محسن حسینی الاصل1 ، دکتر فرزانه حیدرپور 2، دکتر یدالله تاری وردی3
1- دانشجوی دکتری تخصصی گروه حسابداری، دانشکده اقتصاد و حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، Shahin_h53@yahoo.com
2- دانشیار گروه حسابداری، دانشکده اقتصاد و حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول)، ، Fheidarpoor@Yahoo.com
3- استادیار گروه حسابداری، دانشکده اقتصاد و حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، Tariverdi76ir@yahoo.com
به عقیده برخی حسابداران، گزارشگری مالی در کشورهای اسلامی بایستی بر پایه انصاف، احسان و اخلاق بنا شود. در این پژوهش، امکان تعدیل چارچوب فعلی گزارشگری متناسب با اهداف حسابداری ­اسلامی و انطباق فرآیند شناخت و گزارش رویدادهای مالی با شریعت مورد مطالعه قرار گرفته است. روش تحقیق ترکیبی (کیفی و کمی) می­ باشد. در بخش کیفی به شیوه تحلیل محتوا؛ با کمک آیات قرآن، فتاوی دینی و نتایج پژوهش­های قبلی، ضرورت تعدیل برخی از مولفه ­های چارچوب فعلی تبیین و در بخش کمی با استفاده از دو پرسشنامه جداگانه، نظر 30 نفر از متخصصین فقهی و 73 نفر از متخصصین مالی در این زمینه در سال 1397 دریافت و با کمک آزمون t تک­ گروهی تحلیل گردید. جامعه­ آماری در بخش فقهی؛ طلاب سطوح عالی و در بخش مالی؛ اعضای هیات­ علمی، حسابداران رسمی و کارشناسان بورس اوراق بهادار تهران بوده­ است. نتایج نشان ­می­ دهد: گزارشگری بر پایه ارزش­های­ منصفانه، اندازه­ گیری سود براساس رویکرد ترازنامه­ای، ارایه صورت ارزش ­افزوده، فهرست دارایی­ های مشمول زکات، صورت  جریان­های نقدی ناشی از وجوه­ شرعی، چک لیست رعایت الزامات زیست­­ محیطی و افشای معاملات شبهه ناک، موجب شفافیت بیشتر و ارزیابی دقیق­تر عملکرد مدیران و ریسک سرمایه ­گذاری در موسسات و ارزیابی میزان ایفای مسئولیت ­های اجتماعی و شرعی آنها می­شود.
واژه‌های کلیدی: گزارشگری الی اسلامی، وجوه شرعی، مسئولیت های اجتماعی-شرعی
دریافت: 1398/2/27 | پذیرش: 1398/3/30 | انتشار: 1398/6/24
1. 1. باباجانی، جعفر و صیدی، حجت الله. (1389)، ارائه مدلی برای گزارشگری مالی در بازار سرمایه کشورهای اسلامی - نمونه موردی ایران، مجله پیشرفتهای حسابداری دانشگاه شیراز، شماره (3) 58، صص 3-16.
2. 2. بهجت فومنی، آیت الله محمدتقی. (1378)، رساله توضیح المسائل مطابق با فتاوای حضرت آیه الله العظمی آقای حاج محمدتقی بهجت (ره) (چاپ سی و سوم)، محل نشر: قم، دفتر حضرت آیت الله العظمی بهجت.
3. 3. بدری، احمد. (1375)، نقش چارچوب نظری در گزارشگری مالی، فصلنامه علمی -پژوهشی بررسی های حسابداری حسابرسی دانشگاه تهران، شماره 14 و 5، صص 5-31.
4. 4. توحیدی، محمد. (1394)، مروری بر استانداردهای هیئت خدمات مالی اسلامی (IFSB)، مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، شماره آبان 1394، صص3-12.
5. 5. دیانتی دیلمی، زهرا و مشهدی، سیده پریسا. (1395)، بررسی امکان سنجی پیاده سازی حسابداری اسلامی در ایران از منظر خبرگان دانشگاهی، دو فصلنامه تحقیقات مالی اسلامی، شماره (5)10 بهار و تابستان، صص114-118.
6. 6. دیانتی دیلمی، زهرا؛ منطقی، خسرو؛ مشهدی، سیده پریسا. (1395)، بررسی ضرورت حسابداری اسلامی از دید خبرگان دانشگاهی، دو فصلنامه تحقیقات حسابداری ارزشی و رفتاری، شماره (1)1، صص1-24.
7. 7. ساری، محمدعلی. (1393)، مبانی تئوری حسابداری محیط‌زیست در اسلام، دانش و پژوهش حسابداری، شماره 37، صص3-8.
8. 8. سیستانی، آیت الله علی. (1393)، رساله توضیح المسائل (چاپ سی و یکم)، محل نشر: مشهد، دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی.
9. 9. سازمان حسابرسی، کمیته تدوین استانداردهای حسابداری (نویسنده گروه مولفین). (1397)، استانداردهای حسابداری (چاپ بیست و هفتم)، محل نشر: تهران، انتشارات سازمان حسابرسی.
10. 10. شریف جدیدی، علی. (1393)، حسابداری اسلامی؛ ضرورت اقتصاد ایران، فصلنامه پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی (صدرا)، شماره 10، صص 35-38.
11. 11. غلامی جمکرانی، رضا؛ نیکومرام، هاشم؛ موسویان، سیدعباس؛ رهنمای رودپشتی، فریدون. (1394)، مولفه‌های کلیدی مفاهیم نظری گزارشگری مالی با رویکرد اسلامی، فصلنامه علمی-پژوهشی حسابداری و حسابرسی مدیریت، شماره 13، صص27-34.
12. 12. مهرانی، ساسان؛ کرمی، غلامرضا؛ حسینی، سیدعلی؛ رام‌روز، علیرضا. (1395)، ضرورت چارچوب نظری گزارشگری مالی با رویکرد اسلامی از منظر خبرگان حرفه‌ای و دانشگاهی، دو فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات مالی اسلامی، شماره (3)5، صص52-55.
13. 13. فرج‌زاده دهکردی، حسن؛ مردانی، پگاه؛ فیض محمدی، رومینا. (1391)، اصول و مفروضات حسابداری و دیدگاه اسلامی از مفاهیم و عناصر چارچوب نظری حسابداری، مقالات منتخب نخستین همایش ملی حسابداری ارزشی، دانشگاه علوم اقتصادی، بهمن ماه 1391، صص79-92.
14. 14. قلیچ، وهاب. (1392)، استانداردهای حسابداری و حسابرسی در موسسات مالی اسلامی: گزارش چهارمین روز مدرسه زمستانه بانکداری اسلامی، پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی جمهوری اسلامی، شماره 5، صص 4-13.
15. 15. نجفی، ابراهیم. (1391)، درآمدی بر دکترین حسابداری اسلام، مقالات منتخب نخستین همایش ملی حسابداری ارزشی، دانشگاه علوم اقتصادی، بهمن ماه 1391، صص13-17.

Hosseiniol Asl M, Heidarpoor F, Tariverdi Y. The Islamic Financial Reporting Goals and convergence with International Financial Reporting Standards (IFRS. aapc 2019; 4 (7) :343-380

حسینی الاصل محسن، حیدرپور فرزانه، تاری وردی یدالله. بررسی امکان ارائه چارچوب نظری گزارشگری مالی اسلامی بر پایه منصفانه بودن؛ همگرا با استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی (IFRS). دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (7) :343-380

Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645