بررسی تعارض کار- خانواده در جامعه حسابرسان و عوامل موثر بر آن
نیلوفر نادری1 ، دکتر رضا حصارزاده 2، دکتر فرزانه نصیرزاده3
1- دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری، دانشکده اقتصاد و علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. ni.naderi@um.ac.ir
2- استادیار حسابداری، دانشکده اقتصاد و علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. (نویسنده مسئول) hesarzadeh@um.ac.ir ، Hesarzadeh@um.ac.ir
3- دانشیار حسابداری، دانشکده اقتصاد و علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران nasirzadeh@um.ac.ir
    در ادبیات روان­شناسی، از تداخل مسئولیت­های کار و خانواده، به عنوان تعارض کار و خانواده یاد می­شود. بر این اساس، زمانی که شرایط ­کاری مانع از انجام مسئولیت­های خانوادگی گردد، "تعارض کار- خانواده" ایجاد می­شود. برعکس، زمانی که شرایط خانوادگی مانع از انجام مسئولیت­های کاری گردد، "تعارض خانواده– کار" ایجاد می­شود. هدف پژوهش حاضر، در وهله اول، بررسی رابطه بین تعارض کار– خانواده و تعارض خانواده– کار؛ و در وهله دوم، بررسی عوامل موثر بر تعارض کار- خانواده می­باشد. نمونه این پژوهش شامل 161 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی شهر مشهد و تهران در سال 1395 می­باشد. یافته­ها حاکی از آن است که ارتباط معناداری بین تعارض کار- خانواده و تعارض تعارض خانواده– کار برقرار است. همچنین یافته­ها حاکی از آن است که عوامل اختصاصی حرفه حسابرسی، استرس و الگوهای کاری انعطاف­پذیر، با تعارض کار- خانواده  ارتباط معناداری دارد. هر چند تحلیل حساسیت یافته­های پژوهش نشان می­دهد، در سطح رده­های بالای حرفه­ای، الگوهای کاری انعطاف­پذیر و عوامل اختصاصی حرفه با تعارض کار- خانواده ارتباط معناداری ندارد.
واژه‌های کلیدی: تعادل کار و خانواده، عوامل اختصاصی حرفه حسابرسی، استرس، الگوهای کاری انعطاف‌پذیر، حسابرسان
دریافت: 1396/8/9 | پذیرش: 1396/10/8 | انتشار: 1397/6/16
1. پایگاه اطلاع رسانی مجمع تشخیص مصلحت نظام
2. پایگاه وزارت امور اقتصادی و دارایی سازمان حسابرسی، استانداردهای مصوب حسابرسی. استاندارد شماره1حسابرسی (کنترل کیفیت در موسسات ارائه کننده خدمات حسابرسی، سایر خدمات اطمینان بخشی و خدمات مرتبط) https://www.audit.org.ir
3. حبیب‌پور گتابی، کرم؛ صفری شمالی، رضا. (1394). کتاب راهنمای جامع کاربرد SPSS در تحقیقات پیمایشی (تحلیل داده‌های کمی). نشر لویه، چاپ ششم، پاییز 1394.
4. سفیری، خدیجه؛ زارع، زهرا. (1385). احساس ناسازگاری میان نقش های اجتماعی و خانوادگی در زنان. مطالعات اجتماعی روانشناختی زنان. تابستان و پاییز 1385، دوره چهارم، دوره دوم، شماره دوم، صص 47-70.
5. شهری‌فر، زینب؛ شبانی، رحیم؛ شاکر، علی (1395). نقش تعارض کار- خانواده در پیش‌بینی سلامت عمومی پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر ارومیه. مجله کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار. شماره 39، زمستان 1395، صص 20-28.
6. فرهادی، علی؛ موحدی، یزدان؛ نعلچی، معصومه؛ دارایی، مهری؛ محمدزادگان، رضا (1392). رابطه بین تعارض کار- خانواده با مولفه‌های فرسودگی شغلی و تمایل به ترک شغل در پرستاران، مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایران (نشریه پرستاری ایران)، دوره بیست و ششم، شماره 84، آبان ماه 1392. صص 34-43.
7. لاری دشت بیاض، محمود؛ ابوالحسن نژاد، اعظم؛ اخلاقی، ابوالفضل؛ ابوالحسن نژاد، افخم. (1392). بررسی تعارض کار- خانواده بر روی رضایت‌مندی شغلی در چارچوب متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت اولاد و جایگاه شغلی، همایش ملی حسابداری، شماره 11، صص 1-14.
8. لیونبرگ و ایربای (1390). روش تحقیق و نگارش پایان نامه (ترجمه و. قربانی‌زاده و م. حسینی مرام) تهران: سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی.
9. مراد، ابوالقاسم عیسی؛ خلیلی صدرآباد، مریم. (1396). بررسی رابطه تعارض کار- خانواده و استرس شغلی با نقش تعدیل‌گر سرمایه روان شناختی، فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی، سال هشتم، شماره 29، بهار 1396. صص 188-205.
10. مومنی، منصور؛ فعال قیومی، علی. (1390). تحلیل داده‌های آماری با استفاده از SPSS، چاپ هشتم (1394).
11. http://www.maslehat.ir/contentstopless.aspx

Naderi N, Hesarzadeh R, Nasirzadeh F. Investigating Work-Family Conflict and its Effective Factors: Evidence from Auditors. aapc 2018; 3 (5) :233-262

نادری نیلوفر، حصارزاده رضا، نصیرزاده فرزانه. بررسی تعارض کار- خانواده در جامعه حسابرسان و عوامل موثر بر آن. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1397; 3 (5) :233-262

Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642