طراحی مدل و اولویت‌بندی ابعاد شایستگی مدیران‌ حسابرسی داخلی: رویکرد ترکیبی
امین رستمی1 ، دکتر محمد حسین ودیعی 2، دکتر محمد علی باقرپور ولاشانی3
1- دانشجوی دکتری حسابداری دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ( aminrostami@stu.um.ac.ir)
2- دانشیار حسابداری دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران(نویسنده مسئول) ، mhvadeei@um.ac.ir
3- دانشیار حسابداری دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران (bagherpur@um.ac.ir)
 حسابرسی داخلی نوعی فعالیت اطمینان بخشی و مشاوره‌ای مستقل و بی‌طرفانه است که با رویکرد نظام‌مند به سازمان کمک می‌کند تا به اهداف خود دست یابد و فرایندهای مدیریت ریسک، کنترل‌های داخلی و راهبری شرکتی را بهبود بخشد. با توجه به اهمیت روز افزون حسابرسی داخلی در سازمان‌ها و تغییر نقش حسابرسی داخلی، مهارت‌ها و شایستگی‌های جدید مرتبط با آن مورد نیاز است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل و اولویت‌بندی ابعاد شایستگی مدیران‌ حسابرسی داخلی با توجه به ویژگی‌های محیطی و شرایط حاکم بر حرفه حسابرسی داخلی در ایران می‌باشد. در این راستا از روش تحقیق ترکیبی استفاده شده است. به عبارت دیگر، ابتدا جهت شناسایی شایستگی‌های مدیران حسابرسی داخلی از روش کیفی نظریهپردازی داده بنیاد استفاده شده است. به این منظور از طریق مصاحبه­ های ساختار نیافته با 18 نفر از اساتید دانشگاه و متخصصان فعال در حوزه حسابرسی داخلی در سال 1397 و 1398مدل شایستگی مدیران حسابرسی داخلی ارائه گردید. بر اساس این مدل، مدیران حسابرسی داخلی به منظور دستیابی به سطح مطلوب اثربخشی، باید دارای مجموعه‌ای از شایستگی‌های فردی، فنی، مدیریتی و محیطی باشند. سپس در قسمت کمی تحقیق از طریق تحلیل پرسشنامه‌های دریافت شده از متخصصان حسابرسی داخلی و با استفاده از آزمون فریدمن، ابعاد شایستگی مدیران حسابرسی داخلی در شرکت‌های کوچک، متوسط و بزرگ ایرانی اولویت‌بندی گردید. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که سه مولفه تجربه و سوابق کاری، تحصیلات دانشگاهی و تسلط بر مباحث حسابرسی داخلی و استانداردهای آن در شرکت‌های کوچک، متوسط و بزرگ ایرانی از اولویت بالاتری نسبت به سایر ابعاد شایستگی مدیران حسابرسی داخلی برخوردارند. به علاوه در شرکت‌های بزرگ، شایستگی‌های فکری و تحلیلی، تسلط بر مباحث مدیریت ریسک، نظام راهبری، فناوری اطلاعات و چارچوب‌های کیفی نسبت به شرکت‌های کوچک و متوسط از اولویت بیشتری برخوردار است که می‌تواند به دلیل اندازه بزرگتر این شرکت‌ها و به تبع آن وجود چرخه‌ها و فرآیندهای پیچیده عملیاتی باشد.

