتشارات ویرایش.
5. رضایی، نرگس؛ بنی مهد، بهمن؛ حسینی، سیدحسین. (1397). تاثیر هویت سازمانی و حرفه‌ای بر تردید حرفه‌ای حسابرس مستقل، نشریه دانش حسابرسی، دوره 18، شماره 71، صص 175-199.
6. رویایی، رمضانعلی؛ یعقوب‌نژاد، احمد؛ آذین‌فر، کاوه. (1393). ارتباط بین تردید حرفه‌ای و قضاوت حرفه‌ای حسابرسان مستقل، پژوهش‌های حسابداری مالی و حسابرسی، دوره 6، شماره 22، صص 67-95.
7. صفی‌خانی، رضا؛ صفرزاده، محمدحسین؛ اثنی‌عشری، حمیده. (1401). بررسی رابطه تردید حرفه‌ای، شناخت صاحبکار و قضاوت حسابرس، مجله دانش حسابداری، دوره 13، شماره 1، صص 59-82.
8. غلامرضایی، محسن؛ حسنی، محمد. (1398). تاثیر اختلالات شخصیت بر تردید حرفه‌ای حسابرسان مستقل، مجله دانش حسابداری، دوره 10، شماره 2، صص 43-76.
9. فروغی، داریوش؛ سلیمانی مارشک، مجتبی. (1392). پاسخگویی و چالش افشای اطلاعات، پژوهش حسابداری، دوره 3، شماره 10، صص 73-94.
10. کمیته تدوین استانداردهای حسابرسی سازمان حسابرسی. (1395). استانداردهای حسابرسی. تهران: انتشارات مرکز پژوهش‌های تخصصی حسابداری و حسابرسی سازمان حسابرسی.
11. مدینه، سید محسن؛ زارع، ایمان. (1402). تأثیر باورهای دینی بر تردید حرفه‌ای و ارزیابی حسابرسان از خطر تحریف با اهمیت: رویکرد مراتب دین‌داری از منظر اسلام، مجله دانش حسابداری، دوره 14، شماره 4، صص 111-132.
12. مهربان‌پور، محمدرضا؛ رحیمیان، نظام‌الدین؛ آهنگری، مهناز. (1401). تردید حرفه‌ای در حسابرسی (چاپ اول)، تهران، انتشارات دانشگاه تهران.
13. هرمزی، شیرکو؛ نیکومرام، هاشم؛ رویایی، رمضانعلی؛ رهنمای رودپشتی، فریدون. (1395). بررسی تاثیر سوگیری‌های روانشناختی بر تردید حرفه‌ای حسابرس، پژوهش‌های تجربی حسابداری، دوره 6، شماره 22، صص 123-148.
14. یوسف‌زاده، نسرین؛ پورحیدری، امید؛ خدامی‌پور، احمد. (1399). بررسی تاثیر اطلاعات نامربوط و خطای جزئی در مدارک صاحبکار بر قضاوت تردیدآمیز حسابرس، پژوهش‌های کاربردی در گزارشگری مالی، دوره 9، شماره 16، صص 35-66.

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها