:: دوره 8، شماره 15 - ( دوره 8شماره 15- بهارو تابستان1402 - 1402 ) ::
دکتر جعفر باباجانی 1، دکتر وجه الله قربانی زاده2 ، دکتر قاسم بولو3 ، جواد دوست جباریان4
1- استاد گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی، تهران. ایران (نویسنده مسئول) ، jafar.babajani@gmail.com
2- استاد گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی ، تهران. ایران(ghorbanizadeh@atu.ac.ir)
3- دانشیار گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی ، تهران. ایران(ghblue20@yahoo.com)
4- دانشجوی دکتری حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی ، تهران. ایران (javad.1371@yahoo.com)
امروزه شفافیت مالی یکی از مهم ترین فاکتورهای مدیریت مالی مؤثر دولتی است که باعث ایجاد اعتماد به دولت می شود و شاکله اقتصاد پایدار را تشکیل می‌دهد. از طرف دیگر، شفافیت مالی فرصتی را برای شهروندان پدید می‌آورد تا بتوانند بر نحوه‌ هزینه کرد بودجه‌های دولتی نظارت کرده و از این طریق مسئولیت پذیری دولت را افزایش دهند. هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی وضع موجود شفافیت مالی در دولت جمهوری اسلامی ایران و ارائه راهکارهایی در جهت بهبود آن می‌باشد. در این پژوهش ابتدا  ابعاد، مؤلفه‌ها و شاخص‌های شفافیت مالی در قالب 5 بعد، 25 مؤلفه و 101شاخص که ابعاد آن  شامل تهیه و تنظیم بودجه، تصویب بودجه، اجرای بودجه، نظارت و حسابرسی و عوامل زمینه‌ای است شناسایی شد. روش پژوهش حاضر از لحاظ رویکرد ترکیبی(کیفی- کمی ) است. در بخش کیفی وضعیت عملکردی هر شاخص با استفاده از رویکرد دلفی فازی  و با نظر سنجی از 112 نفر از  خبرگان درسال 1402 که شامل مدیران و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه، کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس، مدیران و ذیحسابان وزارت امور اقتصاد و دارایی و حسابرسان ارشد دیوان محاسبات، ارزیابی شدند. سپس در بخش کمی با استفاده از روش تحلیل اهمیت - عملکرد میزان تفاوت وضع موجود ومطلوب بررسی شده است. نتایج حاصل از تحلیل اهمیت - عملکرد حاکی از آن است که تمامی 101 شاخص پژوهش با اهمیت هستند و وضعیت عملکرد 100 شاخص‌ در محدوده حیطه ضعف و تنها یک شاخص (انتشار عمومی گزارش تفریغ بودجه توسط دیوان محاسبات) در حیطه قابل قبول قرار دارد.

