تأثیر دیدگاه‌های تردید حرفه‌ای خنثی و سوگیرانه بر پیامدهای شغلی حسابرس
دکتر سیدحسین حسینی 1، مهران ذکریایی2
1- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، گروه حسابداری، البرز، ایران (نویسنده مسئول). ، h.hoseiny@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، گروه حسابداری، البرز، ایرن auditor.zm@gmail.com
      پژوهش حاضر باهدف بررسی تأثیر دیدگاه‌های تردیدحرفه‌ای بر پیامدهای شغلی حسابرس انجام شده است. باتوجه به شرایط خاص محیط فعالیت حسابرسی، احتمال بروز تنش‌ بالاست. حمایت سرپرست می‌تواند تاحدود زیادی از تنش ایجادشده حرفه‌ای برای حسابرس و ترک‌کار آن‌ها بکاهد. این پژوهش تلاش دارد تا زمینه‌های ترک‌کار حسابرسان را با توجه به سطح مولفه رفتاری تردیدگرایی آن‌ها، بررسی نماید. جامعه آماری شامل حسابرسان شاغل در حرفه‌ حسابرسی در سال 1397 بوده و جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه کوهن و همکاران (2017) استفاده شده است. تحلیل داده‌ها و آزمون فرضیه‌ها با نرم‌افزار لیزرل و به روش مدل‌سازی معادلات ساختاری بر اساس 257 پرسش‌نامه جمع‌آوری شده از حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی و به روش غیر احتمالی نمونه در دسترس انجام گردیده است. این پژوهش به‌لحاظ زمان مقطعی، ازنظر منطق اجرا قیاسی- استقرایی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی است. نتایج نشان می‌دهد که در نمونه مورد بررسی تردیدحرفه‌ای سوگیرانه و خنثی، به ترتیب تأثیر معنی‌دار منفی و مثبت بر حمایت درک شده شریک و سازمان دارد. هم‌چنین، حمایت درک شده شریک به طور غیرمستقیم تأثیر مثبت بر رفتار سازمانی فردی، و تأثیر منفی بر تمایل به ترک شغل حسابرسان دارد. نتایج حاصل می‌تواند در شناسایی عوامل انگیزشی رفتاری حسابرسان مبتنی بر گرایش تردیدگرایی آنان، و حفظ دارایی‌های انسانی موسسات حسابرسی نقش به‌سزایی ایفا کند.
واژه‌های کلیدی: دیدگاه‌های تردید حرفه‌ای، حمایت درک شده شریک، حمایت درک شده سازمانی، رفتار سازمانی فردی، ترک شغل
دریافت: 1397/7/24 | پذیرش: 1397/10/1 | انتشار: 1398/6/24
1. اسمعیلی، محمد.(1397)، تبیین رابطه حمایت سازمانی ادراک شده و رفتار شهروندی سازمانی، مجله نخبگان علوم و مهندسی، جلد 3، شماره 1، صص 1-12.
2. حاجیها، زهره؛ گودرزی ، احمد؛ فتاحی، زهرا.(1392)، ارتباط ویژگی‌های تردید حرفه‌ای حسابرسان و قضاوت و تصمیم‌گیری آن‌ها، حسابداری مدیریت، سال ششم، شماره 19، صص 43-59.
3. حسینی، سید حسین؛ نیکومرام، هاشم؛ رضایی، علی اکبر.(1394)، تبیین مؤلفه‌های تأثیرگذار بر تردید حرفه‌ای حسابرسان با تکیه بر ابعاد فردی، حسابداری مدیریت، سال هشتم، شماره 25، صص 13-27.
4. دریایی، عباسعلی؛ عزیزی، اکرم.(1397)، رابطه اخلاق، تجربه و صلاحیت حرفه ای حسابرسان با کیفیت حسابرسی (با توجه به نقش تعدیل کننده شک و تردید حرفه ای)، دانش حسابداری مالی، دوره 5، شماره 16، صص 79-99.
5. رامین مهر، حمید؛ و پروانه چارستاد . (1394). روش تحقیق کمی با کاربرد مدلسازی معادلات ساختاری (نرم افزار لیزرل)، انتشارات ترمه، چاپ دوم.
6. رضایی، نرگس؛ بنی مهد، بهمن؛ حسینی، سیدحسین.(1397)، تأثیر هویت سازمانی و حرفه ای بر تردید حرفه ای حسابرس مستقل، دانش حسابرسی، سال هجدهم، شماره 71، صص175-199.
7. رویایی، رمضانعلی؛ یعقوب نژاد، احمد؛ آذین فر، کاوه.(1393)، ارتباط بین تردید حرفه‌ای و قضاوت حرفه‌ای حسابرسان مستقل، پژوهش‌های حسابداری مالی و حسابرسی، سال ششم، شماره 22، صص 67-95.
8. زهرابی، مهدی.(1393)، تأثیر تردید حرفه‌ای بر کیفیت حسابرسی، مجله حسابرس، شماره 70، صص 100-106.
9. صنوبری، محمد. 1387. رفتار شهروندی سازمانی، دوماهنامه توسعه انسانی پلیس، سال پنجم، شماره 16، صص 75-60.
10. گنجی، حمیدرضا و احمدی، ریحانه.(1396)، به سوی چارچوب نظری تردید حرفه‌ای در حسابرسی، دو ماهنامه حسابرسان داخلی، دوره 3، شماره 4 و 5، صص 13-30.
11. محمدی، داریوش. 1395. بررسی تأثیر پیگمالیون در رفتار شهروندی و سلامت سازمانی در اداره کل فنی و حرفه‌ای استان اردبیل، مدیریت شهری، شماره 44، صص 406-395.
12. مرادی، مهدی؛ رستمی، امین؛ و زهره اباذری. (1395). بررسی عوامل موثر بر اعمال رفتارهای ناکارآمد حسابرسان، فصلنامه حسابداری مالی، سال هشتم، شماره 30، صص 64-40.
13. نیکومرام، هاشم؛ حیدر، مجتبی. (1397). سبکهای تفکر و تردید حرفه ای در حسابرسی(آزمون نظریه خود حکومتی ذهن)، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره 3، شماره 5، صص 185-151.

Hosseini S H, Zakariyaei M. Neutral and Presumptive Doubt Perspectives of Professional Skepticism and Auditor Job Outcomes. aapc 2019; 4 (7) :103-134

حسینی سیدحسین، ذکریایی مهران. تأثیر دیدگاه‌های تردید حرفه‌ای خنثی و سوگیرانه بر پیامدهای شغلی حسابرس. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (7) :103-134

Persian site map - English site map - Created in 0.16 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645