مرضیه بامری1 ، دکتر مهدی صفری گرایلی 2، دکتر حسن ولیان3
1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه حسابداری، واحد بندرگز، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرگز، ایران(bamerimarzye@gmail.com)
2- دانشیار گروه حسابداری، واحد بندرگز ،دانشگاه آزاد اسلامی ، بندرگز، ایران.(نویسنده مسئول) ، Mehdi.safari83@yahoo.com
3- استادیار گروه حسابداری، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران(Hasan.Valiyan@yahoo.com)
تردید حرفه‌ای در حسابرسی موضوع بسیار مهمی ‌است که اشاره به اعمال درجه‌ای از مراقبت حرفه‌ای حسابرسان در چارچوب استانداردهای حسابرسی دارد و مبتنی بر، ارزیابی بی‌طرفانه شواهد و مدارک ارائه شده صاحبکاران می‌باشد. در واقع تردید حرفه‌ای به اعمال قضاوت حرفه‌ای با کیفیت کمک می‌کند و اطلاعات قابل اتکاتری را در اختیار ذینفعان قرار می‌دهد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر حمایت ادراک شده شریک ‌حسابرسی بر نگرش‌های مبتنی بر بی‌طرفی و شک در تردید حرفه‌ای و پیامدهای رفتاری حسابرس می‌باشد. حمایت ادراک شده شریک‌حسابرسی متغیری است که به نقش حمایتی شرکای حسابرسی از عملکردهای تردید‌حرفه‌ای حسابرسان اشاره دارد و به تقویت کیفیت اطلاعات بررسی شده کمک می‌نماید. جامعه آماری این پژوهش، حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی می‌باشد که از طریق روش نمونه­گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که با مشارکت 294 حسابرس همراه بود. این پژوهش در بازه زمانی ۶ ماه اول سال ۱۳۹۷ انجام شد و برای تحلیل و آزمون فرضیه‌های پژوهش از روش حداقل مربعات جزئی و با استفاده از نرم افزار ( ) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان می‌دهد، حمایت ادراک شده شریک حسابرس بر دیدگاه مبتنی بر شک حسابرسان تاثیر منفی و معناداری دارد، در حالیکه با دیدگاه مبتنی بر بی‌طرفی حسابرسان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین مشخص گردید، حمایت ادراک شده شریک حسابرس در مورد تردید‌حرفه‌ای با حمایت ادراک شده سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. در نهایت مشخص گردید حمایت ادراک شده شریک حسابرس بر رفتار شهروندی و تعهد رفتاری تاثیر مثبت و معناداری دارد و حمایت ادراک شده شریک حسابرس، تاثیر منفی حمایت ادراک شده سازمانی با جابجایی حسابرسان را تقویت می‌نماید. این نتایج چه از بعد ادراکی و درونی حسابرسان و چه از بعد حمایتی شرکای حسابرسی، نقش مهم و قابل توجهی در افزایش عملکردهای تخصصی و رفتاری حسابرسان دارد، چرا که به شناخت بهتر نیازهای درونی حسابرسان و نحوه تاثیرگذاری بر آن کمک می‌کند و از طرف دیگر نیز به تقویت پویایی ارتباط بین شرکای حسابرسی با حسابرسان در راستای کیفیت حسابرسی منجر خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: تردید‌حرفه‌ای حسابرسان، حمایت ادراک شده شریک حسابرس، حمایت ادراک شده موسسه، پیامدهای رفتاری حسابرسی، رفتار شهروند سازمانی، تعهد رفتاری.
دریافت: 1397/6/26 | پذیرش: 1397/10/4 | انتشار: 1398/11/19
1. آقایی‌چادگانی، آرزو و احمدی.، نوشین. (1395)، بررسی تأثیر تعامل بین فرهنگ اخلاقی موسسه حسابرسی، هنجارهای تیم حسابرسی و ویژگی‌های فردی حسابرسان بر انگیزه حسابرسان به گزارش اشتباهات کشف شده، پژوهش‌های تجربی حسابداری، دوره 5، شماره 3، صص 33-52.
2. باقرپور‌ولاشانی، محمدعلی و ظفرزاده، سمیه. (1393)، تأثیر ویژگی های مدیریت صاحبکار بر اعتماد حسابرسان، فصلنامه علمی پژوهشی حسابداری مدیریت، سال هفتم، دوره 21، شماره 2، صص 83-102.
3. بهرامی، حمیدرضا و صریحی‌اسفستانی، رسول. (1394)، ارتباط بین اعتماد سازمانی، حمایت سازمانی ادراک شده و تعهد سازمانی، فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)، دوره 24، شماره 78، صص 1-16.
4. تحریری، آرش و پیری‌سقرلو، مهدی. (1395)، درک حسابرسان از مفهوم تردید حرفه ای در کار حسابرسی، فصلنامه علمی پژوهشی بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، دوره 23، شماره 1، صص 117-135.
5. حیدر، مجتبی و نیکومرام، هاشم. (1397)، سبک‌های تفکر و تردید حرفه‌ای در حسابرسی (آزمون نظریه خود حکومتی ذهن)، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره 3، شماره 5، صص ۱۵۱-۱۸۵.
6. دارمی، زینب.، جهانبخش‌گنجه، سحر.، جهانبخش‌گنجه، صادق. (1394)، رابطه مشارکت در تصمیم‌گیری و حمایت ادراک شده سرپرست بر رفتارهای شهروندی سازمانی در میان کارکنان، با توجه به نقش میانجی‌گر عدالت رویه‌ای و توزیعی ادراک شده، جامعه شناسی کاربردی، دوره 26، شماره 3، صص 209- 225.
7. دریایی، عباسعلی و عزیزی، اکرم. (1397)، رابطه اخلاق، تجربه و صلاحیت حرفه‌ای حسابرسان با کیفیت حسابرسی (با توجه به نقش تعدیل کننده شک و تردید حرفه‌ای)، فصلنامه علمی- پژوهشی دانش حسابداری مالی، دوره 5، شماره 1، صص 79-99.
8. رجبعلی‌زاده، جواد.، حصارزاده، رضا.، باقرپور، محمد‌علی. (1395)، بررسی رابطۀ بین دو بُعد شکاکیت و بی‌طرفیِ تردید حرفه‌ای با قضاوت حرفه‌ای حسابرس، فصلنامه علمی-پژوهشی بررسی های حسابداری و حسابرسی، دوره 23، شماره 2، صص 173-192.
9. سعیدی‌گراغانی، مسلم و ناصری، احمد. (1396)، تاثیر تیپ شخصیتی بر قضاوت حرفه‌ای حسابرس در تخصیص بودجه زمانی به حساب‌های حاوی برآورد، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره 2، شماره 3، صص 184-169.
10. شاه‌حسینی، محمدعلی.، استیری، مهرداد.، کشفی، مریم‌السادات. (1395)، بررسی تأثیر حمایت سازمانی ادراک شده و حمایت سرپرست ادراک شده بر تعهد سازمانی و عملکرد فردی کارکنان، فصلنامه مدیریت دولتی، دوره 8، شماره 2، صص 373-391.
11. صفی‌پور‌افشار، مجتبی.، پورحیدری، امید.، بهارمقدم، مهدی. (1397)، بررسی تأثیر مدیریت حسابرسی توسط مدیران بر کشف تحریفات توسط حسابرسان با لحاظ ویژگی تردید‌حرفه‌ای حسابرس، دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، دوره 25، شماره 7، صص 67-80.
12. مهربان‌پور، محمدرضا.، رحیمیان، نظام‌الدین.، آهنگری، مهناز. (1397)، بررسی طرز تفکر حسابرسان مستقل در کاربرد تردیدحرفه‌ای در ایران، دانش حسابرسی، دوره 18، شماره 71، صص ۱۰۷-۱۲۸.
13. ولیان، حسن و صفری گرایلی، مهدی. (1397)، ارائه الگویی برای درک تردید‌حرفه‌ای حسابرسان با رویکرد تحلیل محتوا. دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، دوره 25، شماره 7، صص 28-11.
14. ولیان، حسن.، عبدلی، محمدرضا.، کریمی، شبنم. (1396)، طراحی مدل تحلیل تفسیری-ساختاری (ISM) عوامل موثر بر تردید‌حرفه‌ای حسابرسان، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره 2، شماره 4، صص ۲۱۵-۲۴۶.

Bameri M, Safari Gerayli M, Valiyan H. A Study of the Effect of the Audit Partner’s Perceived Support on the Neutrality-Oriented and Skepticism-Based Approaches in Professional Skepticism and the Auditor’s Behavioral Outcomes. aapc 2020; 4 (8) :93-129

بامری مرضیه، صفری گرایلی مهدی، ولیان حسن. بررسی تاثیر حمایت ادراک شده شریک حسابرس بر نگرش‌های مبتنی بر بی‌طرفی و شک در تردید‌حرفه‌ای و پیامدهای رفتاری حسابرس. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (8) :93-129

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642