تاثیر بیماری عجله بر محتوای گزارش حسابرس در ایران
منصوره زرین قریچه1 ، دکتر رسول برادران حسن زاده 2
1- دانشجوی دکتری، حسابداری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. Zarrin2222@yahoo.com
2- دانشیار، حسابداری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران (نویسنده مسئول) ، baradaran313@iaut.ac.ir
 از آنجا که تمام مراحل حسابرسی (برنامه‌ریزی، اجرای عملیات و اظهارنظر) با قضاوت ‏همراه است،‎ ‎متغیرهای ‏مربوط به شخص قضاوت کننده از قبیل وجود اختلالات شخصیتی و روانی، می‌تواند بر محتوای گزارش یا به عبارت دقیق‌تر بر قضاوت حسابرسان تاثیر گذارد، بنابراین هدف پژوهش حاضر با دیدگاهی از حوزه علوم رفتاری، بررسی تاثیر بیماری عجله حسابرسان بر محتوای گزارش حسابرسی می‌باشد. در این پژوهش اطلاعات مربوط به بیماری عجله حسابرسان امضا کننده گزارش حسابرسی در سال 1395 بر اساس نمونه‌گیری هدفمند ، با استفاده از پرسشنامه عجله طراحی شده در طی پژوهش، جمع آوری شده که نمونه نهایی به 165 حسابرس و 139 شرکت رسید و برای بررسی دقیق‌تر و افزایش تعداد نمونه شرکت‌هایی ‏که در سال 1396 نیز توسط همان حسابرسان سال 1395 حسابرسی شده بودند به نمونه اضافه شدند. برای آزمون فرضیه‌ها از مدل رگرسیون چندگانه و لجستیک استفاده شده است. در نهایت، نتایج پژوهش گویای آن است که بیماری عجله حسابرسان منجر به ارائه گزارش مقبول و ارائه تعداد بند شرط کمتر می‌شود. ولی بر نوع بند شرط و همچنین تعداد بندهای بعد از اظهارنظر تاثیری ندارد
واژه‌های کلیدی: بیماری عجله، نوع گزارش حسابرس، نوع بند شرط، تعداد بند شرط، تعداد بند‌های بعد از اظهارنظر ‌
دریافت: 1398/5/10 | پذیرش: 1398/6/18 | انتشار: 1398/11/19
1. الوانی، سید مهدی. (1371). الگوهای رفتاری در سازمان. تحول اداری، دوره اول، شماره 1، صص 18-24.
2. باقرپور ولاشانی، محمدعلی، ساعی، محمد جواد، مشکانی، علی. (1392). پیش‌بینی گزارش حسابرس مستقل در ایران: رویکرد داده‌کاوی. تحقیقات حسابداری و حسابرسی، دوره 22، شماره 19، صص 21-35.
3. برادران حسن‌زاده، رسول، فتاحی اصل، بهرام، ابوالحسن‌زاده، سودا. (1392). بررسی تاثیر تیپ‌های شخصیتی حسابرسان بر محتوای گزارش حسابرسی. دانش حسابداری و حسابرسی، سال دوم، شماره ششم، صص 89-100.
4. بنی‌مهد، بهمن، عربی، مهدی، حسن‌پور، شیوا. (1396). پژوهش‌های تجربی و روش‌شناسی در حسابداری. انتشارات ترمه. چاپ چهارم، تهران.
5. پزشکیان، سید علیرضا، حسینی ازان اخاری. (1396). بررسی رابطه مدت تصدی حسابرس با کیفیت حسابرسی. دانش حسابرسی، سال هفدهم، شماره 67، صص 235-264.
6. حساس یگانه، یحیی و شکرخواه، جواد. (1385). تحقیقات قضاوت و تصمیم‌گیری در حسابرسی: چشم‌اندازی وظیفه‌نگر، شخص‌نگر و تعامل‌نگر میان فردی. نسخه تحلیلی همراه مجله حسابدار رسمی، شماره 10 و 11.صص4-59.
7. حیرانی، فروغ، وکیلی‌فرد، حمیدرضا، بنی‌مهد، بهمن، رهنمای رودپشتی، فریدون. (1396). تاثیر ویژگی‌های اجتماعی حسابرسان بر قضاوت آن‌ها در حل تعارض میان حسابرس و مدیریت، ویژگی‌های منتخب: بیش اعتمادی و شخصیت ماکیاولیسم. دانش حسابرسی، سال هفدهم، شماره 67، صص 71-98.