واژه‌های کلیدی: شفافیت مالی، ارزیابی وضع موجود، تحلیل اهمیت – عملکرد، دولت، ایران
دریافت: 1402/10/5 | پذیرش: 1402/10/25 | انتشار: 1402/6/31
1. آقائی محمد علی و رضازاده، جواد و بیات، مرتضی. (1400)، بررسی تأثیر کیفیت گزارشگری مالی بر فساد (شاخص ادراک فساد، کنترل فساد و پاسخگویی) در ۸ کشور خاورمیانه. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال ششم، شماره 12، صص 125-98.
2. آقامحمد، مهدی و کردستانی، غلامرضا و کاظمی، حسین. (1400)، شناسایی ابعاد الگوی مدیریت مالی عمومی نوین. پژوهش‌های حسابداری مالی و حسابرسی، سال سیزدهم، شماره 52، صص 268-241.
3. باباجانی، جعفر و برزیده، فرخ و ایمان‌زاده، پیمان. (1398). ارزیابی وضع موجود حسابرسی عملکرد در نهادهای بخش عمومی ایران و ارائه راهکارهایی جهت بهبود آن. مطالعات تجربی حسابداری مالی، سال شانزدهم، شماره 61، صص 26-1.
4. باباجانی، جعفر و خنکا، عبدالخالق. (1391)، ضرورت تشکیل کمیته حسابرسی و استقرار واحد حسابرسی داخلی در شهرداری‌های کلان شهرها برای ارتقاء سطح مسئولیت پاسخگویی. مطالعات تجربی حسابداری مالی، سال دهم، شماره 33، صص 39-72.
5. باباجانی، جعفر و دوست جباریان، جواد. (1402)، مدلی برای شافیت مالی در دولت جمهوری اسلامی ایران، رساله دکتری حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی.
6. براتی، امیرنظام و زارعی، محمدحسین و مسعود، غلام حسین. (1399)، بررسی تطبیقی نقش جامعه مدنی تخصصی در مبارزه با فساد در کشورهای ایران و کره جنوبی. حقوق اداری، سال هفتم، شماره 23، صص۸۴-۵۷.
7. بهامین، ماجد و جندقی، غلامرضا و میرزمانی، اعظم و آذر، عادل و خوش چهره، محمد. (1399)، طراحی الگوی ارتقاء شفافیت اقتصادی در ایران. سیاست‌گذاری عمومی، سال چهارم، شماره 7، صص 150-133.
8. توکلی، احمد. (1386). با طرح‌های ناتمام عمرانی چه کنیم؟. پژوهشنامه اقتصادی، سال هفتم، شماره 26، صص 42-15.
9. جعفری و همکاران. (1401)، بررسی لایحه بودجه سال 1402 کل کشور (6) : تحلیلی بر مصارف بودجه. مرکز پژوهش‌های مجلس، دفتر مطالعات بخش عمومی.
10. رضازاده، فرزانه و رضایی، فرزین و حمیدی، ناصر .(1399) ، تأثیر خودکارآمدی، منبع‌کنترل و ویژگی‌های تاریک شخصیت بر گزارشگری مالی متقلبانه دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. ۵ (۱۰)، صص۱۶۷-۱۳۱.
11. سرمست شوشتری، مهدی و اسکندری، جواد و رسولی، سید محمدحسن. (1402) ، بررسی ضرورت و الزامات ارتقای شفافیت رویدادهای مالی در حکمرانی اقتصادی طی برنامه هفتم توسعه، فصلنامه مجلس و راهبرد، سال سی‌ام، شماره 115، صص 333-301.
12. عزیزنژاد، صمد. (1398)، ضرورت و الزامات قانون شفافیت در حوزه بودجه ریزی کشور. اقتصاد اسلامی، سال نوزدهم، شماره 75، صص 205-23.
13. علیزاده، محمدرضا. (1400)، شفافیت عملکرد نمایندگان و مجلس شورای اسلامی، انتشارات مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، شماره مسلسل: ۱۸۰۰۴.
14. محمد هادی، فریبر و فتحی و اجارگاه، کورش و ابوالقاسمی، محمود. (1390)، تحلیل رضایتمندی فراگیران از دوره‌های آموزش ضمن خدمت بر مبنای مدل تحلیل اهمیت عملکرد و فصلنامه مدیریت و برنامه‌ریزی در نظام‌های آموزشی، سال هفتم، شماره 6، صص 53-32 .
15. محمدرضاخانی، وحید و باباجانی، جعفر و برزیده، فرخ. (1401)، ارائه الگویی برای استقرار حسابرسی داخلی در دستگاه‌های دولتی بخش عمومی ایران. مطالعات تجربی حسابداری مالی، انتشار آنلاین.
16. معماریان و همکاران . (1402)، بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه. مرکز پژوهش‌های مجلس، دفتر مطالعات بخش عمومی.
17. مقدم چوکانی، نگینو امیرخانی، طیبه. (1397)، ارائه الگویی برای شفافیت بودجه در ایران. فصلنامه انجمن علوم مدیریت ایران، سال چهارم، شماره 52، صص 69-41.

Babajani J, Ghorbanizadeh V, Bolou G, Dost Jabaarian J. Assessing the Current State of Financial Transparency in the Government of the Islamic Republic of Iran and Providing Solutions to Improve it. aapc 2023; 8 (15) :1-36

باباجانی جعفر، قربانی زاده وجه الله، بولو قاسم، دوست جباریان جواد. ارزیابی وضع موجود شفافیت مالی در دولت جمهوری اسلامی ایرانو ارائه راهکارهایی جهت بهبود آن. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1402; 8 (15) :1-36

دوره 8، شماره 15 - ( دوره 8شماره 15- بهارو تابستان1402 - 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها