دکتر یحیی حساس یگانه 1، دکتر جعفر باباجانی2 ، دکتر محمد تقی تقوی فرد3 ، آرش آرین پور4
1- استاد گروه حسابداری دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی(نویسنده مسئول) ، yahya_yeganeh@yahoo.com
2- استاد گروه حسابداری دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی jafar.babajani@gmail.com
3- دانشیار گروه مدیریت دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی d‌r.taghavifard@gmail.com
4- دانشجوی دکتری حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی arash.arianpoor@attar.ac.ir
     به دنبال ظهور مسائل زیست محیطی و مسئولیت پذیری شرکت نسبت به عملکرد زیست محیطی، رهنمود ها، اصول و قوانین و مقرراتی برای شرکت ها تدوین می شود که شرکت ها بر این اساس، گزارش های خود در بعد زیست محیطی را منتشر می کنند. هدف اصلی این مقاله، تحلیل وضعیت گزارشگری عملکرد پایدار زیست محیطی و ارتباط آن با هزینه سرمایه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور دستیابی به هدف اصلی تحقیق، تحقیق در 3 مرحله انجام شد. در مرحله اول، پس از مطالعه مبانی نظری تحقیق و نظرخواهی از 3 گروه خبرگان و با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی،20 شاخص تعیین شد. در مرحله دوم، با بررسی محتوای صورت های مالی و گزارش های هیأت مدیره 134 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، وضعیت گزارشگری این شاخص ها طی سال های 95-1391 در اکسل ثبت و مورد بررسی قرار گرفت. نهایتاٌ در مرحله سوم، پس از جمع آوری داده‏های مربوط به79 شرکت، فرضیه تحقیق به روش داده های تابلویی و با نرم افزار Stata 15مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که شرکت های مورد بررسی در این تحقیق، در مؤلفه «مواد اولیه، انرژی و آب» نسبت به سایر مؤلفه ها گزارشگری بهتری داشته اند، ولی سطح عملکرد پایدار زیست محیطی نسبت به تحقیقات خارجی (مانند دوبلر و همکاران، 2015؛ و وانگ و سارکیس، 2017) پایین ارزیابی شد. هم چنین برخلاف مبانی نظری تحقیق، اطلاعات عملکرد پایدار زیست محیطی بر هزینه سرمایه شرکت ها تأثیر مثبت دارد که می تواند ناشی از نوسانات قیمت سهام، نادیده گرفتن ویژگی های خاص شرکت (مانند توانایی مدیریتی یا مهارت های کارکنان) یا اثر متقابل اطلاعات تاریخی و اطلاعات آینده نگر باشد
واژه‌های کلیدی: عملکرد پایدار زیست محیطی، شاخص عملکرد پایدار زیست محیطی، شاخص گزارشگری پایداری زیست محیطی، هزینه سرمایه
دریافت: 1396/11/30 | پذیرش: 1397/1/18 | انتشار: 1397/6/16
1. اسلامی بیدگلی، غلامرضا؛ قالیباف اصل، حسن؛ عالیشوندی، عبدالله. (1388)، بررسی آثار تغییر حد نوسان قیمت سهام بر نوسان بازار، بازدهی بازار، تعداد دفعات معامله، اندازه معاملات و سرعت گردش سهام در بورس اوراق بهادار تهران، تحقیقات مالی، دوره 11، شماره 27، بهار و تابستان، صص 3-22.
2. باباجانی، جعفر. (1378)، ارزیابی مسؤلیت پاسخگویی نظام حسابداری و گزارشگری مالی دولت جمهوری اسلامی ایران، پایان نامه دکتری حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی.
3. برزگر، قدرت الله. (1392)، مدلی برای افشاء مسئولیت اجتماعی شرکتها (CSR) و ارتباط آن با عملکرد مالی، پایان نامه دکتری حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی. تهران.
4. حاجیان، نجمه؛ انواری رستمی، علی اصغر؛ رحمانی، علی؛ آذر، عادل.(1394)، بررسی عوامل مؤثر بر سطح افشاء اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، پژوهش های حسابداری مالی، سال هفتم، شماره اول، شماره پیاپی 23، صص 71-92.
5. حیدرپور، فرزانه و قرنی، محمد. (1394)، تأثیر حسابداری زیست محیطی بر شاخص های مالی و عملیاتی شرکت های تولیدی، پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی (پژوهشنامه حسابداری مالی و حسابرسی)، دوره 7، شماره 26، تابستان، صص 39-50.
6. خواجوی، شکراله ؛ علیزاده‌طلاتپه، وحید. (1394)، بررسی رابطه بین سطح افشای داوطلبانه و هزینه سرمایه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، مجله بررسی های حسابداری، دوره 2، شماره 7، تابستان، صص 25-46.
7. خوزین، علی؛ طالب‌نیا، قدرت‌الله؛ گرکز، منصور؛ بنی‌مهد، بهمن. (1395)، بررسی سطح توسعه گزارشگری مالی زیست‌محیطی شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران، فصلنامه حسابداری سلامت، دوره 5، شماره 2، زمستان، صص 28-46.
8. شاعری، علی محمد؛ رحمتی، علیرضا. (1391). قوانین، مقررات، ضوابط و استانداردهای محیط زیست انسانی. انتشارات سازمان حفاظت محیط زیست (چاپ اول). تهران: انتشارات حک. صص 1-332.
9. شربت اوغلی، احمد؛ افشاری، داوود؛ نجمی، منوچهر. (1389)، مسئولیت اجتماعی نزد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، فصلنامه علوم مدیریت ایران، دوره 5، شماره 19، زمستان، سال پنجم، صص 63-82.
10. شریعت پناهی، سید مجید ؛ ابجدپور، آرش. (1391)، اثر حد نوسان قیمت روزانه بر رفتار قیمتی سهم و سرمایه‌گذاران در بورس اوراق بهادار تهران با رویکرد استراتژی‌ سرمایه‌گذاری معکوس، فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی، دوره 9، شماره 36، زمستان، سال دهم، صص 93-122.
11. فخاری، حسین ؛ ملکیان، اسفندیار ؛ جفایی رهنی، منیر. (1396)، تبیین و رتبه بندی مولفه ها وشاخص های گزارشگری زیست محیطی، اجتماعی و راهبری شرکتی به روش تحلیل سلسله مراتبی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، جلد 2، شماره 4، پاییز و زمستان، صص 153-187.
12. کاشانی پور، محمد؛ صالح نژاد، سیدحسن؛ رضایی، اسعد؛ یوسفی منش، داوود. (1392)، بررسی تأثیر تغییر میزان حد نوسان قیمت سهام بر بازده سهام و حجم معاملات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.، دانش حسابداری، دوره 4، شماره 12، صص 153-172.
13. کمیته تدوین استانداردهای حسابداری. (1394)، استانداردهای حسابداری. نشریه شماره 160، تهران: انتشارات سازمان حسابرسی.
14. ملکیان، اسفندیار؛ عدیلی، مجتبی؛ ابراهیمیان، سید جواد؛ امیرپورملا، رجب. (1390)، بررسی رابطه بین کیفیت افشا و هزینه سرمایه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، نهمین همایش سراسری حسابداری ایران، زاهدان، دانشگاه سیستان و بلوچستان.
15. ودیعی، محمدحسین؛ لاری دشت بیاض، عباس؛ لاری دشت بیاض، محمود. (1391)، ارزیابی تأثیر افشای اطلاعات غیرمالی بر تصمیم گیری سرمایه گذاران، پژوهشنامه حسابداری و حسابرسی، دوره 1، شماره 2، صص 1-22.

Hassas Yeganeا Y, Babajani J, Taghi Taghavifard M, Arianpoor A. Analysis of Environmental Sustainability Performance and its impact on the cost of equity in companies listed in Tehran Stock Exchange . aapc 2018; 3 (5) :1-39

حساس یگانه یحیی، باباجانی جعفر، تقوی فرد محمد تقی، آرین پور آرش. تحلیل عملکرد پایدار زیست محیطی و تأثیر آن بر هزینه سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران . دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1397; 3 (5) :1-39

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642