دکتر رضا جامعی 1، بنیامین عزیزی2 ، رعنا کرمی3
1- استادیار گروه حسابداری، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران (نویسنده مسئول)، ، r.jamei@uok.ac.ir
2- کارشناسی ارشد حسابداری، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران، benyaminazizi90@gmail.com
3- کارشناسی ارشد حسابداری، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران، ranakarami123@gmail.com
امروزه مسئولیت­پذیری اجتماعی به بخش جدایی ناپذیر فعالیت­های تجاری در سراسر جهان تبدیل شده است. در این پژوهش به بررسی تأثیر مراحل مختلف چرخه عمر بر مسئولیت­ پذیری اجتماعی شرکت­ها پرداخته شده است. همچنین از منابع و قابلیت­ های مالی سازمانی چهارگانه اندازه شرکت، سودآوری، منابع نقدی و اهرم مالی به­عنوان متغیر تعدیلگر استفاده شده است. به­منظور نیل به اهداف پژوهش، نمونه ­ای متشکل از 777 سال شرکت طی دوره زمانی 1390 تا 1396 به روش حذف سیستماتیک انتخاب و با استفاده از رگرسیون چندمتغیره بررسی شد. نتایج پژوهش نشان می ­دهد که در مراحل رشد و بلوغ شرکت­­ها مسئولیت­ پذیری اجتماعی را بیشتر رعایت می ­کنند. اما در مرحله رکود، نتیجه­ ای دال بر رعایت مسئولیت­پذیری اجتماعی توسط شرکت­ها یافت نشد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که در مرحله بلوغ متغیرهای تعدیلگر اندازه شرکت و اهرم مالی بر تأثیر چرخه عمر شرکت بر مسئولیت­ پذیری اجتماعی شرکت­ها مؤثرند اما متغیرهای تعدیلگر سودآوری و منابع نقدی تأثیری ندارد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در ایران، شرکت­ها  برای ایجاد مزیت رقابتی، جلب اعتماد عمومی و نیز جذب سرمایه و منابع لازم در مراحل رشد و بلوغ به انجام سرمایه­ گذاری در فعالیت­های مسئولی ت­پذیری اجتماعی مبادرت می ­ورزند.
واژه‌های کلیدی: مسئولیت‌پذیری اجتماعی شرکت‌ها، چرخه عمر شرکت، منابع مالی سازمانی.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/6/2 | پذیرش: 1397/10/17 | انتشار: 1398/6/24
1. احمدپور، احمد و فرمانبردار، مریم. (1393)، بررسی ارتباط بین مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمت بازار سهام، دومین همایش ملی رویکردی بر حسابداری، مدیریت و اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فومن و شفت.
2. اخگر، محمدامید و شادی آلاق، حسن. (1394)، بررسی تأثیر چرخه عمر شرکت بر هزینه سرمایه، مجله بررسی‌های حسابداری، دوره 3، شماره 9، صص 1-22.
3. ایزدی‌نیا، ناصر؛ کیانی، غلامحسین؛ میرزائی، مهدی. (1394)، تأثیر ویژگی‌های مراحل چرخه عمر شرکت بر عدم تقارن زمانی جریان نقدی عملیاتی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، فصلنامه دانش حسابرسی، سال پانزدهم، شماره 59، صص 57-76.
4. جامعی، رضا و عزیزی، بنیامین. (1397)، بررسی تأثیر افشاء مسئولیت‌های اجتماعی سازمانی بر سطح نگهداشت وجه نقد از طریق ریسک ویژه و ریسک سیستماتیک در شرکت-های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران، دوفصلنامه علمی پژوهشی پیشرفت‌های حسابداری، 10(2)، آماده انتشار ، doi: 10.22099/jaa.2018.26965.1620
5. جعفرپور، محمود. (1391)، تبیین و ارزیابی رابطه دارایی‌های ناملموس و عملکرد تجاری سازمان‌های بازرگانی، فصلنامه کاوش‌های مدیریت بازرگانی، سال چهارم، شماره 7، صص 20-53.
