:: مقالات آماده انتشار(دوره 8شماره 16)- پاییز و زمستان1402 - ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
رابطه بین انتشار صکوک و عملکرد مالی: نقش تعدیل‌گری بیش‌اطمینانی و تخصص مالی و حسابداری مدیران
دکتر اعظم ولی‌زاده لاریجانی 1، نیلوفر زمانی2 ، خانم فاطمه شیرزادی3
1- استادیار، گروه حسابداری، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران. (نویسنده مسئول) ، a.valizadeh@alzahra.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران. zamaniniloo321@gmail.com
3- دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران. fatemehshirzadi7798@gmail.com
شرکت‌ها به منظور انجام فعالیت‌های عملیاتی و سرمایه‌گذاری‌ خود از منابع مختلف تأمین مالی استفاده می‌کنند. از جمله این منابع مالی ظرفیت‌های بدهی در دسترس می‌باشد. یکی از منابع نوظهور تأمین مالی برای شرکت‌ها در سطح بازار سرمایه کشور انتشار اوراق بدهی اسلامی (صکوک) است که استفاده از آن می‌تواند مزایای قابل ملاحظه‌ای برای شرکت‌ها داشته باشد. از این‌رو، هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین میزان انتشار صکوک با عملکرد مالی شرکت‌ها است. همچنین با توجه به این که اعضای هیئت‌مدیره شرکت به عنوان یکی از ارکان اصلی حاکمیت شرکتی اثرات قابل توجهی بر تصمیم‌گیری‌های راهبردی شرکت دارند، در این پژوهش اثر تخصص مالی و حسابداری و بیش‌اطمینانی مدیران به عنوان متغیر تعدیلگر بر رابطه بین میزان انتشار صکوک با عملکرد مالی شرکت‌ها مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری مورد نظر در این پژوهش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در بازه زمانی سالهای 1390 تا 1400 و نمونه آماری تحقیق تعداد 260 شرکت است که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند. برای آزمون فرضیههای طرح شده در پژوهش از رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین میزان انتشار صکوک و عملکرد شرکت‌ها رابطه مثبت معنی‌داری وجود دارد. همچنین مطابق با نتایج به دست آمده، تخصص مالی و حسابداری مدیران رابطه مثبت بین میزان انتشار صکوک و عملکرد شرکت‌ها را تشدید می‌کند؛ این درحالی است که بیش‌اطمینانی مدیران موجب تضعیف رابطه بین میزان انتشار صکوک و عملکرد شرکت‌ها می‌گردد. یافته‌های این پژوهش می‌تواند مورد استفاده کلیه شرکت‌های متقاضی استفاده از صکوک و نیز سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر بر فرایند انتشار اوراق مذکور، قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: صکوک، بیش‌اطمینانی مدیران، تخصص مالی و حسابداری مدیران، اوراق بدهی اسلامی.

دریافت: 1402/8/18 | پذیرش: 1402/12/29
1. امری اسرمی، محمد؛ جلالی، فاطمه؛ کاظمی حاجی، فهیمه. (1402). اثر قدرت و دانش مالی مدیرعامل بر رابطه بین ریسک سازمانی و عملکرد شرکت، فصلنامه قضاوت و تصمیم‌گیری در حسابداری، 2(7)، 67-86.
2. چاوشی، کاظم؛ رستگار، محمد؛ میرزایی، محسن. (1394)، بررسی رابطه اطمینان بیش از حد مدیران و انتخاب سیاست‌های تأمین مالی در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران. دانش مالی تحلیل اوراق بهادار، 8(25)، صص 29-41.
3. حاجی ابراهیمی، مریم و اسکندر، هدی. (1398). بررسی تأثیر بیش‌اطمینانی مدیریت بر ریسک‌پذیری و عملکرد شرکت، پژوهش‌های تجربی حسابداری، 8 (2)، صص 339- 362.
4. حساس یگانه، یحیی؛ حسنی القار، مسعود؛ مرفوع، محمد. (1394)، بیش‌اطمینانی مدیریت و حق‌الزحمه حسابرسی، 22(3)، صص 363-384.
5. حمیدیان، محسن؛ حسینی ولشکلائی، سیده مهسا؛ عباسی، علیرضا. (1399)، رابطه ساختار سرمایه و مالکیت مدیریتی با عملکرد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران. مطالعات حسابداری و حسابرسی، 9 (33)، صص 75-92.
6. روشن‌پژوه، اکرم؛ اوحدی، فریدون. (1398)، رابطه بین ساختار سرمایه و عملکرد شرکت‌ها (اثر چرخه تجاری) در بورس اوراق بهادار تهران، 12(44)، صص 97-109.
7. شفاعت، احمدرضا؛ کاشانی‌پور، محمد؛ غلامی جمکرانی، ضا؛ جهانگیرنیا، حسین. (1400)، تأثیر متغیر تیپ شخصیتی مدیران بر مدیریت سود و نقش تعدیلی آن در رابطه بین مدیریت سود با افشای مسئولیت‌های اجتماعی شرکت، 6(12)، صص 308-343.
8. گرد، عزیز؛ وقفی، حسام؛ فکوری، محسن. (1393)، بررسی رابطه بین معیارهای اهرم مالی(ساختار سرمایه) و معیارهای ارزیابی عملکرد، حسابداری و منافع اجتماعی، 4(4)، 18-1.
9. نکوئی‌زاده، شکوفه؛ دستگیر، محسن؛ علی احمدی، سعید. (1399)، تأثیر بحران اقتصادی بر ارتباط بین قدرت مدیرعامل با ارزش و عملکرد مالی؛ نقش ویژگی‌های رفتاری شرکت، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، 5(9)، صص 153- 188.
10. نمازی، محمد و جلال، شیرزاده. (1384)، بررسی رابطه ساختار سرمایه با سودآوری شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (با تأکید بر نوع صنعت)، بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، 12(4)، صص 75-95.
11. نیک‌بخت، محمدرضا؛ سیدی، سیدعزیز؛ روزبه، هاشم‌الحسینی. (1389)، بررسی تأثیر ویژگی‌های هیئت‌مدیره بر عملکرد شرکت، پیشرفت‌های حسابداری، 2(1)، صص 251-270.
12. وکیلی‌فرد، حمیدرضا؛ فیض‌آبادی، فرشته. (1394)، بررسی رابطه بین اهرم مالی و معیارهای سنجش عملکرد شرکت‌های دارویی و مواد غذایی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از تحلیل پوششی داده‌ها، حسابداری سلامت، 4(4)، 113-97.

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.15 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645