دکتر حسن فرج زاده دهکردی
استادیار گروه حسابداری دانشکده علوم مالی دانشگاه خوارزمی ( نویسنده مسئول) ، ha.farajzadeh@yahoo.com
    پژوهش‏ های حوزه اخلاق نشان داده‏اند که بر خلاف انتظار، حسابداران در آزمون‏ های توسعه اخلاقی، امتیاز چندان بالایی کسب نمی‏ کنند که علت آن می‏تواند تمرکز حسابداران بر ویژگی شخصیتی توافق‏پذیری باشد. حال آنکه آزمون‏های تفکر اخلاقی، قضاوت‏های مبتنی بر ویژگی شخصیتی تطابق ‏پذیری را حداکثر تا سطوح میانی فرایند توسعه اخلاقی ارزش‏گذاری می‏ کنند. تحقیق حاضر با هدف بررسی این موضوع، رابطه پنج ویژگی‏ شخصیتی اصلی با قضاوت اخلاقی دانشجویان رشته حسابداری را در مقایسه با دانشجویان رشته مدیریت بررسی می‏ کند. پنج ویژگی شخصیتی اصلی عبارتند از وظیفه ‏شناسی، برونگرایی، توافق ‏پذیری‏، روان‏ رنجوری و تجربه ‏پذیری. همچنین، در این پژوهش رابطه جنسیت با قضاوت اخلاقی نیز بررسی شده‏است.
    نتایج به دست آمده از پرسشنامه توزیع‏شده بین 386 دانشجوی رشته‏ های حسابداری و مدیریت (گرایش‏های مالی و بازرگانی) پنج دانشگاه استان تهران در سال 1397 نشان می‏دهد، در حالی که دانشجویان رشته حسابداری، اولویت بالاتری برای ویژگی شخصیتی توافق ‏پذیری قائل هستند، تفاوت معناداری بین امتیاز قضاوت اخلاقی دانشجویان رشته ‏‏های حسابداری و مدیریت وجود ندارد. با این وجود، دانشجویان حسابداری با ویژگی شخصیتی توافق‏ پذیری بالاتر، گرایش کمتری به قضاوت اخلاقی دارند. حال آنکه این رابطه در نمونه دانشجویان مدیریت وجود ندارد. به این معنی که دانشجویان حسابداری تحت تاثیر ارزش‏های رشته تحصیلی خود، ویژگی‏های شخصیتی متفاوتی دارند و این موضوع می ‏تواند قضاوت اخلاقی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین، نتایج نشان می‏دهد در هر دو گروه دانشجویان حسابداری و مدیریت، رابطه مثبت و معناداری بین وظیفه شناسی و برون‏گرایی با قضاوت اخلاقی وجود دارد و رابطه بین روان رنجوری و قضاوت اخلاقی، منفی و معنادار است. در نهایت، بررسی رابطه بین جنسیت و قضاوت اخلاقی نشان داد، مطابق نظریه نقش جنسیت در فرایند اجتماعی شدن، دانشجویان دختر در مقایسه با دانشجویان پسر، گرایش بیشتری به قضاوت‏های اخلاقی دارند.
واژه‌های کلیدی: پنج ویژگی شخصیتی اصلی، جنسیت، قضاوت اخلاقی، توافق ‌پذیری، رشته تحصیلی
دریافت: 1398/2/6 | پذیرش: 1398/2/21 | انتشار: 1280/9/23
1. ایمر، فرشید و گرکز، منصور. (1396)، شیب لغزنده یا رفتار جبرانی: نقش منبع کنترل و عاطفه منفی در تصمیم گیری های اخلاقی حسابداری، فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره ۲ شماره ۴، صص:۱۲۳-۱۵۲.
2. ایمر، فرشید و گرکز، منصور. (1397)، بررسی نقش هیجانات خودآگاهانه (غرور و شرم) در تصمیم گیری های اخلاقی حسابداری: مطالعه موردی دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه های شهر گرگان، فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره ۳، شماره ۶، صص: ۱۶۵-۱۹۷.
3. برادران حسن‌زاده، رسول؛ فتاحی اصل، بهرام و ابوالحسن‌زاده، سودا. (1392)، بررسی تأثیر تیپ‌های شخصیتی حسابرسان بر محتوای گزارش حسابرسی، دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، دوره 2، شماره 6، صص: 89-100.
4. حساس یگانه، یحیی و مقصودی، امید. (1390)، ارزشهای اخلاقی در قضاوت حرفه‌ای حسابرس. اخلاق در علوم و فنّاوری، دوره ۶، شماره ۱، صص :۶۳-۷۴.
5. حیدرپور، فرزانه و رجب دری، حسین. (1396)، رابطۀ اخلاق حرفه‌ای و ویژگی‌های شخصیتی سرمایه‌گذاران بورس اوراق بهادار. اخلاق در علوم و فنّاوری، دوره ۱۲، شماره ۲، صص: ۱۶۱-۱۶۴.
6. رفاهی بخش، سمانه؛ بنی مهد، بهمن؛ خردیار، سینا و اوشک سرائی، مریم. (1397)، عواطف فردی و رفتار مدیریت سود : آزمونی از نظریه روانشناسی مثبت گرا، فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. دوره ۳، شماره ۶، صص:۲۴۱-۲۵۳.
7. سعیدی گراغانی مسلم، ناصری احمد. (1396)، تاثیر تیپ شخصیتی بر قضاوت حرفه ای حسابرس در تخصیص بودجه زمانی به حسابهای حاوی برآورد، فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره 2، شماره 3، صص: 169-184 .
8. سلمان پناه، نجمه و طالب نیا، قدرت اله. (1392)، بررسی گزیده عوامل موثر بر قضاوت اخلاقی حسابداران رسمی ایران، حسابداری مدیریت، دوره 6، شماره 18، صص:87-96.
9. فرج زاده دهکردی، حسن و نورشاهی کبری. (1394)، اولویت بندی ارزش های شخصی و ویژگی های فردی حسابداران: نقدی بر آموزش حسابداران، تحقیقات حسابداری و حسابرسی، شماره 25، صص: 118-133.
10. فروغی میثم، جعفری علیرضا، نادری بنی رحمت اله. (1393)، عوامل موثر بر قضاوت های اخلاقی در بین جامعه حسابداران رسمی ایران، حسابداری مالی، دوره 6، شماره 22، صص: 114-133
11. گودرزی، سعید و حاجیها زهره. (1396)، رابطۀ ویژگی‌های شخصیتی با شکل‌گیری قضاوت اخلاقی، اخلاق در علوم و فنّاوری، دوره ۱۲، شماره ۴، صص :۱۶۷-۱۷۳.
12. مرادی، مهدی و مرندی زکیه (1396)، بررسی تاثیر ویژگی های فردی بر قضاوتهای اخلاقی دانشجویان، فرهنگ در دانشگاه اسلامی، دوره 4، شماره 1، صص :19-32.
13. محمد‌زاده، علی و نجفی محمود. (1389)، اعتبار یابی مقیاس پنج بزرگ-10 : ابزار بسیار کوتاه الگوی پنج عاملی شخصیت، فصلنامه اندازه گیری تربیتی، دوره 1، شماره 2، صص: 117-130.
14. محمدی جواد، فخاری حسین. (1395)، تاثیر خودکنترلی و تعهدات دینی مدیران مالی بر کیفیت افشای اطلاعات، فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره ۱، شماره ۲، صص:۴۱-۶۳.
15. نمازی محمد، ابراهیمی فهیمه. (1396)، بررسی تأثیر سازه‌های فردی و اجتماعی بر شدت اخلاقی ادراک شده توسط حسابداران، فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره ۲، شماره ۴، صص :۹۷-۱۲۱.

farajzadeh Dehkordi H. How Personality and Gender Relate to Ethical Judgment of Accountants: Evidence based on Discipline. aapc 2019; 4 (7) :181-208

فرج زاده دهکردی حسن. رابطه ویژگی‌های شخصیتی و جنسیت با قضاوت اخلاقی حسابداران: شواهدی مبتنی بر رشته تحصیلی. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (7) :181-208

Persian site map - English site map - Created in 0.17 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645