واژه‌های کلیدی: روش ترکیبی، تئوری داده بنیاد، حسابرسان داخلی، مدل شایستگی
دریافت: 1398/3/8 | پذیرش: 1398/4/11 | انتشار: 1399/6/1
1. ابوالمعالی، خدیجه.(1391)، پژوهش کیفی: از نظریه تا عمل، نشر علم، چاپ اول.
2. ایمانی برندق، محمد؛ کاظمی علوم، مهدی؛ عبدی، مصطفی.(1397)، بررسی تاثیر تنوع جنسیتی در هیات مدیره بر احتمال وجود ضعف در کنترل‌های داخلی، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال سوم، شماره 6، صص 285-263.
3. باقرپور ولاشانی، محمد علی؛ جهانبانی، مصطفی؛ ظفرزاده، سمیه.(1391)، ارائه مدلی تجربی برای پیاده سازی و بکارگیری حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک در ایران، مطالعات حسابداری و حسابرسی، دوره 2، شماره 6، صص 1-31.
4. برزگری خانقاه، جمال؛ مروتی شریف آبادی، علی؛ صحت، صفیه.(1396)، کنکاشی در ویژگی های شخصیتی، مهارتی و اخلاقی حسابداران دادگاهی با استفاده از تکنیک تاپسیس، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال دوم، شماره۴، صص ۶۹-۹۵
5. پور موسی، علی اکبر.(1388)، اهمیت حسابرسی داخلی از دیدگاه مدیران، فصلنامه حسابرس، شماره 44 و 45، صص 109-103.
6. رحمانی، علی و محمود خانی، مهناز.(1396)، بررسی مولفه‌های ارزیابی اثربخشی حسابرسی داخلی در ایران، سال 6، شماره 24، صص 77-57.
7. عبدلی، محمدرضا و نادعلی، علی اکبر.(1394)، بررسی تأثیر وجود حسابرسی داخلی بر کاهش رخداد تحریف های مالی و قانونی و مالیاتی در شرکت ها، دانش حسابرسی، سال پانزدهم، شماره61، زمستان، صص 177-192.
8. فتحی عبداللهی، احمد و آقایی، محمدعلی.(1396)، بررسی اثربخشی حسابرسی داخلی در عملکرد مدیریت ریسک و کنترل سازمان‌های دولتی، مدیریت سازمان‌های دولتی، دوره 5، شماره 3، صص 83-96.
9. فراستخواه، مقصود.(1395)، روش تحقیق کیفی در علوم اجتماعی با تاکید بر نظریه برپایه، نشر آگاه، چاپ دوم.
10. فرهادی نژاد، محسن؛ لگزیان، محمد؛ کفاش پور، آذر؛ منصوریان، یزدان.(1393)، مدیریت دولتی اثر بخش در سازمان‌های ایرانی، نظریه داده بنیاد، فصلنامه مدیریت سازمان‌های دولتی، سال سوم، شماره 9، صص 55-70.
11. مبشری، آق محمد،(1392)، بررسی میزان اثربخشی حسابرسی داخلی در بهبود کنترل‌های داخلی و عملکرد شرکت‌های مادر تخصصی )هلدینگ( و تابعه بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی ایران، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه گیلان.
12. مشایخی، بیتا؛ حسن زاده، شادی؛ امینی، یاسین؛ منتی، وحید.(1395)، تأثیر کیفیت حسابرسی داخلی بر حق الزحمه حسابرسی مستقل، پژوهش‌های حسابداری مالی و حسابرسی، سال 8 ، شماره 31، پاییز، صص 41-56.
13. منتی، وحید و بابایی، مقداد.(1394)، حسابرسی داخلی و تقلب. دانش حسابرسی، سال هفدهم،شماره 69، صص 5-57.
14. مهدیلو ترکمانی، پیمان؛ صفدری رنجبر، مصطفی؛ مشبکی، اصغر؛ شجاعی، امیر عباس (1395). شناسایی و اولویت‌بندی شایستگی‌های مدیران واحدهای تحقیق و توسعه و فناوری، سال 13، شماره 49، صص 62-54.
15. نیکبخت، محمدرضا و معادی نژاد، محمد مهدی.(1388)، عوامل موثر در اتکای حسابرسان مستقل بر کار حسابرسان داخلی، دوره 10، شماره 26، صص 112-93.
16. نیکبخت، محمدرضا؛ رضایی، ذبیح اله؛ منتی، وحید.(1396)، طراحی مدل کیفیت حسابرسی داخلی، دو ماهنامه حسابرسی داخلی، دوره 1، شماره 5 و 6، صص 60-33.
17. هوشیار، وجیهه و رحیم نیا، فریبرز.(1392)، ارائه مدل شایستگی مدیران شعب در سیستم بانکی، فصلنامه مدیریت توسعه و تحول، 13، صص 55-68.

rostami A, vadei M H, bagherpur velashani M A. Designing a model and prioritizing competencies of internal audit managers: a mixed-methods approach. aapc 2020; 5 (9) :225-267

رستمی امین، ودیعی محمد حسین، باقرپور ولاشانی محمد علی. طراحی مدل و اولویت‌بندی ابعاد شایستگی مدیران‌ حسابرسی داخلی: رویکرد ترکیبی. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1399; 5 (9) :225-267

Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4642