رابطه میان سلطه اجتماعی و بی تفاوتی اخلاقی : شواهدی از حرفه حسابرسی
دنیا ملکی1 ، دکتر بهمن بنی مهد 2، دکتر حمیدرضا وکیلی فرد3
1- دانشجوی دکتری حسابداری، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران donya.maleki@srbiau.ac.ir
2- دانشیار مدعو گروه حسابداری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزادی اسلامی، تهران ، ایران (نویسنده مسئول) ، dr.banimahd@gmail.com
3- دانشیار گروه حسابداری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزادی اسلامی، تهران ، ایران (H-vakilifard@srbiau.ac.ir)
رعایت اخلاق در حرفه حسابرسی، از اهمیت بسیاری برخوردار است. رفتار اخلاقی به عنوان یک رفتار اجتماعی به نگرش و جهت گیری های اجتماعی افراد جامعه وابسته است. یکی از این جهت گیری ها، جهت گیری سلطه اجتماعی است. بنابراین،  هدف این مقاله  مطالعه ارتباط میان سلطه اجتماعی و بی تفاوتی اخلاقی در حرفه حسابرسی است. این پژوهش، از نوع پژوهش های پیمایشی بوده و نمونه آماری پژوهش شامل 229 نفر از حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات خصوصی حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. اطلاعات مورد نیاز پژوهش حاضر از طریق تکمیل پرسشنامه در سال 1401 گردآوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بی تفاوتی اخلاقی و سلطه اجتماعی میان زنان و مردان، حسابرسان سازمان حسابرسی و موسسات خصوصی حسابرسی و همچنین میان حسابرسان با سطوح مختلف تحصیلی تفاوت معنی داری با هم ندارند. هم چنین شواهد پژوهش تایید می نماید که رابطه ای مثبت و معنی دار میان سلطه اجتماعی و بی تفاوتی اخلاقی حسابرسان وجود دارد. جنسیت، تجربه کاری، تحصیلات و محل اشتغال حسابرس رابطه معنی داری با بی تفاوتی اخلاقی ندارد. نتایج این پژوهش می تواند سیاست گذاران حرفه حسابرسی را از سطح بی تفاوتی اخلاقی و سلطه اجتماعی حسابرسان و هم چنین  ارتباط میان این دو متغیر ، آگاه نماید.

