دکتر محمود لاری دشت بیاض 1، کامران قائم مقامی2 ، قاسم کهرمی3
1- استادیار حسابداری، دانشکده اقتصاد و علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. (نویسنده مسئول) ، m.lari@um.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری، دانشگاه فردوسی مشهد ghaemmaghamik@gmail.com
3- دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاینات، سرگروه حسابداری آموزش‌وپرورش قاین و کارشناس رسمی دادگستری ghaemmaghamik@gmail.com

مالیات از اهم درآمدهای دولت است که پذیرش آن از طرف ملت و نحوه اجرای آن از طرف دولت، به ویژگی‌های فرهنگی هر کشور بستگی دارد. اگرچه ممکن است مالیات ازنظر برخی، پرداخت یک‌جانبه ملت به دولت تلفی گردد؛ به همین منظور در پرداخت مالیات مقاومت‌هایی صورت می‌گیرد. لیکن اگر فرهنگ پرداخت مالیات در جامعه نهادینه شود، بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل بر فرار مالیاتی دراستان خراسان جنوبی می‌باشد. تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده‌ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. داده‌ها بر اساس نظرسنجی از کارشناسان امور مالیاتی استان خراسان جنوبی از117پرسش‌نامه جمع‌آوری شده و برای سنجش متغیرها از طیف لیکرت استفاده‌شده است. لازم به ذکر است برای آزمون فرضیه‌های تحقیق از نرم افزارهای SPSS و R  به کار گرفته‌شده که نتایج نشان می‌دهد بین عوامل فرهنگی، اقتصادی و مؤلفه‌های سیاسی-قانونی با فرار مالیاتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

واژه‌های کلیدی: فرار مالیاتی، مؤلفه‌های فرهنگی، رویکرد پیمایشی
دریافت: 1395/4/4 | پذیرش: 1395/4/4 | انتشار: 1395/4/4
1. استرکی، مرضیه. (1389)، فرهنگ پرداخت مالیات، ماهنامه مهندسی فرهنگی، سال چهارم، شماره‌های 39 و 40، ص88-94.
2. رسولی شمیرانی، رضا و اسدالله زاده، میر رستم. (1386)، عوامل مؤثر بر تمکین و خود اظهاری مؤدیان مالیاتی و ارائه راهکارهایی کارآمد جهت بهبود شرایط موجود، اولین همایش سیاست‌های مالی و مالیاتی ایران.
3. زهی، نقی و محمد خانلی، شهرزاد.(1389)، بررسی عوامل مؤثر بر فرار مالیاتی، پژوهشنامه مالیات، شماره نهم، ص 25.
4. صالحی، مهدی؛ پرویزی فرد ، سعید و استوار، مستوره. (1393)، تأثیر عوامل فرهنگ مالیاتی بر تمکین مالیاتی در بین مؤدیان امور مالیاتی، پژوهش‌نامه مالیات / شماره بیست و سوم (مسلسل 71) پاییز 1393 صص 214 – 185.
5. طاهر پور کلانتری، حبیب‌الله و علی یاوری شوره دلی، علی. (1383)، مالیات بر ارزش‌افزوده، مالیات مدرن، تهران: انتشارات پژوهشکده امور اقتصادی
6. خادم، حمید؛ لاری دشت بیاض، محمود؛ عبدی، علی و مرویان حسینی، زهرا. (1393)، بررسی رفتار اخلاقی مؤدیان بزرگ مالیاتی از دیدگاه اخلاقی پست‌مدرن، پژوهشنامه مالیات، شماره 24 (مسلسل 72)، زمستان، صص 11-35.
7. قامتی آرانی، حسن (1384)، «بررسی عوامل مؤثر بر ارتقاء فرهنگ مالیاتی و وصول مالیات از دیدگاه کارکنان اداره امور مالیاتی شهرستان آران و بیدگل»، تهران، موسسه عالی آموزش‌وپرورش.
8. قبله وی، غلامرضا. (1386)، فرهنگ مالیات و بررسی آن در میان جامعه پزشکان شمال تهران و ارائه یک مدل تحلیل رفتاری، طرح پژوهش.
9. مرادی، مهدی؛ رستمی، امین و تقی زاده، رضا. (1392)، بررسی عوامل مؤثر بر فرار از پرداخت مالیات با تأکید بر عوامل فرهنگی، پژوهشنامه مالیات، تابستان، شماره هجدهم، ص 181.
10. نصر اصفهانی، مهدی و همکاران .(1391)، بررسی عوامل مؤثر بر فرار مالیاتی از دیدگاه مؤدیان و کارشناسان امور مالیات مالیاتی، دو فصلنامه پژوهش‌های مالیه اسلامی، سال اول شماره اول، شماره اول، صص 27-36.

lari Dashtbayaz M, Ghaemmaghami K, Kahromi G. The factors affect on tax evasion in South Khorasan province :An emphasis on cultural dimentions. aapc 2016; 1 (1) :139-164

لاری دشت بیاض محمود، قائم مقامی کامران، کهرمی قاسم. بررسی عوامل مؤثر بر فرار مالیاتی در استان خراسان جنوبی با تأکید بر مؤلفه‌های فرهنگی. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1395; 1 (1) :139-164

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642