:: دوره 8، شماره 15 - ( دوره 8شماره 15- بهارو تابستان1402 - 1402 ) ::
مرضیه مومنی1 ، دکتر علی ذبیحی 2، دکتر خسرو فغانی3
1- دانشجوی دکتری حسابداری, واحد ساری, دانشگاه آزاد اسلامی, ساری, ایران. momeni1353@gmail.com
2- استادیار گروه حسابداری, واحد ساری, دانشگاه آزاد اسلامی, ساری, ایران (نویسنده مسئول) ، azabihi95@yahoo.com
3- دانشیار گروه حسابداری, واحد سمنان, دانشگاه آزاد اسلامی, سمنان, ایران.kh.makarani@chmail.ir
حرفه حسابرسی نقش اساسی درافزایش کیفیت و اعتبار گزارش‌های مالی دارد و در بحث کیفیت خدمات حسابرسی علاوه بر دانش و مهارت تخصصی حسابرسان، ویژگی‌های اخلاقی حسابرسان بسیار با اهمیت می‌باشد. بنابراین هدف این پژوهش تأثیر ابهام نقش بر صداقت و شایستگی حسابرسان با توجه به نقش تعدیلگری هوش معنوی با استفاده از رویکرد مدل معادلات ساختاری می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1400 می‌باشد. روش نمونه گیری تصادفی و برای محاسبه تعداد نمونه انتخابی از روش بارکلای و همکاران(1995) استفاده شده‌است و تعداد260 نفر نمونه به روش بارکلای انتخاب شده‌اند. برای جمع‌ آوری داده‌های پژوهش از پرسشنامه آرمگا زارفر(2016)، ریزو هوس و لیرتزمن(1970) وآمرام (2007) و برای مدل سازی و آزمون فرضیه‌ها از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزاراسمارت پی ‌ال ‌اس(PLS) استفاده شده‌است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهدکه ابهام نقش بر صداقت و شایستگی حسابرسان تأثیر منفی و معناداری دارد. همچنین نتایج پژوهش حاکی از‌ آن است که هوش معنوی  شدت تاثیرمنفی ابهام نقش بر صداقت و شایستگی حسابرس را کاهش نمی‌دهد. نتایج این پژوهش می‌تواند به موسسات حسابرسی درشناخت و بهبود ابعاد اخلاقی و هوش معنوی در حسابرسان شاغل در حرفه، کاهش ابهام نقش، بهبود محیط‌کار برای سلامت عاطفی، ارزیابی عملکرد مبتنی برشایستگی و روان‌تر کردن فرایندهای کاری کمک کند.

واژه‌های کلیدی: ابهام نقش، صداقت شایستگی، هوش معنوی، حسابرس
دریافت: 1402/5/4 | پذیرش: 1402/6/22 | انتشار: 1402/6/31
1. آرامش، فرزانه ؛ بدیعی، حسین ؛ محمدی پور، رحمت الله. (1396)، بررسی رابطه هوش های معنوی هیجانی با استرس شغلی حسابرسان، فصلنامه علمی پژوهشی دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت شماره23، صص1-23.
2. آقایی قهی، علیرضا ؛ یزدانی، شهره، ؛ خان محمدی، محمدحامد. (1399)، مدل مفهومی عوامل موثر بر کیفیت حسابرسی در ایران به روش نظریه پردازی زمینه ای. دانش حسابرسی، 20(80 )، 357-382.
3. ارباب سلیمانی، عباس.(1393)، آیین رفتار حرفه‌ای برای حسابداران حرفه‌ای، چاپ اول، انتشارات شهر یاس.
4. امانی، جواد؛ خضری آذر، هیمن؛ محمودی، حجت. (1391)، معرفی مدل یابی معادلات ساختاری به روش حداقل مجذورات و کاربرد آن در پژوهش های رفتاری، مجله برخط دانش روان شناختی، شماره ۱، صص41-55
5. خواجوی، محدثه و برزگر، الهه. (1395)، الگوی علّی ابهام وتعارض نقش، تنش شغلی، فرسودگی شغلی وتمایل به جابه جایی در حسابداران، حسابرسان واستادان دانشگاه دررشته حسابداری. مجله حسابداری سلامت، ،سال پنجم، ،شماره اول، صص 21-42
6. حاجیها، زهره و فخری، علی. (1398)، تأثیر اخلاق حرفه‌ایی حسابرسان بربهبود کارایی وارتقا عملیات حسابرسی، مجله پژوهش و مطالعات علوم اسلامی، شماره6، صص22-47.
7. دریایی، عباسعلی و عزیزی، اکرم. (1397)، رابطه اخلاق, تجربه و صلاحیت حرفه‌ای حسابرسان باکیفیت حسابرسی (با توجه به نقش تعدیل کننده شک و تردید حرفه‌ای، فصلنامه دانش حسابداری مالی، (1) 5، صص 79-99.
8. دلاوری،علی و رضازاده، آرش. (1393). مدل‌سازی معادلات ساختاری با نرم افزارpls، انتشارات جهاد
9. دانشگاهی، ص240.
10. روزبخش، نجمه؛ جمادوردی،گرگانلی؛ بخاریان، مریم .؛ خوزین، علی. (1401)، الگوی عدم بلوغ اخلاق حرفه‌ای حسابرسان در ایران: با رویکرد داده بنیاد،. دوفصلنامه ارزشی رفتاری، سال هفتم، شماره چهاردهم، صص131-168.
11. رؤیایی، رمضانعلیی؛ طالب‌نیا ، قدرت‌اله؛ حساس‌یگانه، یحیی.(1391)، ادراک حسابرسان از رهبری مورد
12. اعتماد و فرهنگ اخلاق محور بر رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی، علوم مدیریت ایران، شماره 25، بهار و تابستان، صص 1-20.
13. غلامی، اشکان ؛ مهرانی، کاوه ؛ تحریری، آرش .(1401)، بررسی تأثیر فشار زمانی، تعارض کار-خانواده و ابهام نقش بر رفتار کاهنده کیفیت حسابرسی با اثر میانجی استرس شغلی: تحلیلی از محیط حسابرسی ایران، مطالعات تجربی حسابداری مالی، سال نوزدهم،شماره76،زمستان، صص96-65.
14. مرادی، مهدی و افشار ایمانی، یگانه السادات. (1396)، رابطه بین هوش هیجانی، هوش معنوی و عملکرد حسابرس، پژوهشهای حسابداری مالی ‌و‌حسابرسی، شماره 35، صص41-64.
15. آیین اخلاق و رفتار حرفه‌ای حسابداران رسمی ایران(1398) ، تهران: انتشارات جامعه حسابداران ر سمی ایران .
16. وحدانی، محمد و زحمتکش، ابوذر. (1398)، بررسی تأثیر ابهام نقش بررابطه بین سبک‌های مدیریت تعارض و فرسودگی شغلی حسابداران بخش عمومی. دوفصلنامه علمی حسابداری دولتی، دوره 6، شماره 1، صص130-115.

momeni M, zabihi A, faghani K. The Impact of role Ambiguity on Auditors' Honesty and Competence with an Emphasis on the Moderating Role of Spiritual Intelligence. aapc 2023; 8 (15) :175-210

مومنی مرضیه، ذبیحی علی، فغانی خسرو. بررسی تأثیر ابهام نقش بر صداقت و شایستگی حسابرسان با توجه به نقش تعدیلی هوش معنوی. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1402; 8 (15) :175-210

دوره 8، شماره 15 - ( دوره 8شماره 15- بهارو تابستان1402 - 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645