دکتر محمد رمضان احمدی 1، دکتر عبدالمجید آهنگری2 ، محسن صالحی نیا3
1- استادیار، گروه حسابداری، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران (نویسنده مسئول)، ، ahamadi_m@scu.ac.ir
2- دانشیار، گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران (a_m_ahangari@yahoo.com)
3- دانشجوی دکتری، گروه حسابداری، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران (research@mohsensalehinia.ir)
ورشکستگی شرکت‌های بین‌المللی ریشه در چشم‌پوشی بر تخلفات حسابداری دارد و این چشم‌پوشی در نهایت به دلیل افول اخلاق و فراموش کردن رسالت حرفه حسابرسی به‌عنوان یک حرفه خودگردان می‌باشد. از آنجا که سازه های متعددی بر اخلاق حرفه ای حسابرسی تاثیرگذار است؛ لذا این پژوهش با درک این موضوع از طریق مدلسازی ساختاری – تفسیری به دنبال طراحی مدلی مبنی بر سطح بندی و تفکیک سازه‌های مؤثر بر اخلاق حرفه‌ای حسابرسی است. جامعه آماری پژوهش شامل حسابداران رسمی کشور در سال 1398 می باشد که جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. روش شناسی پژوهش ترکیبی می باشد که در بخش کیفی مبتنی بر شناسایی سازه های موثر بر اخلاق حرفه ای حسابرسی از طریق تحلیل محتوای مبانی نظری، پیشینه تجربی و انجام تحلیل دلفی فازی با مشارکت 20 خبره حرفه حسابرسی به عنوان اعضای پانل و در بخش کمی نیز با مشارکت 16 خبره حرفه حسابرسی و از طریق تشکیل ماتریس خودتعاملی ساختاری به دنبال مدلسازی ساختاری – تفسیری می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که اساسی ترین سازه های موثر بر اخلاق حرفه ای حسابرسی سازه رقابت در بازار حسابرسی، نوع و قدرت حاکمیت شرکتی، خصوصی یا غیرخصوصی بودن صاحبکار، اندازه سازمان صاحبکار، عدم مصالحه به دلیل تهدید صاحبکار به برکناری حسابرس، مشکلات مالی حسابرس و نوسانات اقتصاد از قبیل بالا رفتن نرخ ارز و تورم می باشد. این سازه ها مرتبط با شاخص های محیطی و اقتصادی می باشند.
واژه‌های کلیدی: کلید واژه ها: اخلاق حرفه ای حسابرسی، سازه های اقتصادی، سازه های رفتاری، سازه های محیطی، سازه های وظیفه ای و مدلسازی ساختاری – تفسیری.
دریافت: 1398/4/13 | پذیرش: 1398/5/26 | انتشار: 1398/11/19
1. آذر، عادل و بیات، کریم.(1387)، طراحی مدل فرآیند محوری کسب و کار با رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)، نشریه مدیریت فناوری اطلاعات، دوره 1، شماره 1، صص 18-3.
2. آذر، عادل؛ خسروانی، فرزانه؛ جلالی، رضا.(1392)، تحقیق در عملیات نرم رویکردهای ساختاردهی، تهران: سازمان مدیریت صنعتی.
3. استراوس، انسلمی و کربن، جولیت.(1990)، مبانی پژوهش کیفی: فنون و مراحل تولید نظریه‌ی زمینه‌ای (مترجم: ابراهیم افشار)، تهران: نشر نی.
4. ایمان، محمد تقی.(1393)، روش‌شناسی تحقیقات کیفی (چاپ دوم)، تهران: پژوهشکده حوزه و دانشگاه.
5. پوریانسب، امیر.(1379)، اصول اخلاق حرفه ای ، حسابدار، سال چهاردهم، شماره 137.
6. تیبودو، جی سی.(2008)، حسابرسی پس از قانون ساربنز اکسلی، ترجمه رحمت اله نادری بنی، تهران: انتشارات چرتکه.
7. ثقفی، علی؛ رحمانی، حلیمه؛ رفیعی، افسانه.(1389)، آموزش اخلاق حسابداری در دوره کارشناسی، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، شماره 1، صص 7-18.
8. جلالی، رستم.(1391)، نمونه‌گیری در پژوهش‌های کیفی، تحقیقات کیفی در علوم سلامت، دوره 4، صص 310-320.
9. حساس‌یگانه، یحیی و کاظم‌پور، احسان.(1392)، رابطه سطح مهارت حسابرسان با حساسیت و قضاوت اخلاقی، پژوهش‌های تجربی حسابداری مالی، شماره 10، صص 53-70.
10. خواجوی، شکراله و نوشادی، میثم.(1388)، تجربه حسابرس و نقش آن در موضوعات ساختار نیافته حسابرسی، تحقیقات حسابداری، 3، صص 108-121.
11. خواجوی، شکراله و نوشادی، میثم.(1391)، نقش الگوهای رفتاری و مدل‌های تصمیم‌گیری در قضاوت حسابرسان، پژوهش حسابداری، 5، صص 123-135.
12. خوش‌طینت، محسن و بستانیان، جواد.(1386)، قضاوت حرفه‌ای در حسابرسی، مطالعات تجربی حسابداری مالی، 18، صص 25-58.
13. دادگر، یداله.(1394)، اخلاق و اقتصاد: پیوندی ساختاری، دوطرفه، و پایدار، بررسی مسائل اقتصاد ایران، دوره 2، شماره 2، صص 27-52.
14. سرلک، نرگس.(1387)، اخلاق حسابداری، اخلاق در علوم و فناوری، شماره 1-2، صص 71-82.
15. سرمد، زهره؛ بازرگان، عباس؛ حجازی، الهه.(1390)، روش تحقیق در علوم رفتاری، تهران، نشر آگه، چاپ 21.
16. صادقیان، مسعود؛ جهانگیرنیا، حسین؛ غلامی جمکرانی، رضا.(1398)، نقش اخلاق در تعامل استراتژیک بین حسابرس مستقل و مدیریت بر پایه نظریه بازی، دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، دوره 8، شمار 29، صص 43-56.
17. صالحی، تابنده.(1395)، رابطه اخلاق حرفه ای حسابرس و کیفیت حسابرسی، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، شماره 3، صص 73-86.
18. صفری گرایلی، مهدی و ولیان، حسن.(1397)، طراحی مدل و ارزیابی قابلیت های موسسات حسابرسی در ارتقای اعتماد اجتماعی، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره 3، شماره 6، صص 65-104.
19. مجتهدزاده، ویدا و آقایی، پروین.(1383)، عوامل مؤثر بر کیفیت حسابرسی مستقل از دیدگاه حسابرسان مستقل و استفاده‌کنندگان، بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، 38، صص 53-76.
20. مدرس، احمد و رفیعی، افسانه.(1387)، بررسی دیدگاه عمومی درباره رعایت آیین رفتار حرفه ای توسط حسابرسان و ضمانت اجرایی آن در ایران، دانش حسابرسی، شماره 25 و 26، صص 4-20.
21. مهدوی، غلامحسین و زمانی، رضا.(1397)، بررسی تأثیر منبع کنترل، تجربه و میزان تحصیلات حسابرسان بر تعهد حرفه‌ای آنان، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره 3، شماره 5، صص 131-150.
22. مهرانی، ساسان؛ ثقفی، علی؛ موسی خانی، محمد؛ سپاسی، سحر.(1390)، عوامل موثر بر تصمیم گیری اخلاقی حسابداران رسمی ایران، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، شمار 3، صص 6-12.
23. میگز، والتربی؛ ویتنگتون، ا. ری؛ پینی، کرت؛ میگز، رابرت اف.(1375). اصول حسابرسی 2. (عباس ارباب سلیمانی و محمود نفری). تهران: انتشارات سازمان حسابرسی. (1990).
24. نمازی، محمد و ابراهیمی، فهیمه.(1396)، بررسی تأثیر سازه‌های فردی و اجتماعی بر شدت اخلاقی ادراک شده توسط حسابداران، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، دوره 2، شماره 4، صص97-121.

Ramazan Ahmadi M, Ahangari A, salehinia M. Effective Structures modeling on professional ethics of auditing by using interpretive structural modeling from the presspective of profession experts. aapc 2020; 4 (8) :281-317

رمضان احمدی محمد، آهنگری عبدالمجید، صالحی نیا محسن. مدل‌سازی سازه‌های مؤثر بر اخلاق حرفه‌ای حسابرسی با بکارگیری مدل‌سازی ساختاری – تفسیری از دیدگاه خبرگان حرفه. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (8) :281-317

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642