واژه‌های کلیدی: سلطه اجتماعی، بی تفاوتی اخلاقی، حسابرسان و حرفه حسابرسی
دریافت: 1401/8/7 | پذیرش: 1401/8/21 | انتشار: 1401/6/31
1. اسمعیلی کمار علیا، حسن؛ بنی مهد، بهمن؛ خردیار، سینا.(1399)، نقش جنسیت، ماکیاولیسم و دستکاری هیجانی در اجتناب مالیاتی، نشریه علمی حسابداری مدیریت، سال سیزدهم، شماره 13،صص 1-12.
2. حسینی، سید حسین؛ بنی مهد، بهمن؛ صفری، زهرا. (1399)، بررسی تاثیر دیدگاه های تردید حرفه ای حسابرس بر ارزیابی ریسک تقلب، با توجه به اثر مداخله کنندگی مهارت ارتباطی و تضعیف اجتماعی، دانش حسابداری.سال11،شماره2،صص71-105.
3. حقیقی فشی، شیرین؛ بنی مهد، بهمن؛ اوحدی، فریدون؛ همتی، بهرام. (1399). بررسی تاثیر ابعاد هنجارهای اجتماعی و شخصی بر تمکین مالیاتی ، فصلنامه علمی پژوهش دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، سال نهم، شماره33، صص 49-51.
4. حیدر، مجتبی؛ رهنمای رودپشتی، فریدون ؛ نیکومرام هاشم؛ بنی مهد بهمن. ( 1397)، جنسیت حسابرس و سبک های کارکردی تفکر: آزمون نظریه خود حکومتی ذهن، دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، شماره 25 صص 1-9.
5. دهرویه، ابراهیم. اشرفی؛ مجید. گرنگلی دوجی، جمادوردی؛ خوزین، علی. (1400)، نقش ویژگی های روانشناختنی- اجتماعی در تصمیم گیری های ودیران مالی: با توجه به نقش میانجی اخلاق حرفه ای، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، سال ، صص142-150.
6. سازمان بورس اوراق بهادار .(1400) گزارش کمیته پذیرش و نظارت بر موسسات حسابرسی معتمد بورس اوراق بهادار ، ص 20 ، قابل دسترس در سایت: www.seo.ir
7. سپهوند، رضا؛ عارف نژاد، محسن؛ فتحی چگنی، فریبرز؛ سپهوند، مسعود. (1400)، رابطه قلدری سازمانی و اخلاق حرفه ای، سال 16، شماره2، صص81-73.
8. شهابی، سیده سنور؛ بنی مهد، بهمن؛ رضایی، فرزین. (1400)، عدالت سازمانی و افشاگری اخلاقی تخلفات در حرفه حسابرسی، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، سال شانزدهم، شماره2،صص156-161.
9. صادق پور، حسن؛ مرادزاده فرد، مهدی؛ همتی، بهرام. (1399)، نقش متغیرهای تسلط اجتماعی، ماکیاولیسم و دستکاری عاطفی بر مدیریت سود ، فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال 5،صص351-383.
10. فیض آبادی ، فرشته ؛ طاهرآبادی، علی اصغر؛ خیرالهی، فرشید. (1396)، نقش دیدگاه اخلاقی در تعدیل اثر رهبری اصیل بر رفتارهای ناکارآمد حسابرسان ، دانش حسابرسی شماره 67 ، صص 185-209.
11. قاسمی، وحید و برندگی، بدری.(1390). بررسی جامعه شناختی شخصیت قدرت طلب (مطالعه موردی: شهراصفهان). جامعه شناسی کاربردی، سال بیست و دوم ، شماره پیایی 43، شماره سوم، صص23-40.
12. قلاوندی، حسن و کوشکی، منیژه. (1399)، تحلیل کانونی شجاعت اخلاقی حرفه ای با سرمایه اجتماعی ، فصلنامهاخلاق در علوم و فناوری. سال26، شماره3، صص136-142.
13. محمدنژاد، خاتون و شیخ الاسلامی، راضیه.(1398)، نقش واسطه عدم درگیری اخلاقی در رابطه بین هویت اخلاقی و رفتار غیرمولد تحصیلی، مجله مطالعات آموزش و یادگیری. دوره یازدهم، شماره دوم، صص26-44.
14. مشهدی قره قیه، هادی. مراد زاده فرد، مهدی؛ فرقان دوست حقیقی، کامبیز؛ بنی مهد، بهمن.(1398). ماکیاولیسم، پول پرستی، فرهنگ مشتری مداری و خرید اظهار نظر حسابرسی از سوی صاحبکار، دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت، دوره8، شماره29، صص161-173.
15. موسوی کاشی ، زهره و زاهدی قره بابا ، داوود.(1395)، رابطه بین سبکهای رهبری و رضایت شغلی در حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی، دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت ، شماره 20 ، صص 103- .116
16. مومنی، منصور و فعال قیومی، علی.(1394)، تحلیل آماری با استفاده از SPSS. چاپ 11. نشر وزیری.
17. میرزایی، مختار؛پورزامانی، زهرا؛ بیات، علی.(1401)، ارزش های اخلاقی، هویت اجتماعی و ایدئولوژی اخلاقی با تاکید بر مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، سال 18، صص179-183.
18. هرسی، پال و کنت، بلانچارد.( 1375) مدیریت رفتار سازمانی (کاربرد منابع انسانی ) ترجمه دکتر علی علاقه بند، چاپ دوازدهم، تهران، موسسه انتشارات امیرکبیر.

Malaki D, Banimahd B, Vakilifard H. The Relationship Between Social Dominance and Moral Dis-Engagement: Evidence from the Auditing Profession. aapc 2022; 7 (13) :200-223

ملکی دنیا، بنی مهد بهمن، وکیلی فرد حمیدرضا. رابطه میان سلطه اجتماعی و بی تفاوتی اخلاقی : شواهدی از حرفه حسابرسی. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1401; 7 (13) :200-223