مظفر پورخانی ذاکله بری1 ، دکتر آزیتا جهانشاد 2، دکتر فرزانه حیدرپور3
1- دانشجوی دکتری حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران،ایران (mozaffar_pourkhani@yahoo.com)
2- دانشیارگروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، az_jahanshad@yahoo.com
3- دانشیار گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (fheidarpoor@yahoo.com)
چکیده:   (1977 مشاهده)
با توجه به گسترش فعالیت‌های تجاری در جهان و پتانسیل پایداری در خلق فرصت‌ها، مقوله پایداری، جزء نخستین اهداف کشورها و شرکت‌ها قرار گرفته است. اما در کشور ایران توجه کمتری به این موضوع شده است. لذا هدف این پژوهش در ابتدا ارائه الگویی بابت افشاء پایداری شرکتی و در مرحله بعد تاثیر عوامل مرتبط با تئوری علامت‌دهی و ذینفعان بر گزارشگری پایداری شرکتی می‌باشد. لذا برای دستیابی به الگوی افشاء پایداری شرکتی (بخش کیفی)، از نظر 28 خبره  به روش نمونه گیری هدفمند و روش دلفی استفاده شده و برای آزمون سایر فرضیات،  (بخش کمی پژوهش) تعداد 117 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به روش حذفی سیستماتیک در دوره زمانی 1397-1390 مورد بررسی قرار گرفته است. جهت آزمون فرضیه‌ها از مدل‌های رگرسیون پانلی استفاده شده، یافته‌های آزمون دلفی و ضریب کندال نشان می‌دهد بر اساس نظر خبرگان از مجموع 169 مولفه مورد بررسی، 80 مولفه در الگوی افشاء پایداری شرکتی لحاظ شده است. از عوامل مرتبط با تئوری علامت‌دهی، عملکرد شرکت بر شاخص کل پایداری شرکتی، افشاء از جنبه اقتصادی و زیست محیطی تاثیر مستقیم دارد. به‌علاوه درصد هزینه‌های پایداری شرکت بر شاخص کل پایداری شرکتی، افشاء از جنبه عمومی، زیست محیطی و اجتماعی تاثیر مستقیم دارد. همچنین از عوامل مرتبط با تئوری ذینفعان نیز، مالکیت دولتی بر شاخص کل و تمامی جنبه‌های پایداری شرکتی تاثیر مستقیم دارد و مالکیت اعضای هیات‌مدیره بر شاخص کل پایداری شرکتی، افشاء از جنبه عمومی، اقتصادی و زیست محیطی تاثیر مستقیم دارد. یافته‌های این پژوهش اهمیت الزام افشای اطلاعات غیرمالی را برای قانون‌گذاران و استانداردگذاران نشان می‌دهد. همچنین الگوی ارائه شده، آگاهی ذی‌نفعان را در مورد جنبه‌های مذکور بهبود می‌بخشد.
واژه‌های کلیدی: عملکرد، هزینه های پایداری، مالکیت دولتی، مالکیت اعضای هیات مدیره، افشاء پایداری شرکتی
دریافت: 1399/12/3 | پذیرش: 1400/1/29 | انتشار: 1399/12/1
1. اصولیان، محمد؛ عباسپور نوغانی، محمدرضا؛ داوری، مهدی. (1395)، تأثیر ارزش ویژه برند بر سودآوری شرکت، چشم انداز مـدیریت مالی، دوره ششم، شماره 2، صص 9-21.
2. برایسون، جان ام. (1390)، برنامه ریزی استراتژیک در سازمان‌های دولتی، عمومی و غیر انتفاعی. (مهدی خادمی گراشی و قربان برارنیا (ادبی)). تهران: انتشارات آریانا قلم.
3. ستایش، محمد حسین و مهتری زینب. (1398)، چارچوبی برای کلیات مبانی نظری گزارشگری یکپارچه در ایران، مجله پیشرفت های حسابداری دانشگاه شیراز، دوره یازدهم، شماره اول، پیاپی3/76، صص 105-142.
4. طالب نیا، قدرت الله؛ علی خانی، رضیه؛ مران جوری، مهدی. (1391)، ارزیابی کمیت و ماهیت افشاء اطلاعات حسابداری زیست محیطی و اجتماعی در ایران، مجله بررسی های حسابداری و حسابرسی، شماره 19 (69)، صص 43-60.
5. عبداله زاده، حسن و امین، وحید. (1399)، تاثیر نظریه رفتار برنامه ریزی شده، تعهد اخلاقی و ادراک ریسک بر تمایل به حسابداری و گزارشگری پایداری شرکتی، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره پنجم، شماره 9، صص 269-299.
6. عبدی، مصطفی؛ همایون، سعید؛ کاظمی علوم، مهدی. (1399)، بررسی تاثیر ویژگی‌های کمیته‌های حسابرسی بر سطح گزارشگری پایداری، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره پنجم، شماره 9، صص 335-369.
7. عرب صالحی، مهدی؛ صادقی، غزل؛ محمود، معین الدین. (1393)، رابطه مسئولیت اجتماعی با عملکرد مالی در بورس اوراق بهادار تهران، مجله پژوهش‌های تجربی حسابداری، شماره 3 (12)، صص 1-20.
8. فخاری، حسین؛ مهرابی، مهدی؛ یبلویی خمسلویی، مالک؛ قاسمی، احمد. (1394)، عوامل موثر بر گزارشگری پایداری شرکت‌ها، سومین کنفرانس بین المللی پژوهش‌های کاربردی در مدیریت و حسابداری، تهران، دانشگاه شهید بهشتی.
9. کردلو، محمد رضا؛ رحیم زاده، اشکان؛ محمدی، بهرام. (۱۳۹۶)؛ ضرورت تهیه گزارشگری پایداری، اصول و ساختار آن، فصلنامه پژوهش‌های جدید در مدیریت و حسابداری، شماره 4 (2). صص 89-113.
10. معصومی، سیدرسول؛ صالح نژاد، سیدحسن؛ ذبیحی زرین کلایی، علی. (1397)، شناسایی متغیرهای مؤثر بر میزان گزارشگری پایداری شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، دانش حسابرسی، شماره 18 (70)، صص 195-221.
11. ملکیان، اسفندیار؛ سلمانی، رسول؛ شهسواری، معصومه. (1394)، مطالعه رابطه بین مالکیت دولتی و نهادی با مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها (شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران)، سال پنجم، شماره 17، صص 55-74.
12. مهدوی، غلامحسین؛ دریائی، عباسعلی؛ علی خانی، رضیه؛ مران جوری، مهدی. (1394)، بررسی رابطه بین اندازه شرکت، نوع صنعت و سودآوری با افشای اطلاعات حسابداری زیست محیطی و اجتماعی، سال چهارم، شماره 15، صص 87-103.
13. مهرانی، کاوه و شاکری طاهری، سید حسین. (1399)، تدوین چارچوب گزارشگری پایداری شرکتی، پژوهش‌های تجربی حسابداری، شماره 38. صص 83-111.

pourkhani zakeleh bari M, jahanshad A, Heidarpoor F. Providing a Model for Exposing Corporate Sustainability and Evaluating the effect of Factors Related to Signaling Theory and Stakeholders on Reporting of this Information. aapc 2021; 5 (10) :385-421

پورخانی ذاکله بری مظفر، جهانشاد آزیتا، حیدرپور فرزانه. ارائه الگویی برای افشاء اطلاعات پایداری شرکتی و ارزیابی اثرعوامل مرتبط با تئوری علامت‌دهی و ذینفعان بر گزارشگری این اطلاعات. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1399; 5 (10) :385-421

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642