8. خواجوی، شکراله و نوشادی، میثم. (1391). نقش الگوهای رفتاری و مدل‌های تصمیم‌گیری در قضاوت حسابرسان. پژوهش حسابداری، سال اول، شماره 5، صص 123-135.
9. دایره‌المعارف روانشناسی و روانکاوی. (1363). ترجمه و اقتباس از عنایت‌الله شکیباپور، چاپ دوم، نشر فروغی، تهران.
10. رجبعلی‌زاده، جواد. (1395). تاثیر احساسات و حالات روانیِ حسابرسان بر قضاوت حرفه‌ای حسابرسی: بررسی مطالعات و ارائۀ چکیده‌ای از مفاهیم و رویکردهای پیشنهادی. همایش ملی حسابرسی و نظارت مالی ایران، دانشگاه فردوسی مشهد.
11. ستایش، محمدحسین، ابراهیمی، فهیمه، سیف، سید مجتبی، ساریخانی، مهدی. (1391). پیش‌بینی نوع اظهارنظر حسابرسان با رویکردی بر روش‌های داده‌کاوی. حسابداری مدیریت، سال پنجم، شماره پانزدهم، صص 69-82.
12. سعیدی گراغانی، مسلم، ناصری، احمد. (1396). تاثیر تیپ شخصیتی بر قضاوت حرفه‌ای حسابرس در تخصیص بودجه زمانی به حساب‌های حاوی برآورد. حسابداری ارزشی و رفتاری، سال دوم، شماره سوم، صص 169-184.
13. غلامرضایی، محسن، حسنی، محمد. (1398). تاثیر اختلالات شخصیت بر تردید حرفه‌ای حسابرسان مستقل. ‌دانش حسابداری، دوره دهم، شماره 2، صص 43-76.
14. قره‌گوزلو، نادیا، عطادخت، اکبر، بشرپور، سجاد، نریمانی، محمد. (1397). تحلیل مسیر سبک فرزندپروری مادران با مولفه‌های تیپ شخصیتی (A.B.C.D) و جهت‌گیری مذهبی آن‌ها. دوفصلنامه علمی پژوهشی روان‌شناسی بالینی و شخصیت (دانشور رفتار)، دوره 16، شماره 1، صص 119-130.
15. محمودی، حمید. (1395). بررسی رابطه خلق و خوی و ویژگی‌های شخصیتی حسابرس با نوع گزارش حسابرس. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد.
16. ملکیان، اسفندیار، عبدی‌پور، فرازنده. (1393). رابطه بین تغییر موسسه حسابرسی و گزارشگری سودهای محافظه‌کارانه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران. کطالعات تجربی حسابداری مالی، سال یازدهم، شماره 41، صص 157-173.
17. نادری، سپیده، بنی طالبی دهکردی، بهاره، غضنفری، احمد. (1395). بررسی تاثیر تیپ‌های شخصیتی A، B، C و D حسابرسان بر محتوای گزارش حسابرسی. دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، سال پنجم، شماره 20، صص 71-86.
18. ناصری، احمد، آژمنه، رامین، زارعی، حمید. (1395). پیش‌بینی اظهارنظر حسابرس: ارائه مدلی بر اساس متغیرهای مالی و غیرمالی در بورس اوراق بهادار تهران. همایش ملی حسابرسی و نظارت مالی ایران، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه فردوسی مشهد.

Zarrin Gharicheh ‎ M, Baradaran Hasanzadeh R. The Impact of Hurry Sicknesses on Audit Reports Content in Iran. aapc 2020; 4 (8) :131-161

زرین قریچه منصوره، برادران حسن زاده رسول. تاثیر بیماری عجله بر محتوای گزارش حسابرس در ایران. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (8) :131-161

Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642