رابطه میان اثر بخشی فردی حسابرس و خطا در ارزیابی ریسک تقلب
زهرا صفری1 ، دکتر زهره موسوی کاشی 2
1- کارشناس ارشد حسابداری- واحد کرج ، دانشگاه آزاد اسلامی ،کرج، ایران z.safary65@gmail.com
2- استادیار گروه مدیریت ، واحد کرج ، دانشگاه آزاد اسلامی ،کرج، ایران(نویسنده مسئول) ، Zohreh_mousavi_k@yahoo.com
   از آنجایی که ارزیابی ریسک تقلب از مهم ترین بخش های فرآیند حسابرسی است، بررسی اثر بخشی فردی حسابرسان و تاثیر آن بر خطا در ارزیابی ریسک تقلب موضوعی مهم و حیاتی می باشد. اثر بخشی فردی بر عملکرد فرد در سازمان، نحوه انجام دادن وظایف فرد و میزان رسیدن به اهداف توسط فرد دلالت دارد و ارزیابی ریسک تقلب یعنی حسابرس باید به اطمینان معقولی مبنی بر عاری بودن صورت های مالی از تحریف با اهمیت ناشی از اشتباه یا تقلب دست یابد. این پژوهش از نظر ماهیت، کاربردی و از نظر هدف، توصیفی_پیمایشی است. مبانی نظری تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و داده های تحقیق از طریق پرسش نامه جمع آوری شده است. نمونه آماری شامل 518 نفر از حسابرسان شاغل در بخش های خصوصی و دولتی در سال 1396 می باشد و روش نمونه گیری، خوشه ای تصادفی است. فرضیه های تحقیق بر اساس روش همبستگی و از طریق آزمون رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های این مطالعه نشان می دهد اثر بخشی فردی حسابرس با خطا در ارزیابی ریسک تقلب، در هر دو بخش دولتی و خصوصی رابطه معنی داری و مثبت دارد. خطا در ارزیابی ریسک تقلب در بخش دولتی بیش از بخش خصوصی و اثر بخشی فردی حسابرس در بخش خصوصی بیش از بخش دولتی است. جنسیت در هر دو بخش دولتی و خصوصی با اثر بخشی فردی حسابرس رابطه ای معنی دار دارد. تحصیلات در هیچ یک از بخش های دولتی و خصوصی با اثر بخشی فردی حسابرس رابطه معنی داری را نشان نمی دهد. در بخش خصوصی، تجربه کاری و رتبه شغلی حسابرسان با اثر بخشی فردی آنها رابطه ای معنی دار دارد ولی این یافته در بخشی دولتی حسابرسی معنی دار نیست.

واژه‌های کلیدی: ارزیابی ریسک تقلب، اثر بخشی فردی، ویژگی های رفتاری و حسابرس
دریافت: 1396/10/29 | پذیرش: 1397/2/29 | انتشار: 1397/11/12
1. ابراهیمی، مهدی و طالب نیا، قدرت الله (1393). تاثیر مولفه های مدیریت دانش بر تقلب گزارش های مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، فصلنامه رسالت مدیریت دولتی، سال پنجم، شماره سیزدهم و چهاردهم، ص ص: 61-75.
2. ایزدی یزدان آبادی، احمد (1386). تحلیل روانشناختی شخصیت کارآمد، مطالعات مدیریت بهبود و تحول، شماره پنجاه و سه، ص ص: 77-83.
3. بنی مهد، بهمن و گل محمدی، آرش (1396). بررسی رابطه میان جو اخلاقی و هشداردهی در مورد تقلب از طریق مدل گزارشگری اختیاری در حرفه حسابرسی ایران. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال دوم، شماره سوم، ص ص: 61-86.
4. بنی مهد، بهمن و نجاتی، امیر (1395). رابطه بین فرهنگ سازمانی و تعهد کاری حسابرسان، پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی، سال هشتم، شماره سی، ص ص: 119-137.
5. بهرنگی، محمدرضا و طباطبایی، بهار (1388). بررسی رابطه کارآفرینی با اثربخشی مدیران دبیرستان های دخترانه شهر کرمان، فصلنامه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، سال دوم، ص ص: 67 – 88.
6. حاجیها، زهره (1389). تفاوت درک حسابرسان ارشد در دو بخش دولتی و خصوصی، از ارزیابی ریسک های حسابرسی در محیط حسابرسی ایران، پژوهش نامه حسابداری مالی و حسابرسی، سال دوم، شماره هفتم، ص ص: 171-201.
7. حجازی، رضوان و مختاری نژاد، حمیدرضا (1396). رابطه ساختار حاکمیت شرکتی با احتمال گزارشگری متقلبانه، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال دوم، شماره سوم، ص ص: 60-33.
8. خواجوی، شکراله و ابراهیمی، مهرداد (1396). بررسی تأثیر متغیرهای حسابرسی بر احتمال وقوع تقلب در صور تهای مالی: شواهدی از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، دانش حسابرسی، سال هفتم، شماره شصت و هشت، ص ص: 26-48.
9. صالحی، مهدی و نصیرزاده، فرزانه و رستمی، وهاب (1393). چالش های آموزش حسابداری در ایران از دید شاغلین حرفه و مراجع دانشگاهی، دانش حسابرسی، سال سیزدهم، شماره پنجاه و چهار، ص ص: 67-86.
10. عالی، صمد و بافنده زنده، علیرضا (1392). بررسی موانع ارتقای بهره وری در بخش دولتی، مدیریت بهره وری، سال هفتم، شماره بیست و پنج، ص ص: 53 – 66 .
11. مجدی، علی اکبر و محمدی، فردین (1395). بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و اثر بخشی فردی کارمندان بانک ها (مورد مطالعه: کارمندان بانک های دولتی شهر سنندج)، دو فصلنامه علوم اجتماعی، سال سیزدهم، شماره دوم، ص ص: 161-186.
12. نظری، رسول و احسانی، محمد و اشرف گنجویی، فریده و قاسمی، حمید (1391). اثرات مهارت های ارتباطی و ارتباطات بین فردی بر اثربخشی سازمانی مدیران ورزشی ایران و ارائه الگو، مطالعات مدیریت ورزشی، شماره شانزدهم، ص ص: 157-174.

safari Z, Mousavi Kashi Z. The Relationship Between Auditor's Individual Effectiveness And Fraud Risk Assessment Error. aapc 2019; 3 (6) :255-277

صفری زهرا، موسوی کاشی زهره. رابطه میان اثر بخشی فردی حسابرس و خطا در ارزیابی ریسک تقلب. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1397; 3 (6) :255-277

Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642