بررسی راهکارهای حفاظت از مرزهای حرفه حسابرسی با تبارشناسی مفهوم «قضاوت»
دکتر جعفر باباجانی 1، مرضیه توحیدی نژاد2
1- استاد حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی،دانشکده مدیریت و حسابداری (نویسنده مسئول) ، jafar.babajani@gmail.com
2- دکتری حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. (اMtohidinejad@yahoo.com)
پاسبانی از مرزهای حرفه، وظیفه­ای است که تنها توسط اعضای آن به دوش کشیده می­شود. این وظیفه برای حسابرسان، که دارای وظایف حرفه­ای با پیامدهای مالی و اقتصادی هستند، اهمیتی دوچندان دارد. در واقع وجود پیامدهای مالی و اقتصادی است که امنیت مرزهای حرفه حسابرسی را در برابر حقوقدانان و دادگاه­های قانونی تهدید می­کند. قانون­گذاران بارها و بارها در طول تاریخ کشورهای پیشرو در حوزه حسابرسی (نظیر بریتانیا و آمریکا) به بهانه همین پیامدها، به حوزه استحفاظی حسابرسان نفوذ کرده­ و اصلی­ ترین عنصر تشکیل­ دهنده حرفه را هدف قرار داده­اند: «قضاوت حرفه ­ای». گاهی رأی برای قانونمند ساختن قضاوت حرفه­ای حسابرسان (حسابداری مبتنی بر قواعد) صادر و گاهی بر اهمیت تأثیر شرایط ویژه بر قضاوت حرفه­ ای آنها (حسابداری مبتنی بر اصول) تأکید شده است. پژوهش حاضر با کمک «تبارشناسی» فوکو درصدد شناسایی سازوکارهای حفاظت از حرفه حسابرسی در برابر امواج قانون­گذاری است. یافته ­های پژوهش، اهمیت رابطه دو سویه «قدرت – دانش» را گوشزد کرده و نشان می­دهد که با توجه به دانش­بنیان بودن حرفه حسابرسی و در نظر گرفتن تضاد همیشگی میان اعضای حرفه با افراد یا نهادهای خارجی، حسابرسان راهکارهای متفاوتی همانند تدوین رهنمودهای کلی و تأکید بر قضاوت­های فردی (رویکرد مبتنی بر اصول) یا تدوین استانداردهای حسابداری متعدد، پیچیده، مبهم و ناکامل (رویکرد مبتنی بر قواعد) برای پاسخ به الزامات تحمیلی خارجی ارائه داده ­اند.
واژه‌های کلیدی: استانداردهای حسابداری، تبارشناسی، حسابداری مبتنی بر اصول، حسابداری مبتنی بر قواعد، قضاوت حرفه‌ای.
دریافت: 1397/11/16 | پذیرش: 1398/2/21 | انتشار: 1398/11/19
1. فوکو، میشل. (1388). دیرینه شناسی دانش، ترجمه عبدالقادر سواری، تهران: گام نو.
2. کچویان، حسین. و زائری، قاسم. (1388). ده گام اصلی روش‌شناختی در تحلیل تبارشناسانه فرهنگ با اتکا به آراء میشل فوکو. مجله راهبرد فرهنگ، شماره 7، صص 30-7.

babajani J, Tohidi Nejad M. Reviewing the Protection Strategies of Auditing Profession by Genealogy of "Judgment" Concept. aapc 2020; 4 (8) :215-241

باباجانی جعفر، توحیدی نژاد مرضیه. بررسی راهکارهای حفاظت از مرزهای حرفه حسابرسی با تبارشناسی مفهوم «قضاوت». دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (8) :215-241

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642