دنیا احدیان پورپروین1 ، دکتر فریدون رهنمای رودپشتی 2، دکتر هاشم نیکومرام3 ، دکتر رمضانعلی رویایی4
1- دانشجوی دکتری گروه حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران donyaahadiyan@yahoo.com
2- استادگروه حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، rahnama.roodposhti@gmail.com
3- استادگروه حسابداری ،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران h-nikoumaram@srbiau.ac.ir
4- استادیارگروه حسابداری ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران r.royaee@srbiau.ac.ir
یکی از راهکارهای کاهش هزینه‌های نمایندگی، برنامه‌ریزی مناسب جهت ایجاد اطلاعات تاثیرگذار بر تصمیم با طراحی سیستمهای ارزیابی عملکرد جامع منطبق با فرآیند یادگیری مدیران می باشد.یکی از عوامل بااهمیت در پردازش و طبقه-بندی اطلاعات دریافتی جهت کسب یادگیری شناختی، مدل های ذهنی می باشند که در دو بعد تایید و ساخت مدل های ذهنی طبقه بندی می شوند. تاییدمدل ذهنی مدیران منجر به پالایش، اصلاح و گسترش مدل های ذهنی موجود می‌شود و ساخت مدل ذهنی انعطاف‌پذیری، خلاقیت و نوآوری مدیران را درمقابله بااطلاعات جدید بهبود می دهد. هدف این‌پژوهش بررسی چگونگی  اثرگذاری سیستم‌های ارزیابی‌عملکرد جامع بر عملکرد مدیران به واسطه  تعدیل‌مدل‌های‌ذهنی در دو بعد تایید و ساخت مدل های ذهنی می‌باشد.
   پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با رویکرد توصیفی- پیمایشی انجام شده است و داده های لازم بااستفاده از نمونه آماری شامل 250 مدیر¬شاغل در شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران برای دوره زمانی 95-94 به روش معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
  نتایج حاکی از آن است که سیستم‌های ارزیابی عملکرد جامع بر تعدیل ‌مدل‌های‌ذهنی در هردوبعد ساخت و تایید مدل ذهنی تاثیرمثبت و معنی‌‌داری دارند. البته این اثر در ساخت مدل‌های ذهنی بیشتر است. همچنین گسترش مدل های ذهنی در هر دو بعد ساخت و تایید،موجب بهبود عملکرد مدیران می شود. بنابراین ترغیب به یادگیری با قراردادهای انگیزشی مبتنی بر اطلاعات فراهم شده از سیستم ارزیابی‌عملکردجامع دربهبود‌عملکردمدیران و کاهش هزینه های نمایندگی موثر می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: سیستم های ارزیابی عملکردمدیران، تاییدمدل ذهنی، ساخت مدل ذهنی، معیار مالی و غیرمالی
دریافت: 1396/8/9 | پذیرش: 1396/11/6 | انتشار: 1398/6/24
1. اصغرزاده، مجید؛ قائمی، نورعلی؛ ابوالقاسم، حسن آبادی. (1392) . عوامل موثر بر فعال‌سازی مدل‌های ذهنی در تحلیل اطلاعات، مجله امنیت پژوهی، دوره12، ش43، ص144-129.
2. بنی مهد، بهمن؛ عربی، مهدی؛ حسن پور، شیوا. (1395). پژوهش‌های تجربی و روش‌شناسی در حسابداری(چاپ اول)، تهران: ترمه، ص50.
3. جوانمرد، حبیب اله؛ سخایی، فاطمه. (1388) . بررسی رابطه بین مهارت‌های فردی، یادگیری‌سازمانی، نوآوری و عملکرد سازمانی در صنایع کوچک و متوسط استان مرکزی، مجله پژوهشهای مدیریت راهبردی، دوره 16، شماره 44 ، ص96- 81 .
4. رابینز، استیفن. (1374) . مدیریت رفتار سازمانی(چاپ اول ). (علی پارساییان و سید محمد اعرابی) ، تهران: مؤسسۀ مطالعات و پژوهشهای بازرگانی ، ص 972ـ 974.
