:: مقالات آماده انتشار(دوره 8شماره 16)- پاییز و زمستان1402 - ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
ارائه الگوی سبزنمایی در گزارشگری شرکت‌ها با استفاده از رهیافت فراترکیب و آنتروپی شانون
دکتر سجاد نقدی 1، رقیه جدی2
1- استادیار گروه حسابداری، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. (نویسنده مسئول) ، S.nagdi@tabrizu.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشدحسابداری، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. Rjeddii@yahoo.com
   با توسعه گزارشگری زیست‌محیطی، نگرانی در مورد بروز رفتار سبزنمایی شرکت‌ها افزایش یافته است، لذا هدف پژوهش حاضر ارائه الگویی از پدیده سبزنمایی در گزارشگری شرکت‌ها است.پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ تحلیل داده‌ از نوع مطالعات فراترکیب است. بدین منظور با مراجعه به مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر در تمامی عرصه‌های مکانی و در طی بازه زمانی 1381 تا آبان 1402 (2002 تا نوامبر 2023) از میان انبوه مقالات اولیه، 53 مقاله با روش پریزما شناسایی گردید، همچنین جهت رتبه‌بندی مفاهیم از آنتروپی شانون استفاده شده است. اعتبارسنجی خروجی روش فراترکیب نیز با استفاده از 11 نفر از خبرگان که با بهره‌برداری از روش نمونه‌گیری گلوله برفی انتخاب شده‌اند، انجام گرفته است. در پژوهش حاضر الگوی سبزنمایی با بهره‌برداری از روش فراترکیب هفت مرحله‌ای ساندلوسکی و باروسو ارائه شده است، این الگو شامل 5 مقوله اصلی (عوامل علی، عوامل زمینه‌ای، عوامل مداخله‌گر، راهکارهای پیشگیری و پیامدهای سبزنمایی)، 22 مفهوم و 124 کد است. نتایج همچنین نشانگر آن است که در هرکدام از مقوله‌های اصلی، به ترتیب انگیزه کسب مشروعیت، فقدان قوانین و مقررات مرتبط، وجود سهامداران نهادی، ارتقای سازوکارهای قانونی و رسوائی زیست‌محیطی بیشترین اهمیت را دارند. الگوی ارائه شده پژوهش حاضر می‌‌تواند برای مدیران و پژوهشگران علاقه‌مند در حوزه گزارشگری زیست‌محیطی، جهت کسب شناختی جامع از مفهوم سبزنمایی، ارزیابی ‌اهمیت و وزن هرکدام از عوامل مرتبط مفید باشد.

واژه‌های کلیدی: سبزشویی، گزارشگری شرکت‌ها، فراترکیب، آنتروپی شانون

دریافت: 1402/9/13 | پذیرش: 1402/12/29
1. آذر، عادل. (1380)، بسط و توسعه آنتروپی شانون برای پردازش داده‌ها در تحلیل محتوی، فصلنامه علمی-پژوهشی علوم انسانی دانشگاه الزهرا، سال یازدهم، شماره 37-38، صص 1-18.
2. پسندیده فرد، فایزه؛ وادی زاده، کاظم؛ سپاسی، سحر. (1399)، شناسایی عوامل مؤثر بر گزارشگری مالی متقلبانه و نادرست با استفاده از روش فراترکیب، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال پنجم، شماره 9، صص 301-334.
3. جلالی، سید حسین؛ حسنقلی پور یاسوری، طهمورث؛ حیدری، علی؛ اعرابی، سیدمحمد. (1397)، مطالعه رابطه الگوی ساختاری اتحادهای استراتژیک با عملکرد اتحاد: رویکردی فراترکیب، فصلنامه علوم مدیریت ایران، سال سیزدهم، شماره 52، صص 111-132.
4. جندقی، مهسا؛ نادری‌بنی، محمود؛ طباطبائی نسب، سیدمحمد؛ سبک رو، مهدی. (1401الف). تحلیل ساختار فکری مطالعات سبزنمایی و مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها براساس مقالات نمایه شده در وب آف ساینس. تحقیقات کتابداری و اطلاع‌رسانی دانشگاهی، سال بیست و یکم، شماره 1، صص 73-86.
5. جندقی، مهسا؛ نادری‌بنی، محمود؛ طباطبائی نسب، سیدمحمد؛ سبک رو، مهدی. (1401ب). مرور نظام‌مند پیامدهای سبزنمایی با استفاده از رویکرد فراترکیب، سال بیست و یکم، شماره 51، صص 71-.100.
6. جهانگرد، اسفندیار. (1397)، محیط زیست و برنامه‌ های توسعه در ایران، فصلنامه اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی، سال دوم، شماره 2، صص 105-142.
7. دوستی ایرانی، مهناز, باصولی، مهدی و اسعدی، میرمحمد. (1402ب)، طراحی مدل مفهومی محرک‌های سبزنمایی در اقامتگاه‌های بوم‌گردی: مطالعه‌ای داده‌بنیاد در استان اصفهان، جغرافیا و برنامه‌ریزی محیطی، سال پانزدهم، شماره 2، صص 91-112.
8. دوستی ایرانی، مهناز؛ باصولی، مهدی؛ اسعدی، میر محمد. (1402الف)، عوامل تأثیرگذار بر سبزنمایی در اقامتگاه‌های بوم‌گردی استان اصفهان، فصلنامه علوم محیطی، سال بیست و یکم، شماره 1، صص 87-1080.
9. دیانتی دیلمی، زهرا (1398)، روش تحقیق کمی و کیفی در حسابداری، تهران، انتشارات عدالت نوین.
10. موسوی، سید نجم الدین. (1402)، شناسایی و اولویت‎‌بندی پیشایندها و پسایندهای پدیده سبزنمایی: یک رویکرد آمیخته، کاوش‌های مدیریت بازرگانی، سال پانزدهم، شماره 31، صص 277-253.
11. نظریان، راحله؛ تفتیان، اکرم؛ حیرانی، فروغ. (1400)، واکاوی محرک‌های گزارشگری زیست‌محیطی: کاربست فراترکیب. دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. سال ششم، شماره 11، صص 341-382.

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها