تدوین و ارائه مدل مفهومی مدیریت رفتار اشتراک‌گذاری دانش در حرفه حسابرسی ایران
صفیه بخشانی1 ، دکتر محمد علی باقرپور ولاشانی 2، دکتر محمد رضا عباس زاده3
1- دانشجوی دکتری حسابداری، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. (bakhshanis@yahoo.com)
2- دانشیار حسابداری، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد، ایران (نویسنده مسئول). ، bagherpour@um.ac.ir
3- دانشیار حسابداری، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد، ایران. abbas33@um.ac.ir
رفتار انسان در سازمان‌ها، بسیار پیچیده است چون تحت تأثیر و تأثر متقابل عوامل متعددی از قبیل اقدامات مدیریتی، محیط رقابتی و فناوری‌های نوین قرار دارد. افراد دارای تفاوت‌های شخصیتی هستند و نحوه رفتار افراد در گروه‌ها متفاوت خواهد بود. بروز رفتار اشتراک‌گذاری دانش نیز از این قاعده مستثنا نیست و قصد رفتاری افراد تحت تأثیر عوامل مختلفی، تغییر خواهد کرد. در این پژوهش با استفاده از نظریه داده بنیاد شرایط علی، پدیده اصلی، عوامل زمینه‌ای و عوامل مداخله‌گر حول محور اشتراک‌گذاری دانش در حرفه حسابرسی، از طریق مصاحبه با 20 نفر از خبرگان در سال 1400، شناسایی و نظریه زمینه‌ای «مدیریت رفتار اشتراک‌گذاری دانش در حرفه حسابرسی» با 29 مقوله استخراج شده است. از مصاحبه‌ها 8 مقوله راهبردی شامل: تقویت تعهد و مسئولیت‌پذیری، ایجاد انگیزه، ایجاد زیرساخت فناوری، قاعده‌مندی، الزام و نظارت، ایجاد زمینه انتقال دانش برون‌مرزی و الگوبرداری، زمینه‌سازی برای اشتراک و تبادل دانش بین مؤسسات حسابرسی، فرهنگ‌سازی و ارتقاء جوسازمانی استخراج شدند. مقوله‌های پیامدی حاصل از اجرای این پژوهش عبارت هستند از: دستیابی به منافع عمومی و اجتماعی، نهادینه و درونی شدن رفتار اشتراک‌گذاری دانش، سهولت در اشتراک‌گذاری دانش، نمایش و همسویی با رفتار حرفه‌ای و قانون مداری، دریافت دانش، روش و ابزارهای به‌روز، انتقال و تبادل دانش در شرایط محیطی مشابه، هم‌نوایی با هنجارهای فرهنگی، احساس تعلق به سازمان و رضایت شغلی. یافته‌های این پژوهش می‌تواند توسط مجامع حرفه‌ای برای تدوین الزامات یا ارائه رهنمودهایی برای ارتقای تسهیم دانش در مؤسسات حسابرسی استفاده شود.

واژه‌های کلیدی: اشتراک‌گذاری دانش، حسابرسی، مدیریت رفتار
دریافت: 1400/12/3 | پذیرش: 1401/2/9 | انتشار: 1401/12/29
1. توکلی، سیده سمانه؛ ملکیان، ناصر؛ نوربخش، مهدی. (1391)، عوامل تعیین کننده تمایل به اشتراک دانش و رفتار اشتراک دانش، فصلنامه مطالعات منابع انسانی، (2)6، صص 105-118.
2. جهاندیده، اکبر؛ روهنده، نوید. (1392)، تأثیر عوامل سازمانی بر مدیریت دانش، انتشارات نظری، تهران.
3. خدیور، آمنه؛ ابراهیم پور ارنگی، لیلا. (1395)، شناسایی عوامل مؤثر بر پذیرش سیستم تسهیم دانش ازنظر دانش کاران. پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات، (4) 31، صص 1031-1048.
4. خسروی پور، نگار، جعفری، محبوبه؛ عبدی، محمدرضا. (۱۳۹۶)، طراحی الگوی بهینه مدیریت دانش برای دستگاه‌های نظارتی در ایران مطالعه موردی: دیوان محاسبات کشور. فصلنامه دانش حسابرسی، ۱۷ (۳۱)، صص ۳۰۹-۳۲۸.
5. خواجوی، شکر اله و کرمانی، احسان. (1400)، ویژگی‌های شخصیتی مؤثر بر تسهیم دانش در مؤسسات حسابرسی با رویکرد معادلات ساختاری، پژوهش‌های حسابداری مالی و حسابرسی (50) 13، صص 1-32.
6. خواجوی، شکرالله؛ کرمانی، احسان. (۱۳۹۸)، بررسی عوامل مؤثر بر تسهیم دانش در مؤسسات حسابرسی. فصلنامه دانش حسابرسی، ۱۹ (۲)، صص ۳۱-۶۰.
7. رضایی نور، جلال؛ شاه حسینی، محمدعلی؛ خسروی، سروش. (1391)، ارائه مدل مفهومی براساس عوامل مؤثر بر پیاده سازی سیستم مدیریت دانش در گروه شرکتهای همکاران سیستم. مدیریت توسعه فناوری، (4)1، صص 79-104.
8. صفری گرایلی، مهدی؛ ولیان، حسن. (1397)، طراحی مدل و ارزیابی قابلیت‌های مؤسسات حسابرسی در ارتقای اعتماد اجتماعی. حسابداری ارزشی و رفتاری، (6)3، صص 65-104.
9. محمدپور، احمد. (1389)، ارزیابی کیفیت در تحقیق کیفی: اصول و راهبردهای اعتباریابی و تعمیم پذیری. فصلنامه علوم اجتماعی، شماره 48، صص 73-105.
10. مهدیان راد، امیر احمد؛ الوانی، مهدی؛ فضلی، صفر. (۱۳۹۷)، طراحی مدل تسهیم دانش در سازمان امور مالیاتی کشور و نقش آن در ارتقاء اثربخشی و محبوبیت سازمانی. پژوهشنامه مالیات، (۳۸)26، صص 195-240.
11. نعمتی، محمدعلی؛ لاله، جمشیدی. (1386)، بررسی رابطه و تأثیر فرآیند تسهیم دانش و تجربه بر توسعه سرمایه اجتماعی در میان اعضای واحدهای فناوری مرکز رشد دانشگاه شهید بهشتی. اولین کنفرانس ملی مدیریت دانش، تهران، موسسه اطلاع‌رسانی نفت، گاز و پتروشیمی، موسسه تحقیقات و آموزش مدیریت.
12. نیازی، محسن؛ نظری، حامد. (1397)، تحلیل داده‌های کیفی با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA12. انتشارات آرون، تهران چاپ اول.
13. نیکزاد قادیکلائی، مهدیس؛ فروغی، داریوش؛ امیری، هادی. (1399)، تأثیر مداخلات رفتاری بر رفتار اشتراک‌گذاری دانش توسط حسابرسان مستقل: بررسی نقش میانجی نگرش‌ها و هنجارهای انتزاعی، فصلنامه بررسی‌های حسابداری و حسابرسی، (3) 27، صص ۴۲۹-۴۵۳.

Bakhshani S, Bagherpour Velashani M A, Abbaszadeh M R. Developing and presenting a conceptual model for managing knowledge sharing behavior in the Iranian auditing profession. aapc 2023; 7 (14) :35-75

بخشانی صفیه، باقرپور ولاشانی محمد علی، عباس زاده محمد رضا. تدوین و ارائه مدل مفهومی مدیریت رفتار اشتراک‌گذاری دانش در حرفه حسابرسی ایران. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1401; 7 (14) :35-75

Persian site map - English site map - Created in 0.12 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645