6. حاجیها، زهره و سرافراز، بهمن. (1393)، بررسی رابطه بین مسئولیت‌پذیری اجتماعی شرکت-ها و هزینه حقوق صاحبان سهام در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران، پژوهش‌های تجربی حسابداری، 4 (14)، صص 105-123.
7. حساس یگانه، یحیی و برزگر، قدرت‌اله. (1393)، مبانی نظری مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها و پارادیم تحقیقاتی آن در حرفه حسابداری، فصلنامه علمی پژوهشی حسابداری مدیریت، سال هفتم، شماره 22، صص 133-190.
8. حساس یگانه، یحیی؛ باباجانی جعفر؛ تقوی فرد، محمدتقی؛ آرین پور، آرش. (1397)، تحلیل عملکرد پایدار زیست‌محیطی و تأثیر آن بر هزینه سرمایه شرکتهای پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال سوم، شماره پنجم، صص 1-39.
9. خواجوی، شکراله؛ بایزیدی، انور؛ جبارزاده کنگرلویی، سعید. (1390)، بررسی رابطه بین مدیریت سود و مسئولیت‌پذیری اجتماعی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، پیشرفت‌های حسابداری، دوره 3، شماره 1، صص 29-54.
10. دارابی، رؤیا؛ وقفی، سید حسام؛ سلمانیان، مریم. (1395)، بررسی ارتباط گزارشگری مسئولیت‌ اجتماعی با ارزش و ریسک شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال اول، شماره 2، صص 193-213.
11. دهقانی، رضا و گریوانی، سمیرا. (1396)، تأثیر معیارای ارزیابی عملکرد بر بازده سالانه سهام در مراحل چرخه عمر شرکت، مجله مطالعات مدیریت و حسابداری، دوره 3، شماره 2، صص 299-308.
12. ذبیحی، علی و دریاباری، آناهیتاسادات. (1396)، بررسی رابطه بین افشاء ابعاد مختلف مسئولیت‌های اجتماعی شرکت‌ها بر اساس مدل نیروانتو و ریسک سقوط سهام در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران، فصلنامه علمی پژوهشی دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، سال ششم، شماره 21، صص 61-76.
13. رمضان نیا، حسن و رضایی، فرزین. (1396)، بررسی اثر مسئولیت‌پذیری اجتماعی شرکت بر ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک: با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده‌ها، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال دوم، شماره 4، صص 189-214.
14. فروغی، داریوش؛ میرشمس شهشهانی، مرتضی؛ پورحسین، سمیه. (1387)، نگرش مدیران درباره افشا اطلاعات حسابداری اجتماعی: شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، دوره 15، شماره 52، صص 55-70.
15. مشایخی، بیتا و حاجی عظیمی، فرزاد. (1397)، اثربخشی توانایی‌های مدیریتی بر عملکرد شرکت در مراحل مختلف چرخه عمر، پژوهش‌های تجربی حسابداری، سال هفتم، شماره 27، صص 29-53.
16. مهدوی، غلامحسین؛ دریائی، عباسعلی؛ علی‌خانی، رضیه؛ مران‌جوری، مهدی. (1394)، بررسی رابطه بین اندازه شرکت، نوع صنعت و سودآوری با افشای اطلاعات زیست‌محیطی و اجتماعی، پژوهش‌های تجربی حسابداری، سال چهارم، شماره 15، صص 87-103.
17. ناصریان، فهیمه؛ ایمانی، ذکوان؛ همایون، علی. (1395)، بررسی رابطه بین بازده سهام و مسئولیت اجتماعی طی چرخه عمر در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، فصلنامه پژوهش‌های جدید در مدیریت و حسابداری، سال سوم، شماره 11، صص 167-180.

jamei R, azizi B, karami R. Investigating the Impact of Company Life Cycle on Corporate Social Responsibility with Emphasis on Financial Resources in Companies Listed on Tehran Stock Exchange. aapc 2019; 4 (7) :241-269

جامعی رضا، عزیزی بنیامین، کرمی رعنا. بررسی تأثیر چرخه عمر بر مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتها با توجه بر نقش تعدیگر منابع و قابلیت های مالی سازمانی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران . دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (7) :241-269