تدوین و ارزیابی مدل موانع اجرا، افشا و استانداردگذاری پایداری شرکتی در ایران
داریوش اخترشناس1 ، دکتر احمد خدامی پور 2، دکتر امید پورحیدری3
1- دکتری حسابداری، مدرس گروه حسابداری دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران(Darioushakhtarshenas89@gmail.com)
2- دانشیار گروه حسابداری دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران (نویسنده‌‌ی مسئول)، ، Khodamipour@uk.ac.ir
3- استاد گروه حسابداری دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران(Opourheidari@uk.ac.ir)
پایداری شرکتی نقشی کلیدی در ادغام و پیگیری اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شرکت‌‌ها ایفا می‌‌‌‌کند. هدف پژوهش حاضر، تدوین و ارزیابی مدل موانع اجرا، افشا و استانداردگذاری پایداری شرکتی در ایران می‌‌باشد. در این پژوهش، به کمک مصاحبه با 20 نفر از خبرگان با روش نمونه‌‌گیری گلوله‌‌ برفی و براساس تحلیل تم برآمده از مصاحبه‌‌ها، مدل پژوهش تدوین شده است. همچنین به منظور سنجش اعتبار مدل ارائه شده، با استفاده از پرسشنامه محقق‌‌ ساخته‌‌ای که روایی و پایایی آن تأیید شده، نظرات 123 نفر از خبرگان در سال 1398 دریافت و تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌‌ های پژوهش نشان می‌‌دهد، نبود الزامات قانونی منسجم، ضعف زیرساخت‌‌ها در زمینه آموزش، تکنولوژی و نیروی انسانی و رشد نیافتگی نظام پاسخ‌‌خواهی و پاسخگویی و عدم مطالبه‌‌ گری جامعه، از مهمترین موانع اجرای پایداری شرکتی می‌‌باشند. از دیدگاه این پژوهش، اجباری نبودن گزارشگری پایداری، فقدان استاندارد گزارشگری پایداری و فقدان الگو و دشوار بودن اندازه‌‌گیری پایداری شرکتی، از مهمترین موانع افشای پایداری شرکتی می‌‌باشند. همچنین یافته‌‌ها نشان می‌‌دهد، کیفی بودن پایداری شرکتی و دشوار بودن تدوین استاندارد برای آن، مهمترین مانع تدوین استاندارد برای پایداری شرکتی می‌‌باشد. بر همین اساس به دولت و شرکت‌‌ها پیشنهاد می‌‌شود، زیرساخت‌‌ها، ظرفیت‌‌ها و امکانات لازم جهت اجرای پایداری شرکتی را فراهم نمایند. همچنین به سازمان حسابرسی و سازمان بورس اوراق بهادار پیشنهاد می‌‌ شود نسبت به تدوین قوانین و استاندارد پایداری شرکتی، اقدامات لازم را به عمل آورند.
واژه‌های کلیدی: پایداری شرکتی، تحلیل تم، زیست‌‌محیطی، گزارشگری پایداری.
دریافت: 1399/6/18 | پذیرش: 1399/8/22 | انتشار: 1400/6/1
1. آذر، عادل و مؤمنی، منصور. (1388). آمار و کاربرد آن در مدیریت. چاپ سیزدهم. انتشارات سمت.
2. اخترشناس، داریوش؛ خدامی‌‌پور، احمد؛ پورحیدری، امید. (1399)، تدوین مدل عوامل مؤثر بر پایداری شرکتی در ایران، مطالعات تجربی حسابداری مالی، سال 16، شماره 65، صص 175-201.
3. جعفری‌‌جم، حسین؛ علی عسکری، فائزه؛ زارعی، حمید. (1398)، عملکرد مالی و ارزش شرکت‌‌ها: نقش افشای اطلاعات پایداری، دانش حسابداری مالی، سال ششم، شماره سوم، صص 215-242.