5. رحمان سرشت، حسین؛ مقدم، علیرضا. (1386) . نقش مدل‌های ذهنی در فرایند تغییر سازمانی (مطالعه موردی یکی از شرکت های تولیدکننده کاغذ تیشو در ایران)، دانش مدیریت ، شماره 78 ، ص 24-3.
6. رهنمای رودپشتی، فریدون. (1393) . کاربرد مدلهای روانشناسی در حسابداری مدیریت(چاپ اول) ، انتشارات ترمه، ص119-97 .
7. رهنمای رودپشتی، فریدون؛ خردیار، سینا ؛ ایمنی، محسن. (1395) . ریشه‌ی تاریخی جریان پژوهش‌ها در حسابداری‌مدیریت رفتاری(تئوری ها و روش های پژوهش)، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، شماره1، ص52-25.
8. رهنمای رودپشتی، فریدون. (1391). حسابداری مدیریت رفتاری رویکرد نوآوری-ارزش آفرینی و کاربردی(چاپ اول) ، دانشگاه آزاد اسلامی: سازمان چاپ و انتشارات، ص27-5.
9. شباهنگ، رضا؛ ابراهیمی سرو علیا، محمدحسن. (1384) . طراحی و اجرای BSC به عنوان سیستم جامع ارزیابی عملکرد، اقتصاد مدیریت، شماره 67، ص11-1.
10. علامه، سیدمحسن؛ مقدمی، مهدی. (1389) . بررسی رابطه میان یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی: مطالعه موردی واحد نیرو محرکه شرکت ایران خودرو، پژوهشنامه مدیریت اجرایی، دوره 10، دوره 38، شماره1 ، ص100-75.
11. متوسلی، محمود، احقاقی،میثم. (1393). یادگیری، مدل‌های ذهنی و عملکرد اقتصادی با نگرش نهادی و علوم شناختی، تحقیقات اقتصادی، دوره 49، ش2، ص 409-385.
12. محمودعلیلو، مجید. (1376) . بررسی آزمایشی اثر خلق بر عملکرد، علوم انسانی دانشگاه الزهرا(س)، شماره 22، ص90-79
13. معطوفی، علیرضا، تاجدینی کیهان، آقاجانی حسنعلی.(1389). نقش گرایش به یادگیری بر نوآوری و عملکرد سازمانی، چشم انداز مدیریت بازرگانی (پیام مدیریت)، دوره37، شماره 4، ص71-57 .
14. ملانظری، مهناز، زرابی، عاطفه. (1392) . تناسب سیستم‌های اطلاعاتی حسابداری، پژوهش حسابداری، شماره 9، ص 124-107.
15. مومنی، منصور. (1392). مدل‌سازی معادلات ساختاری با تاکید بر سازه‌های بازتابنده و سازنده(چاپ اول). تهران: مولف.
16. نمازی، محمد. (1384) . بررسی کاربردهای تئوری نمایندگی در حسابداری مدیریت، مجله علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز، دوره 22، ص147-164.
17. نیک بخت، محمدرضا؛ دیانتی دیلمی، زهرا؛ حسین پور، امیر حسین. (1394) . تاثیر میزان تحصیلات و تجربه مدیران مالی برروی میزان اهمیت و اعتماد آنها بر ابعاد مختلف کارت ارزیابی متوازن، پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی، سال 7،شماره 28، ص21-1.

Ahadian Poor Parvin D, Rahnamay Roodposhti F, Nikoomaram H, Royaee R. How Effectiveness Of Comprehensive Performance Measurement Systems on Manager's Performance Through Modification of Mental Models (Learning Process). aapc 2019; 4 (7) :209-239

احدیان پورپروین دنیا، رهنمای رودپشتی فریدون، نیکومرام هاشم، رویایی رمضانعلی. چگونگی اثرگذاری سیستم‌های ارزیابی‌عملکردجامع برعملکردمدیران ازطریق تعدیل مدل‌های ‌ذهنی (فرآیند یادگیری). دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1398; 4 (7) :209-239

Persian site map - English site map - Created in 0.24 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645