چارچوب سرمایه اجتماعی برای مؤسسات حسابرسی ایران
دکتر محمدرضا مهربان پور 1، دکتر غلامرضا کرمی2 ، محمد جندقی قمی3
1- استادیار حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران. (نویسنده مسئول) ، mehrabanpour@ut.ac.ir
2- دانشیار حسابداری، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران (ghkarami@ut.ac.ir)
3- دانشجوی دکتری حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران (jandaghighomim@gmail.com)
مؤسسه حسابرسی با مسائل پیچیده­ای از قبیل تضاد منافع، رقابت حاد، کمبود سرمایه فکری، توسعه ­نیافتگی و فاصله انتظارهای ذینفعان مواجه است. از سوی دیگر، تئوری سرمایه اجتماعی به عنوان راه­ حلی بنیادین برای ایجاد مصالحه در تضادها و تقویت اعتماد، تعاون، هم­ افزایی و توسعه شناخته می‌شود. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، تبیین تئوری سرمایه اجتماعی در بافت مؤسسات حسابرسی ایران است. بدین منظور، در مطالعه حاضر از روش کیفی تئوری داده‌بنیاد و گردآوری داده سه­ گانه شامل 25 مصاحبه نیمه‌ساختاریافته، 38 مصاحبه ثانویه و تحلیل کیفی 548 سند از نشریه ­های حرفه ­ای کشور استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه اجتماعی مؤسسات حسابرسی ایران از دو منظر درون سازمانی و برون سازمانی و سه بُعد ساختاری، شناختی و رابطه­ ای قابل تبیین می ­باشد. به­ طور خلاصه، بُعد ساختاری شامل تشکیلات، نقش­ها و روابط درونی و بیرونی مؤسسه، بُعد شناختی شامل هنجارها و سیاست­های مؤسسه در تعامل­های درونی و بیرونی، و بُعد رابطه ­ای شامل اعتماد، سرمایه فکری، هم ­افزایی و مشروعیتی است که به واسطه مقوله­ های دو بُعد دیگر عاید مؤسسه می­ شود. هر یک از ابعاد چارچوب پژوهش، مقوله­ ها و مفاهیم زمینه‌ای متعددی را تبیین می­ کنند که در مجموع، یک سازه تئوریک جامع و منسجم برای اعتلاء و توسعه مؤسسات حسابرسی کشور فراهم می­ آورند.
واژه‌های کلیدی: مؤسسات حسابرسی ایران، سرمایه اجتماعی، حرفه حسابرسی، فاصله انتظارها، ذینفعان
دریافت: 1399/8/14 | پذیرش: 1399/12/2 | انتشار: 1400/1/4
1. احمدی لویه، افشین؛ نیکومرام، هاشم؛ رهنمای رودپشتی، فریدون و بنی مهد، بهمن. (1397)، حق انتخاب حسابرس و مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی بر اساس نظریه انتخاب گلاسر. مطالعات تجربی حسابداری مالی، دوره 15، شماره 60، صص 103-123.
2. امیری، اسماعیل و فخاری، حسین. (1399)، شاخص ترکیبی برای خرید اظهارنظر حسابرس مبتنی بر فن تحلیل ممیزی. بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، دوره 27، شماره 1، صص 1-31.
3. جامعه حسابداران رسمی ایران. (4-2/06/1398)، ویدئوهای جامعه حسابداران رسمی ایران. بازیابی در 4-2/06/1398، از صفحه جامعه حسابداران رسمی ایران در آپارات: https://www.aparat.com/video/video/listuser/username/iacpa/wrapper/true/%D9%87%D9%85%D9%87_%D9%88%DB%8C%D8%AF%DB%8C%D9%88%D9%87%D8%A7
4. دانایی فرد، حسن؛ الوانی، سید مهدی و آذر، عادل. (1396)، روش شناسی پژوهش کیفی در مدیریت: رویکردی جامع. تهران: صفار.
5. گاآ، جیمز. (1399)، لیبی، ترزا و ثورن، لیندا (تدوین کنندگان) در، پژوهش‌های حسابداری رفتاری (فرجی، امید؛ جندقی قمی، محمد و فتاحی، فروزان، مترجم)، صص. 153-174). تهران: انتشارات بورس.
6. مرکز آموزش و تحقیقات حسابداری و حسابرسی حرفه‌ای. (1397)، مجموعه قانون و مقررات حسابداران رسمی ایران. تهران: جامعه حسابداران رسمی ایران.
7. مهربان‌پور، محمدرضا؛ جندقی قمی، محمد و رجب بیکی، محمدعلی. (1397)، سرمایه اجتماعی و حق الزحمه حسابرسی. بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، دوره 25، شماره 2، صص 269-288.
8. مهربان‌پور، محمدرضا؛ کرمی، غلامرضا و جندقی قمی، محمد. (1399)، تحلیل SWOT برای حرفه حسابرسی مستقل در ایران. بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، DOI: 10.22059/ACCTGREV.2020.290832.1008290.

Mehrabanpour M, Karami G, Jandaghi Ghomi M. Social Capital Framework for Iranian Audit Firms. aapc 2021; 5 (10) :68-29

مهربان پور محمدرضا، کرمی غلامرضا، جندقی قمی محمد. چارچوب سرمایه اجتماعی برای مؤسسات حسابرسی ایران. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1399; 5 (10) :68-29

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645