دکتر مهدی فیل سرائی 1، زهره سادات علوی‌نیا2
1- استادیار گروه حسابداری، مؤسسه آموزش عالی حکیم طوس، مشهد، ایران ( نویسنده مسئول) ، filsaraei@yahoo.com
2- کارشناس ارشد، گروه حسابداری، مؤسسه آموزش عالی حکیم طوس، مشهد، ایران (zohresadat.alaviniya5@gmail.com)
پدیده فرسایش، پدیده‌ای واقعی است که می‌تواند در اطمینان‌بخشی در ایجاد انگیزه برای حسابرسان مناسب می‌باشد. علاوه بر این، حسابرسی صورت‌های مالی، شرایط سودمندی برای مطالعه فرسایش ارائه می‌کند و لذا، وظایف گوناگونی که حسابرسان انجام می‌دهند (از جمله قضاوت و ارائه نظر)، منجر به مطالعه این پدیده می‌شود. تحقیق پیش رو، از لحاظ هدف، کاربردی و از نوع توصیفی همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. داده‌های این تحقیق از طریق توزیع پرسشنامه بین 360 حسابرس شاغل در موسسات حسابرسی مشهد که به روش نمونه در دسترس انتخاب شدند، جمع‌آوری شده است. از این میان، تعداد 340 پرسشنامه دریافت و مبنای تحلیل آماری قرار گرفت. برای تحلیل داده‌ها از روش معادلات ساختاری با کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد فرسایش توان بر قضاوت حسابرسان اثر منفی معنی‌داری دارد. خستگی‌شناختی رابطه بین فرسایش توان و قضاوت حسابرسان را تعدیل می‌کند. با توجه به اینکه خستگی‌شناختی یک حالت روانشناختی است که در اثر فعالیت بلندمدت شناختی حادث می‌گردد، نتایج حاصل از مطالعه پیش رو، می‌تواند در هنگام قضاوت حسابرسان، به‌ویژه در اوقات فرسایش و خستگی مورد توجه قرار گیرد و حساسیت اشتباه احتمالی در قضاوت را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. این مطالعه از حیث بررسی تاثیر فرسایش توان حسابرس بر قضاوت وی ادبیات نظری موجود را افزایش داده و همچنین با بررسی تاثیر خستگی‌شناختی بر رابطه بین فرسایش توان و قضاوت حسابرسان سهمی در افزایش دانش موجود در این زمینه ایفا می‎نماید.

واژه‌های کلیدی: فرسایش توان حسابرس، قضاوت حسابرس، خستگی‌ شناختی حسابرس
دریافت: 1401/12/7 | پذیرش: 1401/12/29 | انتشار: 1402/5/29
1. توکلی، ماهگل و ایرانمنش، مژگان. (1394)، نقش خستگی شناختی بر کمال‌گرایی، انعطاف‌پذیری روان‌شناختی و راهبردهای مقابله با استرس. پژوهش های علوم شناختی و رفتاری، دوره پنجم، شماره 2، صص 111-126.
2. خواجوی، شکراله و صالحی، تابنده. (1398)، تأثیر فرسایش شغلی بر عملکرد در انجام وظایف پیچیده حسابرسی، دو فصلنامه علمی حسابداری ارزشی و رفتاری، سال چهارم، شماره 8، صص 243-279.
3. دریائی، عباسعلی و خلوصی مشفق، لیلا. (1398)، اثر فرسایش قدرت خودکنترلی بر کیفیت قضاوت و تصمیم‌گیری حسابرسان (آزمون نظریه فرسایش قدرت خودکنترلی)، حسابداری سلامت، دوره هشتم، شماره2، صص 20-38.
4. روحی شاه‌علی بگلو، داود؛ حجازی، رضوان؛ عبدی، رسول؛ اقدم مزرعه، یعقوب. (1400)، تأثیر مثبت‌نگری بر قضاوت حرفه‌ای حسابرسان، دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، دوره دهم، شماره 40، صص 151-165.
5. صفی‌خانی، رضا؛ صفرزاده، محمدحسین؛ اثنی‌عشری، حمیده. (1401)، بررسی رابطه تردید حرفه‌ای، شناخت صاحب‌کار و قضاوت حسابرس، مجله دانش حسابداری، دوره سیزدهم، شماره 1، صص 59-82.
6. فخاری، حسین و فضل‌اله‌پور نقارچی، مهران. (1401)، تاثیر سرمایه روانشناختی بر انگیزه پیشرفت، قضاوت حسابرسان و عملکرد موسسه‌های حسابرسی، دو فصلنامه علمی حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره هفتم، شماره 13، صص 154-199.
7. نسل‌موسوی، سیدحسین و نظرپور، محمود. (1396)، تاثیر جنبه فردی سرمایه معنوی بر قضاوت حسابرسان مستقل (مطالعه مورد عدم ثبت بدهی مالیاتی توسط شرکت مورد حسابرسی. پژوهشنامه مالیات، دوره بیست‌وپنجم، شماره 33، صص 195-226.
8. نظامی، احمد؛ پورحیدری، امید؛ پاکدامن، مجید. (1399)، بررسی اثر ویژگی‌های شخصیتی (وجدان و توافق‌پذیری)، احساسات-تفکر و ریسک‌پذیری بر قضاوت حسابرس با توجه به نقش میانجی خودکارآمدی. دانش حسابداری مالی، دوره هفتم، شماره 1، صص 1-24.
9. واسعی چهارمحالی، مهدی؛ ولیان، حسن؛ عبدلی، محمدرضا؛ صفری گرایلی، مهدی. (1397)، بررسی تأثیر فشار روانی ‌شغلی حسابرسان بر کیفیت حسابرسی با تأکید بر نقش تعدیل‌کنندگی اولین حسابرسی برای مشتریان جدید. حسابداری سلامت، دوره هفتم، شماره 2، صص82-103.

filsaraei M, Alavinia Z S. Investigating the effect of auditor Ego Depletion on their judgment with respect to the moderating role of the auditor's Cognitive Fatigue. aapc 2023; 7 (14) :365-402

فیل سرائی مهدی، علوی‌نیا زهره سادات. بررسی تاثیر فرسایش توان حسابرس بر قضاوت وی با توجه به نقش تعدیل‌کننده خستگی‌شناختی حسابرس. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1401; 7 (14) :365-402

Persian site map - English site map - Created in 0.31 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645