پرویز شایسته شجاعی1 ، دکتر زهرا پورزمانی 2، دکتر احمد یعقوب نژاد3
1- دانشجو دکتری حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (parviz.shayesteh@yahoo.com)
2- استاد گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، zahra.poorzamani@yahoo.com
3- دانشیارگروه حسابداری، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (ahm.yaghobnezhad@iauctb.ac.ir)
چکیده
این مطالعه به بررسی تاثیر معیارهای رفتار اخلاقی شامل محیط اخلاقی(محیط ابزاری، محیط دلخواه، محیط مستقل، محیط ضوابط، محیط کارایی محور و محیط قانون و مقررات)، تعهد حرفه‌ای، ارزش‌های اخلاقی و ایدئولوژی اخلاقی(ایده‌آل گرایی و نسبی‌گرایی) بر عملکرد حسابرسان می‌پردازد. جامعه آماری این پژوهش متشکل از حسابرسان موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی و حسابرسان مستقل رسمی می‌باشد. برای محاسبه تعداد نمونه از فرمول کوکران و برای نمونه گیری از روش نمونه در دسترس استفاده گردید. این مطالعه در سال 1399 انجام شده است. تعداد300 نفر از حسابرسان در پژوهش حاضر مشارکت داشته و به پرسشنامه‌های مورد استفاده در پژوهش پاسخ دادند. برای مدل‌سازی و آزمودن فرضیه‌ها از روش حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد، تمام متغیرهای زیر مجموعه محیط اخلاقی (شامل محیط ابزاری، محیط دلخواه، محیط مستقل، محیط ضوابط، محیط کارایی محور و محیط قانون و مقررات) بر عملکرد حسابرس تاثیر مثبت و معناد‌اری دارد، اما از متغیرهای زیر مجموعه ایدوئولوژی اخلاقی، ایده‌آل گرایی بر عملکرد حسابرسان تاثیر مثبت و معنی‌دار داشته و نسبی‌گرایی بر عملکرد حسابرسان دارای تاثیر منفی و معنا‌دار است. همچنین نتایج نشان می‌دهد، متغیرهای اصلی پژوهش شامل محیط اخلاقی، تعهد حرفه‌ای، ارزش‌های اخلاقی و ایدئولوژی اخلاقی بر عملکرد شغلی حسابرسان تاثیر مثبت و معناد‌اری دارند. نتایج این پژوهش می‌تواند، به توسعه و بسط مبانی نظری در حوزه رفتار اخلاقی در حسابرسان و افزایش سطح آگاهی و توسعه اخلاقی آنها کمک کرده و درک رفتار حسابرسان را در مواجهه با تضاد اخلاقی افزایش دهد.
واژه‌های کلیدی: رفتار اخلاقی، عملکرد حسابرس، تعهد حرفه‌ای، ارزش‌های اخلاقی، ایدئولوژی اخلاقی
دریافت: 1399/10/6 | پذیرش: 1399/11/4 | انتشار: 1400/1/4
1. باغومیان، رافیک و رجب‌دُری، حسین. (1399)، رابطه بین ایدئولوژی اخلاقی و استرس حسابداران رسمی. حسابداری مدیریت، 13(45)، صص187-199.
2. برادران حسن زاده، رسول؛ قنبری، یوسف؛ برنا، محمد رضا. (1397)، لزوم توسعه سنجه های مفاهیم اخلاقی در حسابداری و حسابرسی. چشم انداز حسابداری و مدیریت، 1(1)، صص1-13.
3. جامعه حسابداران رسمی. (1398)، گزارش سالانه شورای عالی جامعه حسابداران رسمی سال 1398.
4. خدامرادی، الهه و حاجیها، زهره. (1394)، نقش فرهنگ اخلاقی در عملکرد حسابرسان. فصلنامه اخلاق در علوم و فنّاوری، ۱۱(۳)، صص۱۲۵-۱۳۰.
5. خسروآبادی، طاهره و بنی مهد، بهمن. (1394)، پیش بینی بی اخلاقی و فساد مالی با توجه به اعتماد اجتماعی در حرفه حسابرسی. فصلنامه اخلاق در علوم و فنّاوری، ۱۰(۴)، صص۴۵-۵۳.
6. رمضان احمدی، محمد؛ آهنگری؛ عبدالمجید، صالحی نیا؛ محسن. (1398)، مدل‌سازی سازه‌های مؤثر بر اخلاق حرفه‌ای حسابرسی با بکارگیری مدل‌سازی ساختاری – تفسیری از دیدگاه خبرگان حرفه. فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، 4(۸)، صص۲۸۱-۳۱۷.
7. صالحی، تابنده. (1395)، رابطۀ اخلاق حرفه‌ای حسابرس و کیفیت حسابرسی. اخلاق در علوم و فنّاوری. ۱۱ (۳)، صص۷۷-۸۶
8. طباطبائی، سیدسجاد و لسانی، مهدی. (1395)، اعتباریابی آمادگی فرصت‌یابی حرفه ای مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزئی. فصلنامه اندازه گیری تربیتی، 7(26)، ص199-224.
9. علوی، سید محمد. (1398)، عوامل و موانع کیفیت حسابرسی در ایران. فصلنامه حسابدار رسمی. 2(46)، صص28-39.
10. کلانتری، خلیل (۱۳۸۸)، مدل یابی معادله ساختاری در تحقیقات اجتماعی-اقتصادی. تهران: انتشارات فرهنگ صبا. چاپ اول.
11. مهدوی، دکتر غلامحسین و ابراهیمی، فهیمه. (1394)، تأثیر اخلاقیات بر تعهد سازمانی و حرفه‌ای حسابداران (مطالعه موردی: دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی). حسابداری سلامت، 4(2)، صص87-103.
12. نمازی، محمد و رجب‌دُری، حسین. (1397)، اخلاق حرفه‌ای حسابرسی در ایران: تحلیل محتوا. مطالعات تجربی حسابداری مالی، 15(59)، صص1-34.

Shayesteh Shojaei P, Poorzamani Z, yaghobnezhad A. The Impact of Ethical standards including Ethical Environment, Professional Commitment, Ethical Values and Ethical Ideology on Performance of Auditors.. aapc 2021; 5 (10) :281-318

شایسته شجاعی پرویز، پورزمانی زهرا، یعقوب نژاد احمد. تاثیر معیارهای رفتار اخلاقی (محیط اخلاقی، تعهد حرفه‌ای، ارزش‌های اخلاقی و ایدئولوژی اخلاقی) بر عملکرد حسابرسان. دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری. 1399; 5 (10) :281-318

Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645