4. حاجیان‌‌نژاد، امین. (1394)، ارائه یک چارچوب مفهومی برای گزارشگری اجتماعی شرکت‌‌ها بر مبنای چارچوب مفهومی حسابداری در ایران، پایا‌‌ن‌‌نامه دوره دکتری حسابداری، دانشگاه شهید باهنر کرمان.
5. حساس‌‌یگانه، یحیی و برزگر، قدرت‌‌اله. (1394)، مدلی برای افشاء مسئولیت اجتماعی و پایندگی شرکت‌‌ها و وضعیت موجود آن در شرکت‌‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران، بورس اوراق بهادار، سال هشتم، شماره 29، صص 91-110.
6. حساس‌‌یگانه، یحیی؛ باباجانی، جعفر؛ تقوی‌‌فرد، محمدتقی؛ آرین‌‌پور، آرش. (1397)، تحلیل عملکرد پایدار زیست محیطی و تأثیر آن بر هزینه سرمایه شرکت‌‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، حسابداری ارزشی و رفتاری، سال سوم، شماره پنجم، صص 1-39.
7. حسینی‌‌معصوم، محمدرضا؛ گرکز، منصور؛ سعیدی، پرویز؛ معطوفی، علیرضا. (1398)، عملکرد مدیران در مواجهه با آستانه‌‌های سود: شواهدی از نقش گزارشگری پایداری، پژوهش‌‌های کاربردی در گزارشگری مالی، سال هشتم، شماره دوم، صص 141-168.
8. داوری، علی و رضازاده، آرش. (1393). مدل‌‌سازی معادلات ساختاری با نرم‌‌افزار PLS. چاپ دوم. انتشارات جهاد دانشگاهی.
9. دیانتی دیلمی، زهرا. (1397). روش تحقیق در حسابداری: با تاکید بر تحقیقات کیفی (ویژه مقطع کارشناسی). چاپ اول. انتشارات عدالت نوین.
10. رضائی پیته‌‌نوئی، یاسر و صفری گرایلی، مهدی. (1398)، عضویت در گروه‌‌های تجاری و گزارشگری پایداری شرکت، دانش حسابداری، سال 10، شماره سوم، صص 169-197.
11. عبدالهزاده، حسن و امین، وحید. (1399)، تأثیر نظریه رفتار برنامه‌‌ریزی شده، تعهد اخلاقی و ادراک ریسک بر تمایل به حسابداری و گزارشگری پایداری شرکتی، حسابداری ارزشی و رفتاری، سال پنجم، شماره نهم، صص 269-299.
12. عبدی، مصطفی؛ کردستانی، غلامرضا؛ رضازاده، جواد. (1398)، طراحی الگوی منسجم گزارشگری پایداری شرکت‌‌ها، پژوهش‌‌های حسابداری مالی، سال 11، شماره چهارم، صص 23-44.
13. فخاری، حسین؛ ملکیان، اسفندیار؛ جفائیرهنی، منیر. (1396)، تبیین و رتبه‌‌بندی مؤلفه‌‌ها و شاخص‌‌های گزارشگری زیست محیطی، اجتماعی و راهبری شرکتی به روش تحلیل سلسله مراتبی در شرکت‌‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، حسابداری ارزشی و رفتاری، سال دوم، شماره چهارم، صص 153-187.
14. مجلس شورای اسلامی. (1396). قانون برنامه پنج‌‌ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران. مصّوب 14/12/1395.
15. معصومی، سیدرسول؛ صالح‌‌نژاد، سیدحسن؛ ذبیحی‌‌زرین‌‌کلایی، علی. (1397)، شناسایی متغیرهای مؤثر بر میزان گزارشگری پایداری شرکت‌‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، دانش حسابرسی، سال 18، شماره 70، صص 195-221.

Akhtarshenas D, Khodamipour A, Pourheidari O. Development and evaluation of model of implementation barriers, disclosure and standardization of corporate sustainability in Iran. aapc 2021; 6 (11) :217-249

اخترشناس داریوش، خدامی پور احمد، پورحیدری امید. تدوین و ارزیابی مدل موانع اجرا، افشا و استانداردگذاری پایداری شرکتی در ایران. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1400; 6 (11) :217-249