:: مقالات آماده انتشار(دوره 8شماره 16)- پاییز و زمستان1402 - ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
دکتر مهدی فیل سرائی
استادیار گروه حسابداری، موسسه آموزش عالی حکیم طوس، مشهد، ایران (نویسنده مسئول مقاله) ، filsaraei@yahoo.com
نقشی که یک فرد ایفا می‌کند در برخی موارد، می‌تواند تبدیل به مشکلاتی شود. استرس نقش، فشاری است که فرد به دلیل عوامل محیطی کار، تجربه می‌کند که ممکن است منجر به برنامه‌ریزی حسابرسی نامشخص، عدم ارتباط، جابجایی اعضای تیم و تنش بین تیمی و خطاهای حسابرسی شود. کاهش کیفیت حسابرسی می‌تواند بصورت عمدی به دلیل اقدام غیرصادقانه حسابرس برای ارائه تصویری نادرست از انطباق صورت‌های مالی با استانداردهای حسابداری در ارائه به سهامداران باشد یا به طور ناخواسته از طریق تأثیرات محیط اطراف حسابرسان مانند اضافه حجم کاری یا عدم تعهد سازمانی ایجاد شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر شفافیت نقش حسابرس بر کیفیت حسابرسی، تصمیمات غیراخلاقی و عملکرد حسابرسی به اجرا درآمده است. در این راستا این پژوهش از حیث هدف، با توجه به اهداف پژوهش جزو پژوهش‌­های کاربردی است و از منظر گردآوری داده‌ها، در مجموعه پژوهش‌ ­های پیمایشی قرار می‌­گیرد. جامعه آماری این پژوهش‌­ شامل کلیه حسابداران رسمی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1402 می‌باشند که با توجه به حداقل نمونه مورد نیاز در روش معادلات ساختاری، تعداد 342 پرسشنامه جمع آوری  و با نرم‌افزار پی ال اس تحلیل شد. نتایج به‌دست آمده نشان می‌دهد که شفافیت نقش بر کیفیت حسابرسی اثر مثبت معنی‌دار، بر رفتارهای کاهنده تصمیمات غیر اخلاقی حسابرسان تاثیر مثبت معنی‌دار و در نهایت بر عملکرد حسابرسی تاثیر مثبت معنی‌داری دارد. یافته‌های این پژوهش برای سهامداران (جهت جلوگیری از کاهش قیمت سهم در اثر ابهام نقش حسابرس)، موسسات حسابرسی (جهت عدم کاهش شهرت موسسه)، مدیران موسسات حسابرسی (گزارش حسابرسی مناسب)، سایر ذی‌نفعان (در استفاده از گزارش‌های مناسب حسابرسی در تصمیم‌گیری جهت سرمایه‌گذاری یا واگذاری تسهیلات و ...) می‌تواند مورد استفاده واقع شود.
واژه‌های کلیدی: شفافیت نقش حسابرس، کیفیت حسابرسی، تصمیمات غیراخلاقی، عملکرد حسابرسی.

دریافت: 1402/10/1 | پذیرش: 1403/1/21
1. احمدزاده، طه؛ خیراللهی، فرشید، شاه‌ویسی؛ فرهاد و طاهرآبادی، علی‌اصغر. (1396)، بررسی رابطه بین ابعاد شخصیتی و نوع جنسیت با رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی، حسابداری سلامت, 6(2), صص 1-23.
2. اعتمادی، حسین؛ ساری، محمدعلی و جوانی قلندری، موسی. (1397)، احتمال تجدید ارائه صورت‌های مالی با تاکید بر نقش حسابرس. پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی، 10(37)، صص 85-106.
3. بامس، مهناز و رزمی، حمید. (1398)، بررسی تاثیر ابهام نقش حسابرس بر کیفیت کار حسابرسی در بین کارکنان موسسه‌های حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و سازمان حسابرسی، چهارمین کنفرانس ملی اقتصاد، مدیریت و حسابداری، اهواز.
4. حبیبی، آرش؛ کلاهی، بهاره. (۱۴۰۱)، مدل‌یابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی. تهران: جهاد دانشگاهی، چاپ دوم.
5. حسن زاده، عبدالمجید؛ رجایی‌پور، سعید و نوری، ابوالقاسم. (1392)، شفافیت نقش و توانمندی روانشناختی، چشم انداز مدیریت دولتی، 4(2)، صص 155-135.
