دکتر علی اکبر ارجمندنیا 1، دکتر رضوان حجازی2 ، دکتر آلبرت بغزیان3 ، سارا اعتمادی عیدگاهی4
1- دانشیار دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران- (نویسنده مسئول) ، Arjmandnia@ut.ac.ir
2- استاد حسابداری و عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا Hejazi33@gmail.com
3- استادیار علوم اقتصادی دانشگاه تهران. Albertboghosian@ut.ac.ir
4- دانشجوی دکتری حسابداری پردیس بین الملل کیش دانشگاه تهران Sara.etemadi@ut.ac.ir
   باتوجه به اهمیت موضوع اخلاق در اسلام، هدف از این پژوهش بررسی ابعاد منفی ایجاد حساب‌های اجتماعی و چگونگی تأثیر آن بروی رفتار اخلاقی حسابداران می‌باشد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و در آن از مدل‌سازی معادله ساختاری استفاده می­گردد. به علت گستردگی جامعه موردبررسی، با استفاده از فرمول کوکران، نمونه‌ای شامل 384 نفر از دانشجویان و شاغلین حرفه حسابداری با سطوح متفاوتی از دانش و تجربه، تعیین گردیده است. روش نمونه‌گیری به‌صورت تصادفی در نظرگرفته شده و نظرسنجی با استفاده از ابزار پرسشنامه در شهرهای تهران، مشهد، شیراز و کیش از طریق نمونه گیری در دسترس انجام‌شده است. سال موردبررسی 1397 می­باشد. بازخورد مربوط به حساب‌های اجتماعی به‌صورت پیش‌فرض به‌عنوان متغیر کنترلی برای تأثیرات غیرمستقیم توجیه و بهانه‌تراشی به روی رفتارهای غیراخلاقی حسابداران درنظر گرفته‌شده است. نتایج این تحقیق نشان می­دهد که حساب‌های اجتماعی ردشده توسط ذینفعان به علت عدم تطابق با واقعیت، موجب تقویت عدم پایبندی به اخلاق و تضعیف احساس گناه حسابداران می‌شود و در عوض رفتار غیراخلاقی آن­ها را افزایش می‌دهد. همچنین در ارتباط با انواع ایجاد حساب اجتماعی، نتایج به‌دست‌آمده درنهایت بیانگر این بود که توجیه حساب­های اجتماعی توسط حسابداران در مقایسه با بهانه‌تراشی، بیشتر به عدم پایبندی به اخلاق منجر می­شود، همچنین به احساس گناه کمتر و رفتار غیراخلاقی بیشتری می‌انجامد.

واژه‌های کلیدی: حسابداری اجتماعی، حساب اجتماعی، رفتار غیراخلاقی، عدم پایبندی به اخلاق، احساس گناه
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/11/12 | پذیرش: 1398/1/16 | انتشار: 1398/6/24
1. آقایی، محمدعلی؛ حصارزاده، رضا (1391). الگوسازی مفهومی اخلاق در حسابداری و پیمایش دیدگاه حسابداران، فصلنامه اخلاق در علوم و فنّاوری، سال هفتم، شماره 3. صص 12-1.
2. حجازی، رضوان؛ مصری پور، محبوبه. (1391). رابطه ضوابط اخلاق حرفه‌ای حسابداری با آموزش‌های دانشگاهی، دهمین همایش ملی حسابداری ایران.
3. حساس یگانه، یحیی؛ برزگر، قدرت الله. (1394). مدلی برای افشاء مسئولیت اجتماعی و پایندگی شرکت‌ها و وضعیت موجود آن در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار ایران، فصلنامه بورس اوراق بهادار، سال 8، صص 110-91.
4. حیاتی، مریم؛ معین الدین، محمود؛ نایب زاده، شهناز. (1396)، نقش ویژگی‌های جمعیت شناختی و وضعیت اخلاقی سازمان در قضاوت حسابداران، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، سال 12، شماره 1، صص 10-1.
5. خسروآبادی، طاهره؛ بنی مهد، بهمن. (1394). پیش‌بینی بی‌اخلاقی و فساد مالی با توجه به اعتماد اجتماعی در حرفه حسابرسی، فصلنامه اخلاق در علوم و فنّاوری، سال دهم، شمار 4، صص 53-45.
6. رحمانی، احمد، (1389)، اخلاق حسابداری، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، سال پنجم، شماره2، صص 15-9.
7. صالحی امیری، سید رضا؛ مطهری نژاد، سید مجید. (1390)، درآمدی بر مسئولیت‌های اجتماعی بنگاه‌ها و سازمان‌ها در ایران، قم: انتشارات یوسف زهرا.
8. طالب نیا، قدرت الله؛ خرمین، منوچهر. (1393)، کاربرد مفاهیم ارزشی و اخلاقی اسلامی در حسابداری، ماهنامه پژوهش‌های مدیریت و حسابداری، دوره 1، شماره4، صص 15-1.
9. فروغی، داریوش، میرشمس شهشهانی، مرتضی, پورحسین، سمیه . (1387). نگرش مدیران درباره افشای اطلاعات حسابداری اجتماعی: شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، دوره 15، شماره 52، صص 70-55.
10. قراملکی، فرامرز. (1388 )، اخلاق حرفه‌ای در تمدن ایران و اسلام، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری، چاپ دوم.
11. کاردان بهزاد، جفایی منیره. (1387). بررسی تأثیر جهت‌گیری اخلاقی و تعهد حرفه‌ای بر رفتار مدیریت سود، پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد.
12. لاری دشت بیاض، محمود؛ خادم، حمید؛ لاری دشت بیاض، عباس. (1392)، رفتار اخلاقی حسابداران تفاوت های بین عقاید و عمل، یازدهمین همایش ملی حسابداری ایران، صص 21-1.
13. مهدوی، غلامحسین؛ موسوی نژاد، روح‌الله. (1390). تأثیر میزان و شرایط اخلاقی بر تصمیم‌گیری مدیران مالی، فصلنامه اخلاق در علوم و فنّاوری، سال ششم، شماره 4، صص 12-1.
14. ودیعی، محمدحسین؛ متحدین، امیر؛ حسینی، سید محمد. (1391). تأثیر عوامل مؤثر بر تصمیم‌گیری اخلاقی حسابداران در ایران، دهمین همایش ملی حسابداری ایران

Arjmandniya A A, Hejazi R, Boghosian A, Etemadi Eidgahi S. Investigating the Effect of Constructing Social Accounts on Accountants' Unethical Behavior: With Mediating Role of Moral Disengagement and Guilt. aapc 2019; 4 (7) :63-102

ارجمندنیا علی اکبر، حجازی رضوان، بغزیان آلبرت، اعتمادی عیدگاهی سارا. بررسی تأثیر ایجاد حساب اجتماعی بر رفتار غیراخلاقی حسابداران:با نقش واسطه‌ای عدم پایبندی به اخلاق و احساس گناه. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (7) :63-102

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642