6. حسنجانی خشکرودی، محمد؛ داداشی، ایمان؛ محسنی ملکی رستاقی، بهرام و غلام نیا روشن، حمیدرضا. (1402)، شناسایی متغیرهای غیر شکننده موثر بر کیفیت حسابرسی مالیاتی. مطالعات تجربی حسابداری مالی، 20(79)، صص در حال انتشار.
7. خواجوی، محدثه و برزگر، الهه. (1395)، الگوی علّی ابهام و تعارض نقش، تنش شغلی، فرسودگی شغلی و تمایل به جابه‌جایی در حسابداران، حسابرسان و استادان دانشگاه در رشته حسابداری. حسابداری سلامت، 5(1)، صص 42-21.
8. خوشکار، فرزین؛ جدیری، مسعود و لویمی، رضا. (1398)، عوامل ایجاد فشار عصبی در حسابرسان و نقش آن بر عملکرد آن‌ها، فصلنامه علمی تخصصی پژوهش در حسابداری و علوم اقتصادی، 4(9)، صص 42-33.
9. رفاهی بخش سمانه، محمدی مهدی. تاثیر ماکیاولیسم بر خشم اخلاقی حسابداران رسمی: مقایسه تطبیقی بخش دولتی و خصوصی. (۱۴۰۱)، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، ۷ (۱۴)، صص۲۲۳-۲۵۰.
10. شایسته شجاعی، پرویز؛ پورزمانی، زهرا و یعقوب نژاد، احمد. (1399)، تاثیر معیارهای رفتار اخلاقی (محیط اخلاقی، تعهد حرفه‌ای، ارزش‌های اخلاقی و ایدئولوژی اخلاقی) بر عملکرد حسابرسان، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 5(10)، صص 318-281.
11. عارف منش، زهره؛ دهقانی اشکذری، محمد مهدی؛ احمدی، زهرا و صفاری کرمانی، حمیده. (1402)، بهزیستی روانشناختی و تصمیم‌گیری اخلاقی حسابداران با نقش میانجی تمایل به ریسک‌پذیری فردی: مطالعه موردی حسابداران شرکت‌های کاشی استان یزد. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، 8(15)، صص 120-75.
12. غلامی فتیده، اشکان؛ مهرانی، کاوه و تحریری، آرش. (1401)، بررسی تأثیر فشار زمانی، تعارض کار-خانواده و ابهام نقش بر رفتار کاهنده کیفیت حسابرسی با اثر میانجی استرس شغلی: تحلیلی از محیط حسابرسی ایران. مطالعات تجربی حسابداری مالی 19(76), ، صص 65-96.
13. قلی‌پور، آرین؛ محمداسماعیلی، ندا و دبیری، افشین. (1401)، مدل 34000 منابع انسانی (جایزه استاندارد 34000)، انتشارات مهربان، تهران.
14. کاظمی، فضل اله؛ زارع، امین؛ سپهری، سعید و روستایی، سعیده. (1396)، جو مسموم سازمانی و تمایل به ترک شغل: تبیین نقش میانجی‌گر استرس شغلی و فرسودگی شغلی. فصلنامه زن و جامعه, 8(32), صص 75-102.
15. مرویان حسینی، زهرا و لاری دشت بیاض، محمود. (1394)، بررسی نقش فرسودگی شغلی در رابطه بین استرس و عملکرد شغلی حسابرسان، حسابداری سلامت، 4(1)، صص 80-57.
16. مسرور رودسری، دریادخت؛ صالحی، زهرا و حقانی، حمید. (1401)، ارتباط فرسودگی شغلی با جو سازمانی ادراک‌شده در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، نشریه پرستاری ایران، ۳۵ (۱۳۷)، صص ۲۷۶-۲۸۹.
17. مومنی، مرضیه؛ ذبیحی، علی و فغانی، خسرو. (1402)، بررسی تأثیر ابهام نقش بر صداقت و شایستگی حسابرسان با توجه به نقش تعدیلی هوش معنوی، دو فصلنامه علمی حسابداری ارزشی و رفتاری، 8(15)، صص در حال انتشار.
18. نظری پور، محمد و زکی زاده، بابک. (1401)، بررسی تأثیرهای فشار زمانی، تعارض کار ـ خانواده و ابهام نقش بر رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی با میانجیگری استرس شغلی. بررسی‌‌های حسابداری و حسابرسی29(4),، صص 714-737.
19. وحدانی، محمد و محمدی‌مهر، جواد. (1400)، بررسی رابطۀ سبک‌های مدیریت تعارض با فرسودگی شغلی حسابداران بخش عمومی، با درنظرگرفتن اثر میانجی‌گری اضافه‌بار نقش. حسابداری سلامت، 10(1)، صص 167-189.

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645